Život vrijedan filma

Traži se filmski Modigliani za ulogu genija izmučenog bolešću, hašišom i apsintom

Film o likovnom geniju 20. stoljeća režira Johnny Depp, a producira Al Pacino.

Kao bomba je u filmskim krugovima odjeknula nedavna vijest da se priprema filmsko uprizorenje ključnih 48 sati u životu Amedea Modiglianija, jednog od najvećih, najznačajnijih i najobožavanijih likovnih genija dvadesetog stoljeća.

Za života neshvaćen i nimalo cijenjen talijanski slikar Amedeo Modigliani (1884.-1920.), danas se smatra jednim od najvažnijih portretista moderne, a njegova djela na aukcijama postižu vrtoglave iznose.

image

Jedan od rijetkih fotografskih portreta Amedea Modiglianija

IANDAGNALL COMPUTING/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Njegova je slika "Nu couché (sur le côté gauche)" iz 1917. godine na aukciji u njujorškom Sotheby‘su 2018. prodana za 157,2 milijuna dolara, a u povijest se upisala kao umjetnina s najvišom početnom cijenom, od 150 milijuna dolara. Još je višu cijenu od čak 170,4 milijuna dolara na aukciji u njujorškom Christie‘su postigao drugi Modiglianijev akt "Nu couché", a slika je u privatnoj kolekciji kineskog milijardera Liu Yiqiana.

Filmska priča priprema se u suradnji dvojice filmskih genija - oskarovca Ala Pacina koji je ovaj put u ulozi producenta, te Johnnya Deppa koji će potpisati režiju filma, svoju prvu nakon 25 godina stanke i vesterna "The Brave".

image

Ulje na platnu ‘Nu couche‘ pordano je na njujorškoj aukciji Christie‘sa za 170 milijuna dolara

GUY BELL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dok traju audicije za glavnu ulogu - koju sigurno neće odigrati Johnny Depp, jer je Amedeo Modigliani nije dočekao proslavu svog 35. rođendana - poznato je da se radnja filma odigrava 1916. u Parizu i pokriva ključnih 48 sati u životu umjetnika izmučenog tuberkulozom, hašišom i apsintom, godinu dana uoči njegove jedine pariške izložbe koja je toliko skandalizirala javnost da je isprovocirala ulične protesti zbog opscenosti i golotinje. Pod utjecajem prosvjednika policija ju je privremeno zatvorila, a ponovno je otvorena tek kad su iz izloga uklonjena sva sporna ulja na platnu.

Amedeo Clemente Modigliani rođen je 12. srpnja 1884. u talijanskom Livornu u obitelji sefardskih Židova. Njegova majka je Eugénie Garsin podrijetlom Francuskinja iz Marseillea, dok je njegov otac Flaminio Modigliani potomak obitelji nekoć iznimno imućnih industrijalaca koji su posjedovali rudnike na Sardiniji.

image

Mural Amedea Modiglianija u ulici Via Roma u Livornu

FEDERICO TOVOLI/VWPICS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Amedeo je bio njihovo četvrto dijete, a odrastao je u oskudici zbog sveprisutne krize i gladi potkraj 19. stoljeća, te katastrofalnih financijskih odluka svojih roditelja koje je mučila besparica.

No, upravo je Amedeovo rođenje obitelj spasilo od još gore sudbine, jer su im zajmodavci pokucali na vrata upravo uoči njegova rođenja. A njegovi roditelji su se u tom trenutku pozvali na antički zakon iz vremena starog Rima prema kojem se iz kuće ne smije uzeti krevet trudnoj ženi i ženi s novorođenim djetetom, pa su na trudnicu naslagali svijećnjake, slike, nakit...

Drugim riječima sve što je stalo na trudnicu i njezin krevet u tom je času ostalo u njihovom vlasništvu.

Usprkos svemu, majka je svog boležljivog sina poticala na umjetnost, a kad se kao 14-godišnjak teško razbolio od tuberkuloze u bunilu je ponavljao kako želi vidjeti renesansnu umjetnost u galerijama Firence, a majka mu je tu želju i ispunila čim je prizdravio.

image

Jedna od najvećih retrospektivnih izložbi održana je u londonskoj galeriji Tate Modern

ESPECIAL/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Sanjao je o karijeri kipara, pa se 1906. preselio u Pariz, tadašnji umjetnički centar svijeta i navukao na hašiš i apsint, omiljene stimulanse u boemskim krugovima.

U stvaralačkim krizama i nedoumicama uništio je gotovo sve svoje rane radove prozvavši ih dječjim črčkarijama.

Bio je toliki ekscentrik da je svojim ponašanjem došao na loš glas čak i u slobodoumnom Parizu: svakome je nalazio zamjerku pa je tako Pabla Picassa kritizirao zbog lažnog predstavljanja i nošenja radničke odjeće.

Iscrpljen i za života nikad shvaćen, preminuo je 24. siječnja 1920. u Parizu od posljedica tuberkuloznog meningitisa, a za njim je u smrt skočila njegova partnerica i muza Jeanne Hébuterne, majka njihove dvogodišnje kćeri Jeanne, koja je u tom trenutku bila u visokoj trudnoći s njihovim drugim djetetom.

image

Amedeo Modiglani jedan je od najznačajnijih portretista moderne i jedan od najkopiranijih umjetnika 20. stoljeća

TIMOTHY A. CLARY/AFP/PROFIMEDIA

"Životna priča Amedea Modiglianija je jedinstvena, ali i univerzalna - puna drame, ljubavi i tragedija s kojima se svi možemo identificirati. Zato sam iznimno zahvalan i počašćen što je mogu ispričati i ovjekovječiti na filmskom platnu", izjavio je Johnny Depp.

Linker
02. travanj 2024 01:54