IGRA VELIKIH

Tko su velikih 5 na Eurosongu? Samo njima je zagarantiran nastup na finalnoj večeri

Predstavnici Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije jedini ne moraju strahovati da će se kući vratiti prije kraja natjecanja.

Njihove zemlje daju najveći financijski doprinos Europskoj radiotelevizijskoj uniji (European Broadcasting Union) i zato je predstavnicima Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Velike Britanije zagarantiran nastup u finalnoj večeri Eurosonga. Pravilo je doneseno 2000. godine, a velikoj četvorki se 2011. pridružila i Italija.


Pogledajte video


Dvije uvodne polufinalne večeri postoje, pak, od 2004., a na njima svoj nastup u finalnoj večeri može izboriti po deset izvođača.


Pogledajte video


Nastup u finalu zagarantiran je i domaćinu Eurosonga, pobjedniku lanjskog izdanja, a u slučaju da to bude Australija, koja se natjecanju za najbolju pjesmu Eurovizije pridružila 2015. natjecanje bi se također održalo u Europi, ali bi se australski predstavnik u tom slučaju smatarao domaćinom.


Pogledajte video


Svaka od pet velikih zemalja barem je dva put pobjeđivala na Eurosongu, a svih pet su i osnivači natjecanja za najbolju pjesmu Eurovizije. Među njima poseban status ima Francuska, čiji predstavnici nikada natjecanje nisu završili bez bodova.


Pogledajte video


Hoće li se i to možda promijeniti saznat ćemo u subotu 14. svibnja.


Pogledajte video
Linker
17. travanj 2024 22:10