hrabri istup glumice

Tko je Branislav Lečić, novi moćnik optužen za silovanje? Slavni glumac i domaćoj publici dobro je poznat

Glumica Danijela Štajnfeld, koja već godinama ne živi u Srbiji nego u Americi, prošle je godine objavila dokumentarni film u kojem je priznala da je bila žrtva silovanja. Tada nije kazala ime svog zlostavljača, no sada je odlučila napraviti i taj korak - i to putem službenih institucija. Glumac Branislav Lečić, nekadašnji ministar kulture i medija u Srbiji, prokazan je kao silovatelj.

- Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u svibnju 2012. godine. Poslije četiri dana glumili smo u predstavi. Bila sam u šoku. Htjela sam odmah zvati policiju, ali sam razmišljala što će se dogoditi. Morate razumjeti to stanje, poput bombe je regijom odjeknula optužba mlade sprske glumice Danijele Štajnfeld koju je izrekla Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu. Time je Štajnfeld otkrila tko je misteriozni moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao, o kome je prvi put progovorila u svom filmu "Zaceli me"/"Drži me čvrsto". Dokumentarni film objavljen je prošle godine, a u njemu autorica nije otkrila tko je počinitelj.

Branislav Lečić, istaknuti je glumac, oporbeni političar koji je od 2001. do 2004. obnašao funkciju ministra kulture i medija u Srbiji, danas predsjednik političkog pokreta Demokrati Srbije.

"Poslije silovanja povjeravala sam se jedino svom laptopu. Snimala sam male video-zapise, koji su na kraju završili u dokumentarcu. Oni su danas jedan dragocjeni testament, jer pokazuju kako se žrtva ponaša nakon zlostavljanja", rekla je Danijela tom prilikom i dodala da vjeruje kako će filmom poslati snažnu poruku i ohrabriti žene da prijave nasilje.

Pogledajte video

Danijela je u petak iz New Yorka, gdje živi već godinama, doputovala u Beograd kako bi dala izjavu tužiteljstvu, a potom je za portal Insajder.net iznijela neke potresne detalje iz svibnja 2012. kada se napad dogodio.

"To se dogodilo 7. svibnja 2012. godine, bili smo zajedno u predstavi Dnevna zapovijed u Beogradskom dramskom, mi smo radili aktivno zajedno... Išli na gostovanja, družili se. I u jednom trenutku on je predložio da se vidimo, htjela sam da mi da neki potpis, to je bila jedna potpuna nebuloza, naravno, mi smo se viđali često, nije bilo prvi put da sjednem s njim u auto... Tako da nije bilo ništa neuobičajeno...", ispričala je mlada glumica za Insajder.net. Zatim nastavila s opisom kako ju je stariji kolega i suradnik odveo u njoj nepoznatom smjeru, pretpostavlja izvan Beograda, a gdje je, nakon što ju je zatočio, nastupilo zlostavljanje.

"To je bilo jako veliko mučenje, psihološko, emotivno, fizičko i seksualno. U jednom momentu nisam mogla govoriti, nisam mogla stajati, nisam mogla podići ruke. Ridala sam strašno... Onda me vratio kući i poslije četiri dana smo glumili u predstavi", tvrdi Danijela.

Čitajte i: Nakon istupa Milene Radulović! Kako je nekad ugledni pedagog stvorio ‘sektu‘ i zavjet šutnje na zlostavljanje

Skandalozan telefonski razgovor

U Insajderu je također objavljena i mučna snimka telefonskog razgovora koji su Štajnfeld i Lečić vodili, nakon što mu je pokušala objasniti da se te noći osjećala ugroženo i nepoštovano. Lečić je imao svoje viđenje situacije i vlastite veličine, koju je zaista nemoguće prepričati.

Lečić: "...Što ti misliš da to ispada da sam ja netko tko svoj ku*ac usrećujem i stavljam seksualno u nekoga koga ne poštujem, da ga ponižavam, da podcjenjujem? Netko je zaslužio da ja to poželim. Imaš li uopće pojma tko sam ja?”

Nakon kraće stanke Štajnfeld odgovara: “Znači da ne poštuješ moje NE?”

image
Branislav Lečić fotografiran 2004. kada je obnašao dužnost ministra kulture i medija u Srbiji.
EMIL CONKIC/CROPIX

Lečić: “Ne funkcionira baš sve to tako. Ako ti ja kažem DA, onda da. Ako ti kažem NE, onda ne. To je bila jedna nepredviđenost, jedna igra u kojoj se može pojaviti nešto iracionalno. Ako si stvarno isfrustrirana sa mnom, nemoj mi se javiti", nakon ove rečenice snimka završava.

Ova snimka je predana kao dio dokaza beogradskom Višem javnom tužiteljstvu, priložila ju je Štajnfeld u petak, kada je u pratnji odvjetnika i dopunila svoj iskaz o traumatičnom iskustvu. U javnosti je o svemu progovorila prošle godine, kroz svoj dokumentarni film, snimljen u Americi gdje i živi - no taj put nije još otkrila ime počinitelja.

Čitajte i: Pokretačice Nisam tražila zajednice: ‘Teško je čitati na tisuće potresnih poruka, ali nećemo prestati‘

Negira sve optužbe

Poznati glumac i bivši dužnosnik izjavom koju je dostavio listu Danas negira sve optužbe.

"Ja, Branislav Lečić iz Beograda, najodlučnije poričem bilo kakve optužbe koje su na moj račun iznijete. Nikada u svom životu nisam počinio niti jedno kazneno djelo, a kamoli djelo silovanja ili bilo koje njemu srodno ili slično! ... Također, pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću spreman sam podvrgnuti se poligrafskom ispitivanju na sva pitanja, uključujući pitanja o razgovoru sa Štajnfeld koji je objavljen u pojedinim medijima", kazao je Lečić. U istoj izjavi tvrdi da nema namjeru napuštati teritorij Srbije te je uz to pozvao nadležno tužiteljstvo i MUP RS da mu uputi poziv za saslušanje.

Filmski život Branislava Lečića

Glumac Branislav Lečić rođen je u Šapcu, roditelji su mu se rastali kada je imao 15 godina, a on je ostao s majkom koja je radila kao krojačica. Iako je htio upisati gimnaziju, odlučio se za tehničku školu kako bi dobio zanat u ruke. U Beogradu se pripremao upisati fakultet strojarstva, ali se predomislio kad je čuo da najljepše djevojke idu na Fakultet dramskih umjetnosti.

Prvu suprugu Ivanu Vujadinović upoznao je tijekom skijanja, bio je stariji od nje 18 godina, zbog čega je od patrijarha Pavla je zatražio dozvolu za crkveno vjenčanje. Par je dobio sina Ivana i kći Anu. Rastali su se 2007.

image
Lečić na svečanoj premijeri televizijske serije RTL-a Pogrešan čovjek u Zagrebu.
BORIS KOVACEV/CROPIX

Iduće godine Lečić je upoznao voditeljicu Ninu Radulović, koja je trideset jednu godinu mlađa od njega. Vjenčali su se i dobili sina Lava, a par se nakon nekoliko godina braka sporazumno rastao.

Domaća publika zna ga po brojnim ulogama poput onih u - "Život sa stricem", gdje je glumio uz Fabijana Šovagovića, do bosansko-hercegovačkog filma "Sveti Juraj ubija zmaja", "Pečat", "Urota" i brojni drugi. Domaćoj televizijskoj publici možda je najpoznatiji po ulozi u seriji "Pogrešan čovjek", gdje je igrao Dimitrija "Mitra" Crnkovića.

Čitajte i: Krenuli u lov na seksualne napasnike: Pristiglo oko 60 studentskih prijava na četiri zagrebačka fakulteta

Situacija s Mikom Aleksićem

Ono na što su srpski mediji posebno skrenuli pozornost je činjenica da se Branislav Lečić u jeku skandala s Miroslavom Mikom Aleksićem, kojeg je Milena Radulović, uz druge kolegice optužila za silovanje - postavio kao zgroženi član zajednice.

"Očigledno je da je bilo manipulacija, seksualna ucjena i to dovodi do činjenice da je iz svog ponašanja baštinio poziciju kojom je mogao vršiti pritisak na mlade djevojke i djevojčice. Ja sam svoju djecu upisao jer je bio na dobrom glasu i bilo je korisno da im skrene pažnju sa igrica, u nešto što je jako korisno. Da se čita, uče tekstovi i oslobađa od straha. Iz iskustva glumca sam to htio. Njih dvoje su bili tamo godinu dana, smetalo im je što viče, što se dere, pa su se na kraju ispisali", ispričao je Lečić u jutarnjem programu na Prvoj televiziji. Dodao je kako se u školi dogodio i incident između Aleksića i njegova sina Ivana.

"Moj sin je stegao pesnice na satu, od naboja i bijesa je udario nogom Miku u cjevanicu. On nikada nije bio agresivan i ja sam poslušao svoju djecu i ispisao ih iz škole koja ih muči. Osjetili su agresiju, jer mi u kući nikada nismo koristili takve metode", zaključio je tada Lečić.

Linker
18. travanj 2024 09:51