Miljenica holivudskih zvijezda

Tihi odlazak filmašice Nade Pinter: Radila je s ‘najvećima‘ nakon što je slučajno došla do posla skripterice

U 74. godini, nakon duge bolesti, preminula je Nada Pinter, hrvatska filmašica koja je karijeru provela na setovima nekih od najvećih holivudskih filmova. Do posla skripterice došla je sasvim slučajno, a zatim ostvarila velik uspjeh.

Radila je s redateljima Stevenom Spielbergom i Ridleyjem Scottom, glumcima Russellom Croweom i Seanom Conneryjem, ali hrvatska filmašica Nada Pinter, koja je preminula u Zagrebu u 74. godini nakon duge bolesti, nije se time voljela hvaliti.

Skromna i tiha, željela je da o njoj pričaju njezina djela. Radila je na 60 filmova, među kojima su "Gladijator", "Schindlerova lista", "Pad crnog jastreba"...

image
Na setu ‘Schindlerove liste’ sa Stevenom Spielbergom
IVAN POSAVEC/CROPIX

"Moj je posao da ispravljam nešto o čemu ovisi kontinuitet filma. Ako smjesta ne ispravim grešku, snimljeni se materijal neće moći montirati. Sa zvijezdama je lako. Najgore je sa životinjama i djecom jer njima ne možete ništa dokazati", govorila je o svojem poslu skripterice.

Rođena u Sarajevu, u obitelji diplomata, dio mladosti provela je u Bejrutu, a na filmu je završila slučajno.

Sedamdesetih, dok je još bila u braku sa snimateljem Tomislavom Pinterom, često ga je pratila na setovima. Dok su snimali "Sutjesku", skripterica se razboljela i Nada je uskočila kao zamjena. Ono što je trebalo biti privremeno, zbog njezine marljivosti, organiziranosti i odličnog pamćenja postalo je stalan posao, koji je radila toliko dobro da je zahvaljujući njemu proputovala cijeli svijet.

image
Na snimanju 'Gladijatora'
IVAN POSAVEC/CROPIX
Linker
17. travanj 2024 11:16