Marlene Engelhorn

 PROFIMEDIA/CANVA
Zadivila je svijet

Tko je Marlene Engelhorn? Životna priča nasljednice koja dijeli 25 milijuna eura nasljedstva

Kao djevojčica obožavala je čitati knjige i igrati nogomet s dječacima. Studirala je njemačku književnost na javnom sveučilištu u Beču, a poznata je i po svom aktivizmu.

Kao djevojčica obožavala je čitati knjige i igrati nogomet s dječacima. Studirala je njemačku književnost na javnom sveučilištu u Beču, a poznata je i po svom aktivizmu.

Odluka austrijske nasljednice i aktivistice Marlene Engelhorn darovati gotovo 25 milijuna eura koje joj je ostavila baka zadivila je svijet. Socijalno osviještena Bečanka već nekoliko godina vodi kampanju za uspostavljanje pravednije porezne politike koja bi omogućila preraspodjelu naslijeđenog bogatstva tamo gdje je doista potrebno i pomogla riješiti probleme nastale zbog sve izraženije ekonomske nejednakosti. Sportski odjevena mlada žena kratke, tamne kose, na prvi pogled se ne razlikuje od vršnjaka iz građanskih obitelji u austrijskoj prijestolnici. Ono što ju izdvaja iz mora mladih koje svaki dan odlaze na posao i bore se za preživljavanje u sve težoj, inflacijom nagrizenoj ekonomijom euro zone, njezino je povlašteno podrijetlo.

"Odrasla sam u velikoj vili u Beču, pohađala u privatnu školu i gimnaziju”, izjavila je u kolovozu 2022. za portal Ara. Školu je pohađala na francuskom jeziku, a svi je pamte po tome što je često ispravljala tuđe gramatičke pogreške. Kao djevojčica obožavala je čitati knjige i igrati nogomet s dječacima. Studirala je njemačku književnost na javnom sveučilištu u Beču, a poznata je i po svom aktivizmu. Naime, pridružila se aktivističkim pokretima koji se bave LGBT+ pravima i društvenom nejednakošću.

U jednom od intervjua kazala je kako bi se njezin pogled na svijet lako mogao usporediti s ograničenim pogledom na svijet konja kojima stavljaju na glavu štitnike kako ih gledanje uokolo ne ometa tijekom trčanja. I kako bi vidjeli samo ono što se nalazi ispred njih.

"Svijet privilegiranih funkcionira na isti način: ne vidite koliko imate", izjavila je mlada žena, potomak industrijalaca Friedricha Engelhorna koji je 1865. osnovao BASF, jednu od najvećih svjetskih kemijskih tvrtki. Njezina obitelj također je posjedovala Boehringer Mannheim, tvrtku za farmaceutsku i medicinsku dijagnostičku opremu, sve dok 1997. nije prodana za basnoslovni iznos, a njen farmaceutski odjel integriran je u Roche Grupu.

Kad joj je preminula baka Traudl Engelhorn-Vechiatto čije je bogatstvo američki časopis Forbes procijenio na 4.2 milijarde dolara, Marlene Engelhorn naslijedila je 25 milijuna eura, koje ne želi zadržati. Namjerava darovati najmanje 90 posto nasljedstva, ali na konstruktivan, do sad nezabilježen način, piše The New York Times.

"Bila sam svjesna da sam bogata, ali nisam željela taj novac, nije se činilo pravednim", prisjetila se 32-godišnjakinja trenutka kada su je odvjetnici obavijestili o nasljedstvu.

Premda je studirala njemački jezik i književnost jer voli čitati, danas je zanimaju ekonomske znanosti, financije - i aktivizam. Sve je to domišljato spojila u utjecajnu inicijativu "Tax me now" osnovanu prije tri godine, čiji su članovi socijalno osviješteni bogataši iz zemlja njemačkog govornog područja. Zajednička im je činjenica da im je neugodno što se u njihovoj zemlji bogatstvo sramotno nisko oporezuje. U Austriji ne postoji porez nasljedstvo, što članovi inicijative žele promijeniti: stoga pozivaju na veće oporezivanje milijunaša i milijardera kako bi se bogatstvo pravednije preraspodijelilo.

To je razlog zbog kojeg Marlene Engelhorn želi bakino nasljedstvo pametno iskoristiti, ali ne tako da jednostavno pokloni novac. Kako? Socijalno osviještena Bečanka osnovat će vijeće Guter Rat koje će se sastajati u Salzburgu tijekom šest vikenda ove godine i odlučiti se za društveno najkorisniji način trošenja njenog novca. Stvar je u tome da je Marlene tim potezom želi izazvati strukture u sustavu koje joj omogućuju da na novac koji, kaže, nije zaradila niti je išta učinila da ga zasluži, ne plati ni cent poreza.

image

Aktivistkinja Marlene Engelhorn sudjelovala je prošle godine na panelu u Berlinu ‘Money is something you talk about!‘

SNAPSHOT-PHOTOGRAPHY/B NIEHAUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Oko sebe je okupila inicijativni tim koji joj je ovih dana poslao 10.000 pozivnica ljudima u Austriji, nasumično izabranim iz nacionalne baze podataka. Moraju imati najmanje 16 godina, ali ne trebaju biti austrijski državljani ili govoriti njemački. Nasljednica će među njima izabrati 50 članova vijeća koji će za svaki od šest vikenda u sudjelovanja u Salzburgu biti plaćeni 1.200 eura. Kada ih izabere, preuzet će ovlasti nad raspodjelom njenog novca i odlučiti kako će se utrošiti. Marlene Engelhorn zadržat će isključivo savjetodavnu ulogu.

"Dobar plan zahtijeva razradu više mogućnosti i to ne samo od strane ne samo od jedne osobe, koja je slučajno postala nasljednica. Jednostavno želim poboljšati stanje našeg društva", zaključila je neobična, velikodušna Austrijanka u izjavi na internetskoj stranici svog projekta.

Linker
28. travanj 2024 14:18