kennedy mlađi i carolyn bessette

Tragična priča o velikoj ljubavi! Zlatni par njujorške scene u vrtlogu moćne obitelji, medija i teške sudbine

Carolyn Bessette imala je 29 godina kada je upoznala Kennedyja mlađeg. Osvojila ga je inteligencijom, ljepotom i stavom. Upravo stav pokazao se problematičnim za moćnu obitelj koja Carolyn nikad nije prihvatila do kraja.

Zlatni par njujorške elite, obožavani sin legendarnog američkog predsjednika i samozatajna modna ikona - John Fitzgerald Kennedy mlađi i Carolyn Bessette do danas intrigiraju javnost svojom ljubavnom pričom. Ne bi tome bilo tako da nisu otišli tako tragično, prerano, na vrhuncu privatne i poslovne moći. Njihove obitelji ovih dana obilježile su 22. godišnjicu stradanja u avionskoj nesreći u kojoj su poginuli John F. Kennedy mlađi, supruga mu Carolyn i njezina sestra Lauren.

Tijekom lagane maglovite večeri letjeli su prema Hyannis Portu uz obalu Massachusettsa kako bi prisustvovali svadbi Johnove rođakinje Rory. Na svadbu nikad nisu stigli, do danas nije razjašnjeno kako je mali Piper PA-32R pao i odnio tri mlada života. Poznato je da je John upravljao malim avionom te da za to upravljanje nije bio adekvatno obučen. Letjelica je bila prekomplicirana, a on u stresu zbog magazina koji je propadao (a kojeg je bio pokretač, op.a.) i bračne krize koju je prolazio s Carolyn.

image
ARALDO DI CROLLALANZA/SHUTTERSTOCK

Nije se, naime, njegova supruga baš dobro nosila s medijskom pozornošću koju je obitelj Kennedy privlačila. Teško su joj pali stalni paparazzi za petama, a nije pomoglo ni što je njezin suprug tu pažnju donekle volio. Trebala mu je, posebno u trenutku života u kojem je odlučio krenuti očevim stopama i možebitno započeti političku karijeru. Veza je propadala, živjeli su odvojeno, a ona je to teško podnosila.

image
PATRICK SICCOLI/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Carolyn Bessette bila je svjesna s kim je u vezi pa nije pristala na prvu Kennedyjevu prosidbu.

Imala je tada 29 godina, bila uspješna u odnosima s javnošću koje je radila za Calvin Klein i u vezi s jednim od najpoželjnijih neženja devedesetih. Znala je što sa sobom nosi šarmantni sin pokojnog predsjednika Kennedyja i koliko žrtve će trebati snositi zbog svoje odluke. Carolyn je voljela Kennedyja, no teško se nosila s utjecajnom obitelji i nije se osjećala da do kraja istoj pripada.

Iako je i sama rođenjem i odrastanjem pripadala visokom društvu, s Kennedyjevima se osjećala kao autsajder. Nisu, prema njezinom mišljenju, dobro utjecali ni na Johna, inače karizmatičnog, zgodnog i samouvjerenog muškarca. Unatoč svemu tome, na drugu prosidbu je pristala - John je postao još odlučniji nakon što ga je Carolyn isprva odbila.

image


UNITED ARCHIVES/TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Par se upoznao 1994. na svečanom eventu Calvina Kleina, a na kojem je ona imala važnu ulogu.

Privukla ga je samopouzdana, atraktivna plavuša, no ona je isprva mislila da je Kennedy neozbiljan pa je ignorirala i njegove pozive na spoj. Nećkala se zbog tereta slavne i moćne obitelji, no pridobio ju je i u konačnici se uselila u njegov njujorški dom.

Tijekom ‘94. ostao je bez voljene majke, a u Carolyn je našao pravu potporu pa je ubrzo Kennedy shvatio da je uz njega žena koju želi uz sebe na dulje staze. Kada je 1995. pokrenuo magazin George, Carolyn je i idejama i podrškom bila uz njega. S jasnim ciljem koji je suprugu dala do znanja - nikako nije željela biti ‘Kennedyjeva supruga‘ koja će sjediti kod kuće s djecom dok on šara uokolo. Uloga žena iz klana te obitelji njoj nije padala napamet. Temperamentna djevojka vezom je stigla do naslovnica, a kada su ih paparazzi 1996. uhvatili u žestokoj javnoj svađi, Carolyn je dobila pečat negativke, samovoljne i ćudljive žene koja izvlači najgore iz američkog princa. Pritisak na nju je rastao.

image
JOHN BARRETT/NEWSCOM/PROFIMEDIA

No, drama je prošla, a par se nekoliko mjeseci kasnije vjenčao na strogo čuvanoj lokaciji. Blistali su, ona u legendarnoj vjenčanici Narcisa Rodrigueza, a Kennedy u tamnom odijelu, s očevim satom na ruci. Prizor koji je zapamtio cijeli svijet, no njime nije bila pretjerano oduševljena njezina majka. Ann Freeman dugo se pitala je li njezina Carolyn donijela pravu odluku udavši se u obitelj Kennedy. Ubrzo će se pokazati da je majčinski instinkt bio ispravan. Iako su se voljeli, bila je to prilično destruktivna ljubavna veza.

image
Kadrovi iz filma.
REELZ CHANNEL/EVERETT/PROFIMEDIA

Carolyn se nije dobro nosila s Kennedyjevima pa nije željela ići ni na svadbu Johnove rođakinje Rory.

Odbijala je, svađala se sa svojim suprugom, no na kraju pristala kako on ne bi doživljavao neugodnosti s obitelji, ali i medijima koji su ih opsjedali. Pristala je, a on joj je potom obećao da je više neće nagovarati da pohodi baš sve obiteljske događanje Kennedyjevih. Poštedjet će je ubuduće. Brak je, usto, bio u krizi - par se udaljavao. No, oboje su željeli popraviti odnos. Posljednji kompromis koji je napravila zbog muža - Carolyn je koštao života.

image
JOHN BARRETT/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Nažalost, do prilike da nastave i nakon svadbe okrenu novu stranicu nikad nije došlo, imali su tek pet zajedničkih godina. Teška nesreća odnijela je njihove živote, a svijet još jednom podsjetila na ‘prokletstvo Kennedyjevih‘.

Linker
17. travanj 2024 05:55