kreativna zona

Ta divna keramika: Svojim unikatno izrađenim šalicama, lampama i nakitom osvojit će vas na prvu

Hladniji dio godine pred nama kao stvoren je za boravak kod kuće uz knjigu i topli čaj - poslužite ga u šalici od prirodnog materijala i hrvatske proizvodnje...

Zadranka Martina Ćurković Madiraca (35) i Zagrepčanka Zdenka Vrgoč (32), koje su prije sedam godina osnovale brend Krakle, na lončarskom kolu u atelieru u Zadru izrađuju šalice, zdjelice, tanjure, lampe i nakit. Cijene proizvoda njihova brenda - čiji je naziv u duhu keramičarskog žargona i označava efekt ispucale glazure - kreću se od 100 do 500 kuna.

Kako su zbog koronakrize dućani s kojima su dosad surađivale uglavnom zatvoreni, fokus su stavile na prodaju putem interneta. Restauratorica keramike Martina Ćurković Madiraca, koja je u Firenci pohađala tečaj izrade keramike kod profesora Leonarda Bartolinija, te arheologinja Zdenka Vrgoč, koja je zanat učila kod tradicionalnih lončara, inspiraciju crpe iz pročišćenog skandinavskog dizajna.

image
Cijene njihovih proizvoda kreću se od 100 do 500 kuna
FOTOGRAFIJE: KRAKLE

Njihov stil krase čiste linije i geometrijske forme, a glinu oslikavaju za nju posebnim bojama, engobama.

U planu im je zimska radionica gdje će polaznici izrađivati božićne darove i ukrase.

image
Šalice Krakle
FOTOGRAFIJE: PROMO KRAKLE

Jesen i zima, tijekom kojih nam je važno jačati imunitet - osobito ove pandemijske godine - nezamislivi su bez toplih, energizirajućih čajeva. Istom mišlju vodio se i kreativni tim brenda Kofer u čijoj će se ponudi uskoro naći Tea box po cijeni od 210 kuna, a koji sadrži tri čaja i - keramičku šalicu iz njihove nove linije.

image
Šalice Kofer
FOTOGRAFIJE: PROMO

Riječ je o modelima bez drške, naizgled grube, zrnate teksture u matiranoj bež i mint zelenoj boji. Šalice se izrađuju ručno, u jednom lokalnom keramičarskom obrtu, a cijena će im biti 115 kuna - u zagrebačkim dućanima Kofer te na kofer.hr.

image
Šalica Terra Ceramica na dnu ima poruku...
FOTOGRAFIJE: TERRA CERAMICA

- U svaki ručno rađeni proizvod “utkani” su talent, vještina, osobnost... Što mu daje dodatnu vrijednost - smatra splitska kiparica Tea Radić (31), vlasnica Terra Ceramice. Zaštitni znak njezina brenda su šalice Pinch - s predimenzioniranim ručkama - ali u ponudi ima i posudice, tanjuriće, čajnik...

image
Zaštitni znak brenda Terra Ceramice su šalice Pinch - s predimenzioniranim ručkama...
FOTOGRAFIJE: TERRA CERAMICE

Njene keramičke kreacije prepoznatljive su po neutralnim bojama, a krase ih diskretne točkice i poruke. Svi se proizvodi mogu kupiti ili naručiti na društvenim mrežama te u brojnim galerijama. Unatoč koronakrizi, Tei Radić u planu su jesenske radionice oblikovanja keramike u Splitu i Zagrebu.

Linker
02. travanj 2024 16:09