OBOŽAVANI FILMSKI NEGATIVAC

Tko je bio Ray Liotta: Dobri momak iz sirotišta ostvario je sve svoje snove

Preminuli holivudski glumac Ray Liotta život je proveo u traganju za svojim korijenima, jer su ga biološki roditelji odbacili kao novorođenče.

Preminuo je u snu u nikad boljoj tjelesnoj formi na snimanju filma 'Dangerous Waters' (Opasne vode) u Dominikanskoj Republici, a ta obiteljska drama u režiji Johna Barra u kojoj je uz Erica Danea, Odeyju Rush i Saffron Burrows igrao jednu od glavnih uloga, nije jedini njegov film koji Ray Liotta neće vidjeti u kinima.

Glumac impresivne filmografije koja broji čak 126 naslova u trenutku smrti bio je angažiran na čak pet projekata od kojih su 'El Tonto' komedija o ludo zaljubljenom slučajnom celebrityju s Travisom Fimmelom i Kate Beckinsale u glavnim ulogama, te drama 'Cocaine Bear' (Medvjed na kokainu) o narkobossu čiji se avion s pošiljkom kokaina sruši usred prirodnog rezervata trenutačno u završnoj fazi produkcije.

image

Uloga mafijaša u Dobrim momcima obilježila mu je karijeru

WARNER BROS/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Sve scene su snimljene i ta dva filma će sigurno u kinodistribuciju s posebnom posvetom Rayju Liotti, omiljenom holivudskom negativcu koji je 26. svibnja preminuo u 67. godini.

Kakva sudbina čeka 'Opasne vode', '29. travnja 1992.', te 'The Substance' tri filma koja su trenutačno u fazi snimanja još nije poznato, a o tome će odluku donijeti producenti u dogovoru s ostatkom filmske ekipe.

Kako god, Liottu ćemo vidjeti i u kriminalističkom miniserijalu 'Black Bird' (Crna ptica) čije prikazivanje započinje 8. srpnja u produkciji Apple Studiosa.

image

Dobri momci Martina Scorseseja: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci i Paul Sorvino

SNAP/SHUTTERSTOCK

Ray Liotta rođen je 18. prosinca 1954. u Newarku u američkoj saveznoj državi New Jersey: tako mu barem piše u matičnom listu, a tko su njegovi biološki roditelji saznao je tek pola stoljeća kasnije uz pomoć privatnih detektiva koje je unajmio da razriješi najveću enigmu svog života.

Čitajte i: MOŽETE LI OVOG TIPA ZAMISLITI KAO RONALDA REAGANA? PLUS: ČETVRTA SUPRUGA OD NJEGA JE MLAĐA 39 GODINA!

Kao novorođenče je, naime, ostavljen u lokalnom sirotištu, a kao šestomjesečnu bebu usvojii su ga Alfred Liotta, vlasnik trgovine s autodijelovima, i njegova supruga Mary. Odrastao je u obitelji punoj ljubavi i pažnje sa sestrom Lindom Liotta, također usvojenom djevojčicom kojima njihovi roditelji posvojitelji, uvjereni demokrati liberalnog svjetonazora od najranije dobi nisu tajili kako su ih dobili.

image

S bivšom suprugom Michelle Grace u Malibuu 2009.

BDG/SHUTTERSTOCK

Zbog toga je Ray Liotta još u vrtiću svoje vršnjake zabavljao predstavom koji im je pripremio i to upravo na temu svog posvojenja, te pronalaska obitelji i roditelja.

Nakon što je prije dvadeset godina uz pomoć privatnih detektiva pronašao svoju biološku majku, od nje je saznao da su njegovi korijeni pretežito škotski, te da ima i biološku sestru, polubrata i pet polusestara.

image

S kćeri Karsen na londonskoj premijeri filma 'Marriage Story' 2019.

SHUTTERSTOCK

Glumu je studirao na Sveučilištu u Miamiju, prve uloge je ostvario u mjuziklima na Floridi, a nakon preseljenja u New York započeo je kazališnu, televizijsku i filmsku karijeru. Na početku se uzdržavao kao konobar u kazalištima na Broadwayju, a usput je prihvaćao sve uloge koje su mu se nudile.

Prvo veliko priznanje bila mu je nominacija za Zlatni globus za sporednu ulogu u filmu 'Čudesna djevojka', čije su zvijezde bili Melanie Griffith i Jeff Daniels, a druga prekretnica bila mu je uloga u mafijaša Henryja Hilla u Scorsesejevim 'Dobrim momcima'. Osobno mu je, pak, jedna od najdražih uloga bila ona Franka Sinatre u televizijskom filmu 'The Rat Pack' iz kraja devedesetih.

image

Sa zaručnicom Jacy Nittolo na njujorškoj premijeri 'The Many Saints of Newark' lanjskog rujna

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

"Meni je gluma sve. Cijeli život sam samo radio, radio i radio, tako da nikada nisam imao niti jedan stvarni hobi. Čak i kad sam zbog jedne uloge morao naučiti jahati i zaljubio se u konje, nisam si uspio priruštiti dovoljno slobodnog vremena da u tome i privatno uživam. Moj raspored je cijelo vrijeme pretrpan", izjavio je u jednom od intervjua.

Čitajte i: NJEZINO SE IME VIŠE NE SPOMINJE! ZAŠTO JE TOM CRUISE ZATAJIO NICOLE KIDMAN?

Zbog apsolutne posvećenosti poslu nije uspio ni njegov brak s producenticom Michelle Grace, s kojom je dobio danas 20-godišnju kći Karsen.

"Što se tiče glume htio sam vidjeti, doživjeti i isprobati sve. Radio sam Muppete, posuđivao glas u crtićima, igrao dobre i loše momke, snimio film sa slonom, da ne spominjem sve ostalo...", izjavio je u razgovoru za časopis Long Island Weekly.

image

U filmu 'Iceman' 2012.

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

U trenutku njegove smrti u Dominikanskoj Republici uz njega je bila njegova dvadeset godina mlađa zaručnica Jacy Nittolo, s kojom je proveo najljepše godine svog života.

Linker
19. travanj 2024 01:02