Američki san

Tko je ambiciozna Albanka Mira Murati - žena o kojoj govori cijela IT industrija

34-godišnja Mira, koja se 2018. pridružila osnivaču tvrtke OpenAI Samu Altmanu i gotovo preuzela njegovu funkciju, odrasla je u albanskom gradu Vlori, sa 16 otišla na školovanje u Kanadu te kasnije završila strojarstvo na Dartmouthu, a danas je jedna od najvažnijih osoba u području umjetne inteligencije.

Startna pozicija jedne od najuspješnijih i najzanimljivijih žena IT industrije Mire Murati nije bila nimalo zavidna. Rođena prije 34 godine u siromašnom lučkom gradu Vlori u Albaniji, kao jedini poticaj, osim strastvene želje za znanjem i učenjem, imala je vjetar u leđa svojih roditelja, srednjoškolskih profesora. Kada je sa samo 16 godina otišla u Kanadu, gdje je završila međunarodnu školu u Vancouveru, a potom diplomirala strojarstvo na prestižnom privatnom sveučilištu Dartmouth, bilo je jasno da je na dobrom putu prema ostvarenju svog američkog sna. Zvijezda Silicijske doline ovih se dana ponovno našla u fokusu svjetskih medija kada je trenutno najpopularnija kompanija u biznisu s umjetnom inteligencijom OpenAI, koja je razvila ChatGPT sustav, doživjela neočekivane turbulencije.

image

Mira sa Samom Altmanom koji je nakon otkaza u OpenAl-ju dobio posao u Microsoftu

PATRICK T. FALLON AFP

Upravni odbor smijenio je Sama Altmana s pozicije glavnog izvršnog direktora te jednog od osnivača, a na njegovo je mjesto privremeno postavljena glavna tehnološka direktorica Mira Murati. Na toj se poziciji zadržala samo dva dana, i to, čini se, svojom odlukom jer je na Facebooku stisnula lajk Samu Altmanu na objavu o ostavci te se pridružila stotini zaposlenika OpenAI-a koji su pozvali na ostavku uprave firme ChatGPT. Oni su prijetili da će i sami napustiti kompaniju nakon burnog vikenda koji je započeo iznenadnom smjenom izvršnog direktora. Sam Altman snašao se pak u rekordnom roku i završio u Microsoftu, da bi u utorak sve iznenadile vijesti da se ipak vraća na svoju poziciju u ChatGPT.

Ipak, osim turbulentnog odlaska i povratka Sama Altmana, u fousku se našla i ambiciozna Albanka koja osim materinskog jezika govori engleski i talijanski, a njezin interes za umjetnu inteligenciju započeo je 2013. kad se priključila tvrtki Tesla, koja je tada radila na softveru koji bi pomoću umjetne inteligencije upravljao automobilima. Murati se tad zapitala koje su još mogućnosti koje bi nam umjetna inteligencija mogla ponuditi u svakodnevnom životu. U Tesli je imala ključnu ulogu kao viši voditelj u razvoju električnih automobila. Nedavno je izjavila kako je rad u Tesli za nju bio formativno iskustvo jer je stekla kompletno znanje o dizajnu i stvaranju vozila.

Žena u koju su uprte oči cijele IT industrije često u intervjuima naglašava da je OpenAI bio neprofitna organizacija kada joj se pridružila 2018. i da je djelovao više kao istraživački laboratorij nego kao tipična start-up tvrtka. U njoj se odmah pozicionirala kao potpredsjednica odjela za primijenjenu umjetnu inteligenciju i partnerstva, igrajući ključnu ulogu u razvoju AI chatbot sustava i Dall-E, koji koristi AI za stvaranje umjetničkih djela. Promaknuta je u višu potpredsjednicu za istraživanje, proizvode i partnerstva 2020., a prošle godine i u glavnu tehnološku direktoricu.

image

Mira Murati u koju su uprte oči cijele IT industrije

BLOOMBERG BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

S obzirom na njezin dugi staž i suradnju u svim aspektima tvrtke, uključujući iskustvo u upravljanju i politici umjetne inteligencije, upravni odbor vjerovao je da je upravo Mira Murati najbolja osoba koja bi mogla zamijeniti Sama Altmana.

O njoj kolege i poslovni suradnici govore uglavnom u superlativima pa je i Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, koji je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI, kazao u rujnu časopisu Time da je Murati ‘‘pokazala sposobnost okupljanja timova s ​​tehničkom stručnošću, komercijalnom oštroumnošću i dubokim poštovanjem prema važnosti misije. Kao rezultat Mira je pomogla u izgradnji nekih od najuzbudljivijih AI tehnologija koje smo ikada vidjeli.‘‘

Svjetski mediji prozvali su je ministricom istine. Osim što je na čelu timova koji razvijaju alate kao što su ChatGPT i Dall-E, njezin je posao bio osigurati da ti proizvodi ne dovedu ljude u zabludu, pokažu pristranost ili u potpunosti uguše ljudskost.

‘‘Postoji mnogo teških problema koje treba riješiti, primjerice kako natjerati model da učini ono što vi želite i kako osigurati da je usklađen s ljudskom namjerom i u konačnici u službi čovječanstva. Sada smo u ključnom trenutku kada se naši alati široko prihvaćaju, programeri aktivno nadograđuju naše platforme, a kreatori politika razmatraju najbolji način reguliranja ovih sustava. Moramo se pobrinuti da ljudi doista sami iskuse što je ova tehnologija sposobna umjesto da čitaju o njoj u nekom priopćenju za tisak, tim više što je tehnološki napredak i dalje tako brz. Uzaludno je tome se opirati. Mislim da je to važno prihvatiti i shvatiti da će sve proći dobro‘‘, rekla je nedavno.

Linker
22. travanj 2024 20:10