GLORIA OSOBNO

Tončica Čeljuska iskreno progovorila o menopauzi: ‘Pijem hormonsku terapiju i otkrivam nove stvari‘

Dosta je terora mladosti, poručile su pjevačica Sanja Doležal i voditeljica Barbara Kolar, članice našeg stručnog stožera za skidanje stigme sa ženskog klimakterija, koji promiče korištenje hormonske nadomjesne terapije, opušteni seks nakon pedesete i uživanje u novostečenoj slobodi. O svemu su progovorile na našem panelu Gloria osobno, koji se održao na temu ‘Oči u oči s menopauzom‘. Moderatorica Barbara Kolar ugostila je, osim Sanje Doležal, i gestalt i seksualnu terapeutkinju Natašu Barolin Belić te zagrebačkog ginekologa doc. dr. sc. prim. Ivana Fistonića.

Kod svake žene menopauza je stresno razdoblje jer njezino tijelo i um tada ulazi, moglo bi se reći, u novu fazu života. Svaka će ga žena dočekati drugačije, kroz njega proći drugačije, a u konačnici i prihvatiti ga na svoj način. Kako se s time suočila i što joj je pomoglo u "kriznim" situacijama, rado je govorila urednica i voditeljica HRT-ove emisije "U svom filmu" Tončica Čeljuska.

"Već sam nekoliko godina u menopauzi. Smatram da je to tabu tema, nešto što se nerado izgovara, ali to je sastavni dio života i mislim da žena mora biti sretna kad uđe u menopauzu jer znači da je pred njom još jedan dio života. Ne možeš živjeti, a da ne to ne prođeš. Kao što je period puberteta, kao što je mjesečnica tijekom reproduktivnog razvoja, tako je i menopauza", rekla je Tončica.

Glorijin panel, na kojem su sudjelovali pjevačica i voditeljica Sanja Doležal, ginekolog Ivan Fistonić, seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić te voditeljica Barbara Kolar, pozorno je slušala, a u nekim se iskustvima te tvrdnjama i sama pronašla. Primjerice, u stručnim savjetima doktora Fistonića, koji je tijekom panela više puta apelirao da kad nastupi menopauza, žena se obavezno mora obratiti svome ginekologu.

"Osoba sam koja se voli informirati o svemu, prije svega sam konzultirala svoju ginekologicu kad sam osjetila prve simptome. Ona je preporučila hormonsku terapiju, ja sam je vrlo rado prigrlila i fenomenalno se uz nju osjećam. Godinama koristim nadomjesne hormone, nemam nikakvih negativnih nuspojava. Niti sam se debljala, niti sam se loše osjećala. Ništa posebno. Naprosto mi je to olakšalo i živim najnormalnije. U međuvremenu radim na sebi, počela sam se baviti sportom što je jako bitno za žene u menopauzi", rekla je.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Vrijeme je da skinemo stigmu s klimakterija! Panel "Oči u oči s menopauzom" otvorio važnu žensku temu

U ožujku se pohvalila i kako je krenula na boks. U 53. godini u svoju dnevnu rutinu unijela je trening, uz, kako je napisala, godine edukacije kako bi spoznala samu sebe i svoje funkcioniranje.

image
Na panelu Gloria osobno sudjelovali su pjevačica, televizijska i radijska voditeljica Sanja Doležal, seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić i doktor ginekologije Ivan Fistonić.
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Sa 25, 30 godina još se možeš provući na svježinu i energiju koju imaš u sebi. Kasnije je to sve malo teže, ali ako u svoj život inkorporiraš i sport i rad na sebi, povećanje svoje svjesnosti o životu i o svemu što se oko tebe događa, o samoj sebi - mislim da menopauza može biti vrlo lijepo i ugodno razdoblje u životu žene. Sve je na nama. Žene se mogu s time nositi, to nije tabu tema, niti išta strašno već lijepo razdoblje koje nosi određene godine", objasnila je Tončica. Njezine kćeri još su 20-ima, a nas je zanimalo razgovara li se o menopauzi otvoreno i u njihovom ženskom krugu.

"To su teme koje su njima daleke, ali naravno da će kroz život doći i s takvim pitanjima. Imale su mene kao mamu koja se nije žalila na valunge, niti je odbijala poslove zato što je ona u određenim godinama, u menopauzi. Dapače, ja sam zainteresirana za sve oko sebe. Volim nove stvari, sportove...Moj život na neki način bi im mogao biti primjer da nema tabu tema", zaključila je. Osim Tončice Čeljuske, na Glorijinom panelu 'Oči u oči s menopauzom' zabavile su se i Sanja Doležal, Barbara Kolar te brojne uzvanice i uzvanici koji su uživali u raspravi na terasi na terasi Matis Absolut Loungea.

image
Doktor Fistonić pokazao je kako se izvode Kegelove vježbe, koje pomažu kod inkontinencije jer jačaju mišiće dna zdjelice.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Stručni tim tvrtke Remedia: Luka Starešinić, ginekolog Ivan Marčeta, Ana-Marija Besednik, Anja Todorović i ginekolog Danijel Šeba.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Zagrebački tim tvrtke Elbi Medikal: Sara Inić, Tanja Kovač, direktor Robert Kukolja, Sanja Posavec, Martina Knezović i Silvana Smiljanić.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Željko Grmuša, direktor BTL Hrvatska, i supruga Tatjana Kadoić Grmuša.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Doktor Fistonić pokazao je kako se izvode Kegelove vježbe, koje pomažu kod inkontinencije jer jačaju mišiće dna zdjelice.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Žena je seksualno biće do kraja života, a u menopauzi gubi strah od neželjene trudnoće te se može opušteno prepustiti užicima koje donosi zrelost. Odličan afrodizijak je - novo muško tijelo.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Zagrebački tim tvrtke Elbi Medikal: Sara Inić, Tanja Kovač, direktor Robert Kukolja, Sanja Posavec, Martina Knezović i Silvana Smiljanić.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Ana-Mari Šerfezi iz tvrtke Gedeon Richter, koja distribuira nadomjesnu hormonsku terapiju.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Brend Vagisan nudi prvu kremu/vagitorije protiv suhoće rodnice koji ne sadrže hormone.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Attends ulošci za inkontinenciju, koji mnogim ženama u menopauzi omogućuju za bolju kvalitetu života.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Za žene u najboljim godinama, kad koža lica prestaje biti jedra i svježa - Caudalie Resveratrol-Lift kozmetička linija s veganskim kolagenom.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
08. travanj 2024 12:33