Gost iznenađenja na crvenom tepihu komedije ‘Champions‘: Michael Stipe i Woody Harrelson

 ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK
GOST IZNENAĐENJA

Tko bi ga prepoznao? Težak je 75 milijuna dolara, a u ovakvom izdanju dolazi na premijere

Američki glazbenik Michael Stipe, frontmen kultnog rock benda R.E.M. koji je u tri destljeća karijera prodao više od 90 milijuna albuma, danas nastupa po klubovima.

Američki glazbenik Michael Stipe, frontmen kultnog rock benda R.E.M. koji je u tri destljeća karijera prodao više od 90 milijuna albuma, danas nastupa po klubovima.

Fanovi R.E.M.-a, jednog od najvećih i najvažnijih američkih alternativnih rock bendova svih vremena, koji je u tri desetljeća karijere prodao više od devedeset milijuna albuma, nisu mogli povjerovati vlastitim očima kad su na njujorškoj premijeri filma "Champions" ugledali bivšeg frontmena Michaela Stipea. Na crvenom tepihu zagrlio je svog prijatelja Woodyja Harrellsona, koji u toj sportskoj drami s elementima komedije glumi košarkaškog trenera koji s ekipom igrača s mentalnim poremećajima napravi senzacionalan uspjeh.

image

Michael Stipe u akciji na koncertu R.E.M.-a 1999.

SUTTON HIBBERT/SHUTTERSTOCK

Vrijednost njegovog osobnog bogatstva procjenjuje se na 75 milijuna dolara, ali je 63-godišnji roker na crvenom tepihu izgledao kao da ga je donijela poplava. Otkako se R.E.M. definitivno raspao 2011. godine, Michael Stipe se potpuno opustio. Frontmen nekadašnje stadionske atrakcije danas nastupa po klubovima za dvjestotinjak gledatelja - idući nastup, primjerice, zakazan mu je u pubu The Musician u Leicesteru. Osim toga bavi se fotografijom i likovnom umjetnošću, objavljuje knjige te sa svojim partnerom Thomasom Dozolom živi između New Yorka i Berlina, a u fokusu mu je i filmska produkcija.

image

Michael Stipe i Tilda Swinton u New Yorku 2014.

KRISTINA BUMPHREY/STARPIX/SHUTTERSTOCK

U njegovoj filmografiji je stotinjak naslova, od kojih 22 potpisuje kao producent, a za više od pedeset njih je skladao glazbu. Uz ostalo koproducirao je filmove kao što su "Biti John Malkovich", "Nebo boje vanilije" i "Čovjek na Mjesecu".

R.E.M je osnovao s kolegama sa sveučilišta u Georgiji, gdje je studirao fotografiju i likovne umjetnosti, a ime je odabrao slučajno listajući rječnik stranih riječi. Smatra se jednim od najutjecajnijih bendova osamdesetih i devedesetih godina, koji je svojim zvukom obilježio globalnu scenu, a mnogi žale što se nikad nije ostvarila najavljena suradnje između Michaela Stipea i Kurta Cobaina, frontmena Nirvane, zbog njegove tragične smrti 1994.

image

Michael Stipe i Woody Harrelson

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK

Kako god, na mnogobrojne upite obožavatelja i medija o mogućoj povratničkoj turneji R.E.M.-a Michael Stipe ima samo jedan odgovor - da to nije predmet njegovog interesa.

image

Michael Stipe i Giovanna Melandri na predstavljanju njegove knjige u Rimu 2019.

MARIA LAURA ANTONELLI/AGF/SHUTTERSTOCK
Linker
29. travanj 2024 09:03