POTVRĐENA OPTUŽNICA

Tko je Andrew Tate? Zarađivao je milijune, u Hrvatskoj bio guglaniji od Maje Šuput...

Britanski influencer rođen u Sjedinjenim Državama pozicionirao se kao alfa mužjak i stekao milijunsku sljedbu na društvenim mrežama, a sad ga očekuje suđenje po brojnim točkama optužnice.

Kontroverzni američko-britanski influencer, 36-godišnji Andrew Tate do lani je bio jedan od najpopularnijih ličnosti na društvenim mrežama, zbog čega je stekao osobno bogatstvo čija se vrijednost mjeri u desecima milijuna eura, a sad će svoju nevinost, ako i dalje želi nastaviti uživati u stilu života na kakav je navikao, morati dokazati na sudu. U suprotnom mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna jer je optužnica protiv njega, koja je sad i službeno potvrđena, iznimno teška.

Andrew Tate i njegov mlađi brat Tristan zajedno s još dvije ženske osobe optuženi su za prevaru, seksualno iskorištavanje, trgovinu ljudima i osnivanje organizirane kriminalne organizacije, a sud u Bukureštu potvrdio je optužnicu tamošnjeg državnog odvjetništva koje je protiv njiho podnijelo prijavu. U njoj se, uz ostalo, poimence navodi sedam žrtava koje su braća regrutirali lažnim obećanjima o ljubavi i braku, a očekuje se da će suđenje zbog obimnosti spisa, broja svjedoka i točaka optužbi potrajati godinama.

image

Braću Andrewa i Tristana Tatea u Bukureštu očekuje dugo suđenje

DANIEL MIHAILESCU/AFP/PROFIMEDIA

Njegov pad započeo je lanjskog travnja kad je Američko veleposlanstvu u Bukureštu zaprimilo prijavu da je Tateova bivša djevojka, američka državljanka protiv svoje zadržana u njegovom domu, nakon čega je policija opkolila njegovu kuću i klupko se počelo odmotavati. U tom trenutku Andrew Tate je bio jedna od najpopularnijih osoba na TikToku, zahvaljujući seksističkim i mizoginim video uracima, koje je njegova milijunska sljedba - obožavala. Rezultati pretraživanja na googleovoj tražilici pokazali su da je Andrew Tate i u Hrvatskoj bio iznimno popularan među mladima, pa se njegovo ime guglalo više nego Maja Šuput ili Luka Modrić.

Analitičari su suglasni kako je Andrew Tate TikTok zarazio i osvojio seksizmom., te na taj način postao lik o kojem su svi pričali. Njegova verzija priče je, dakako, bitno drukčija, jer je Tate tvrdio da pomaže dječacima da posatnu muškarci, a defitnitivno se dokazao kao - samopromotor i marketinški genije.

image

Andrewa i Tristana Tatea tereti se za osnivanje organizirane kriminalne skupine

LUCIAN ALECU/SHUTTERSTOCK

Andrew Tate je bivši kickboksač koji se doba političke i svake druge korektnosti pozicionirao kao ideal alfa mužjaka, vlasnika tzv. Hustler Universityja, uz koji je imao i svoju webcam OnlyFans agenciju, nekoliko kasina u Rumunjskoj, te desetke nekretnina i sportskih automobila kojima je upotpunjavao dojam o sebi i svom stilu života.

Uspio je pridobiti stotine, neki kažu i tisuće mladih sljedbenika koji su iskorištavajući postavke TitTokovog algoritma znatno povećali doseg njegovih sadržaja, koje je na svom "sveučilištu" naplaćivao 50 eura mjesečno i od njega osobno naučili kako se obogatiti preko noći. A za one koji su željeli više osmislio je i znatno skuplje ekskluzivne premium programe, pa je u zlatno doba mjesečno samo od pretplatnika zarađivao između 4 i 7 milijuna eura. Osim sljedbenika poticao je i rast svojih osporavatelja, tj. neprijatelja na društvenim mrežama, jer je osnovno pravilo za uspjeh na društvenim mrežama da vam ime stalno cirkulira, svejedno u kakvom kontekstu.

image

Zaplijenjeni su im deseci nekretnina i sportskih automobila

DANIEL MIHAILESCU/AFP/PROFIMEDIA

Zbog toga se često obrušavao na feministkinje i sprdao sa ženskim pravima, jer je znao da će odgovor biti - žestok. No, sada će se prije svega morati suočiti s dokazivanjem vlastite nevinosti po brojnim točkama optužnice rumunjskog državnog odvjetništva. I tek ako bude sudski oslobođen može razmišljati o idućim poslovnim pothvatima.

Linker
06. ožujak 2024 09:24