SIMBOL TUGE

Tajna značenja nakita kojim članice kraljevske obitelji oplakuju kraljicu

Biserni nakit je u Buckinghamskoj palači već stoljećima simbol najdubljeg žalovanja.

Dok nacija i svijet tuguju i oplakuju pokojnu britansku kraljicu Elizabetu II., članice kraljevske obitelji svoje duboke osjećaje pokazuju i simbolički - izborom nakita.

U monarhijama mnoge stvari počivaju na tradiciji, imaju simboličku vrijednost i nepisano značenje, pa tako u trenucima najveće tuge Camilla, kraljica supruga novog kralja Charlesa III., i Kate Middleton, vojvotkinja od Cornwalla i Cambridgea, supruga prestolonasljednika Williama, princa od Walesa, nose isključivo nakit od bijelih bisera.

image

Vojvotkinja od Cornwalla i Cambridge na odlasku iz dvorca Windsor

JAMES WHATLING/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Na prvom pojavljivanju ispred Buckinghamske palače u pratnji supruga Camilla je tako nosila ogrlicu sastavljenu od četiri niza bisera, dok je Kate nosila Annoushkinu zlatnu naušnicu ukrašenu biserom dok je svoju djecu Georgea, Charlotte i Louisa vozila kući.

Biseri se u Buckinghamskoj palači smatraju nakitom kojim se iskazuje duboko žalovanje, a taj običaj datira još iz vremena kraljice Victorije, druge najdugovječnije vladarice, koja je na tronu provela više od 63 godine - od 20 lipnja 1837. sve do svoje smrti 22. siječnja 1901.

image

Kraljica supruga Camilla pozdravila je okupljene ispred Buckinghamske palače

THOMAS KRYCH/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Nakon smrti supruga, princa Alberta, kraljica Victorija je četrdest godina nosila crninu, te isključivo decentni nakit bez ikakvih žarkih boja, a najdraže su joj bile biserne ogrlice i naušnice.

Prema drevnim tekstovima biseri su nastali kao spoj vode i nebeskih sila, te bljeska munje. Zbog svog oblika bijeli biseri se u mnogim kulturama smatraju opredmećenim prolivenim suzama, pa je i to razlog zašto se u doba žalovanja nose i u kraljevskim kućama.

image

Kraljica Elizabeta II. nosila je biserni nakit oplakujući tragičnu smrt princeze Diane 1997.

SHUTTERSTOCK

I sama kraljica Elizabeta II. nosila je biserne ogrlice i naušnice u doba žalovanja, posljednji put na pogrebu njezina supruga princa Philipa u travnju 2021. godine. Biserni nakit nosila je i na pogrebima princeze Diane, princeze Margarte i kralja Georga VI.

Autorica knjige o kraljičinom nakitu Leslie Field utvrdila je kako se biserni nakit na britanskom dvoru tradicionalno nosi stoljećima, te da ne postoji kraljica ili članica kraljevske obitelji koja ga nije nosila.

Linker
14. travanj 2024 08:06