Dobra strategija

Tradicija kojoj nisu mogli odoljeti! Nakon Trumpovih, Jill i Joe Biden vratili se na stare staze američke povijesti

Baš kao i mnogi njegovi prethodnici, i novi američki predsjednik je sa suprugom u Bijelu kuću doveo još dvoje članova obitelji bez kojih mu je svakodnevica nezamisliva. To je nešto što njegovu prethodniku nikad nije padalo na pamet, pa čak ni po cijenu boljeg imidža. Međutim, povijest kućnih ljubimaca u Bijeloj kući seže u daleku prošlost i slobodno možemo reći kako su neki zbog njih dobivali nove mandate na čelu Amerike, a drugima se popularnost zbog lošeg postupanja - istopila.

Na mala vrata rezidencije američkog predsjednika Joea Bidena i njegove supruge Jill u Bijelu kuću su se uselili i njihovi četveronožni ljubimci - njemački ovčari Champ i Major. Champ je zreli 12-godišnji mužjak koji je već dugo pridruženi član obitelji Biden, a dvogodišnji Major tek ulazi u svoje adolescentsko razdoblje i navikava se na nove okolnosti, budući da im je nedavno stigao iz skloništa za pse.

Na 5100 četvornih metara washingtonske rezidencije s adresom u Aveniji Pennsylvania 1600, koju američki predsjednici od početka 19. stoljeća za trajanja svojih mandata istodobno koriste kao ured, ali i dom svojih obitelji, sigurno je dovoljno prostora za sve njih. A Champ i Major ionako nisu osuđeni isključivo na boravak unutar četiri zida. Dapače, prostrani perivoji i parkovi koji okružuju Ovalni ured, te Zapadno i Istočno krilo zgrade, pružaju im širok spektar mogućnosti za šetnju, trčanje, njuškanje, kopanje, te igru na otvorenom.

image
Jill Biden u igri sa svojim Champom.
ADAM SCHULTZ/WHITE HOUSE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Projekt ‘vratimo životinje u Bijelu kuću‘: Joe i Jill Biden u novi dom neće dovesti samo svoja dva psa

Već je treći američki predsjednik u Bijelu kuću doveo svoje ljubimce! Thomas Jefferson imao je pticu, konja i ovčare

Već je drugi njezin stanar Thomas Jefferson, treći američki predsjednik, izjavio kako je Bijela kuća dovoljno prostrana da istodobno na stan primi dva cara, papu i budističkog poglavara, koji se, da se to ikad u povijesti dogodilo, ne bi trebali niti susresti, premda bi živjeli u zajedničkom domaćinstvu pod istim krovom. Uvidjevši prednosti svog novog doma Jefferson se u njega uselio s brojnom životinjskom svitom: Dickom, pticom rugalicom, jahaćim konjem Caractacusom, te briješkim ovčarima Bergereom i Grizzleom, koje su u Francuskoj tada koristili kao čuvare i goniče stoke, a ne kućne ljubimce. Kraće vrijeme svoj je dom u Bijeloj kući pronašao i par medvjeda grizlija, koje je tadašnji predsjednik dobio na dar od svog prijatelja Zebulona Pikea, brigadnog generala američke vojske, ali ih je vrlo brzo proslijedio dalje jer su se pokazali neukrotivima i preopasnima za čuvanje.

image
Thomas Jefferson, treći američki predsjednik, imao je ovčare, konja i pticu.
THE ART ARCHIVE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: ‘Prve šape‘ stigle u Bijelu kuću: Nakon izležavanja i njuškanja po travnjaku, udobno su se smjestili uz kamin

Među stanovnicima Bijele kuće bilo je i drugih neobičnih vrsta: papiga Polly nadživjela je, recimo, svog gazdu Jamesa Madisona, oca američkog Ustava, i njegovu suprugu Dolley.

Supruga Johna Quincyja Adamsa u rezidenciji je uzgajala dudove svilce, a on je prema nikad službeno potvrđenom predanju, u Istočnom krilu napravio terarij za aligatora, kojeg je na dva mjeseca pričuvao prijatelju, ratnom heroju Marquisu de Lafayettu.

image
Andrew Jackson uza se je imao pijevce za borbu.
UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/UIG/SHUTTERSTOCK

Njegov nasljednik Andrew Jackson držao je, pak, pijevce za borbu, a Martin Van Buren poželio je na imanju držati par tigrova, dar omanskog sultana, ali ih je odlukom Kongresa morao predati u zoološki vrt. William Henry Harrison, prvi predsjednik koji preminuo za trajanja mandata, 31 dan nakon što je prisegnuo, u Bijelu kuću je poveo kravu i koze, dok je 15. predsjednik James Buchanan u letu američkog orla želio uživati i uživo, a ne ga samo gledati na grbu svoje države. Okružen najširim spektrom životinja vladao je pak Abraham Lincoln: za vrijeme američkog građanskog rata najradije se opuštao u društvu svojih koza, pasa, mačaka, konja i zečeva, a pridružio im se i puran Jack, koji je tradicionalno trebao biti poslužen za Božićni ručak. No, pomilovan je na molbu Lincolnovog najmlađeg sina Tada koji se rasplakao kao kišna godina kad je čuo roditeljske planove.

Čitajte i: Obitelj Obama objavila dolazak novog člana

Lincolnov mačak Dixie je ušao u političku legendu jer je legendarni predsjednik jednom prilikom izjavio kako je ta životinja pametnija od svih članova njegovog kabineta - zajedno.

image
Abraham Lincoln na molbu svog sina morao je poštedjeti purana Jacka, pa je i on postao jedan od ljubimaca za vrijeme Abrahamovog mandata u Bijeloj kući.
CSU ARCHIVES COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

U modernoj povijesti najviše ljubimaca držao je 26. predsjednik Theodore Roosevelt, koji je vladao u dva mandata početkom 20. stoljeća. On je rezidenciju pretvorio u privatni zoološki vrt držeći u njoj čak pet gvinejskih svinja (zamoraca), šetlandskog ponija, pijetla, sjevernoameričkog guštera, aru, zmiju, mrkog medvjeda, smeđeg štakora, jazavca, svinju, zečeve, mačke, pijevca, sovu kukuviju drijemavicu, pjegavu hijenu i čak deset pasa različitih pasmina. Ništa neobično za oca šestero djece iz dva braka.

image
Theodore Roosevelt bio je rekorder po broju ljubimaca u Bijeloj kući.
UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/SHUTTERSTOCK

Theodore Roosevelt je rekorder - imao je najviše ljubimaca u Bijeloj kući

Njegovi nasljednici uglavnom su se držali pasa, mačaka, ptica, ponija, zečeva i zamoraca. Franklin Delano Roosevelt našao se na meti kritičara kad je u predizbornoj kampanji za svoj četvrti mandat - za vrijeme Drugog svjetskog rata - na Aleutskim otocima na Aljasci zaboravio na svog škotskog terijera Falu, pa je zapovjedio promjenu kursa i povratak po njega, čim je shvatio da ga nema na brodu.

image
Franklin Delano Roosevelt sa svojim Falom ušao je u legendu.
EVERETT/PROFIMEDIA

- Možete kritizirati mene, moju ženu, moju obitelj, koga god hoćete, ali ne i mog psa - izjavio je odgovarajući da trati novac poreznih obveznika za privatne ciljeve. Mnogi analitičari suglasni su da mu je upravo taj govor o Fali na kraju i donio četvrtu izbornu pobjedu.

Richard Nixon, pak, u vrijeme svog potpredsjedničkog mandata u uredu Dwighta Eisenhowera, postao je omiljen u javnosti kad je odgovarajući na optužbe da se za podmićivanje koristi donacijama iz crnih fondova izjavio: "Postoji samo jedna stvar koju sam dobio na dar i ne planiram je nikada vratiti, niti za nju polagati račune. To je moj crno-bijeli koker španijel Checkers" - izjavio je. S druge strane, američki političar Lyndon B. Johnson, koji je predsjednikom postao nakon umorstva J. F. Kennedya 1963. godine, izazvao je zgražanje dijela javnosti jer je snimljen kako svoje biglove diže - vukući ih za uši.

image
Richard Nixon sa svojom obitelji i španijelom Checkersom, koji je bio neizostavan u svakoj prigodi.
AKG-IMAGES/AKG/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kraj jedne (i modne) ere: Nakon luksuza i raskoši Melanije Trump, Jill Biden uvodi nova pravila

Bill Clinton jednom se požalio kako mu je lakše posredovati u mirovnim pregovorima između Palestinaca i Izraelaca, nego razdvajati svog mačka Socksa i retrivera Buddyja, koji se međusobno nisu mogli smisliti.

A Barack i Michele Obama svojim su kćerima ispunili obećanje i za vrijeme mandata nabavili portugalske vodene pse Boa i Sunny, te zahvaljujući i tom potezu postali jedni od najomiljenijih predsjedničkih parova u suvremenoj povijesti.

image
Bill Clinton zabavljao se s mačkom i psom - koji su bili u vječnom sukobu.
LUKE FRAZZA/AFP/PROFIMEDIA
image
Barack i Michelle Obama uživali su u društvu Boe i Sunnyja, koje su nabavili jer su tako obećali svojim kćerima.
PETE SOUZA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Da se književni nobelovac i diplomat Ivo Andrić pozabavio arhivom menažerije u Bijeloj kući mogao je ispisati mnoge pripovijetke nalik na Priču o vezirovom slonu, jednu od najpoznatijih u njegovu opusu, u kojoj opisuje okrutnu vladavinu osmanskog vezira Dželaludin-paše u Bosni, te čuđenje koje je izazvao u travničkoj čaršiji dopremivši u nju početkom 19. stoljeća svog ljubimca Fila.

image
Donald Trump bio je tek jedan od trojice američkih predsjednika koji nisu u Bijelu kuću doveli kućne ljubimce.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Trump je jedan od svega trojice američkih predsjednika koji nisu imali ljubimce

No, mnogima su ipak najzanimljiviji predsjednici koji su Amerikom vladali bez podrške laveža, mijaukanja, cvrkuta i ostalih oblika životinjskog glasanja. U američkoj povijesti svega trojica nisu osjetila potrebu za društvom životinja: to su James K. Polk, Andrew Johnson i Donald Trump. Posljednjem u nizu bilo je stalo samo do ljubavi njegovih zaluđenih pristaša i njima je slao neskrivene ljubavne izjave čak i kada su početkom godine krenuli u rušenje Kongresa. S Melanijom i Donaldom Trumpom iz Bijele kuće je izvjetrila loša atmosfera, a s dolaskom novih stanara Jill i Joea Bidena u nju se vratio i pseći lavež.

Linker
18. travanj 2024 02:42