Kata Ševo
DOBRI DUH SPLITA

'Svi smo uz nju!': Teška bolest njihove mlade prijateljice izazvala splitske sportaše da trče za nju

Sportska psihologinja iz Splita Doris Matošić Matijaš godinama je hrabrila brojne sportaše, a nakon što je ovoj 33-godišnjakinji u srpnju otkrivena zloćudna bolest, mnogi od njih sada su njezina snaga, uz najbližu obitelj i prijatelje.

Teška dijagnoza omiljene splitske psihologinje toliko je dirnula njezine kolege i prijatelje da je u samo deset dana organizirana humanitarna utrka "Race for Doris" koja će se ove subote održati u park - šumi Marjan.

"Nažalost, utrku neću moći gledati. No, svima sam jako zahvalna na svemu. Njihova pomoć i pažnja mi puno znače u ovim trenucima", kazala nam je Doris početkom tjedna, uoči njezine druge hospitalizacije. Hrabra Splićanka nedavno je, naime, ponovno morala na bolničko liječenje, a na kratki razgovor preko telefona odvažila se zbog podrške njezinih kolega i prijatelja.

Željana Matošić
Doris Matošić Matijaš sportska je psihologinja koja je tijekom karijere bodrila neke od najvećih splitskih sportskih imena.

Čak i kad mi bol u stomaku danima nije popuštala, uz slabu temperaturu, nisam pomislila na rak.

Ova psihologinja u Hajdukovoj omladinskoj školi "Akademija Luka Kaliterna" priznaje da joj je njezina dijagnoza bila veliki šok. Doduše, prije nekog vremena počela je gubiti na težini i slabo je jela, no te je promjene pripisivala stresu zbog pandemije korone i organizacije njezinog vjenčanja koje je bilo zadnjeg dana u srpnju.

Kata Ševo
Za dijagnozu je Doris saznala svega nekoliko dana prije vlastite svadbe.

"Čak i kad mi bol u stomaku danima nije popuštala, uz slabu temperaturu, nisam pomislila na rak. Dijagnozu sam saznala 20. srpnja. Taj dan sam u privatnoj klinici napravila ultrazvuk abdomena, nakon čega su me hitno poslali u bolnicu", prisjeća se Doris najgoreg trenutka u njezinom životu, koji joj se tužnom igrom sudbine dogodio jedanaest dana uoči vjenčanja. No, odvažna psihologinja nije se prepustila očaju te se 31. srpnja udala za svog dugogodišnjeg dečka, bivšeg vaterpolistu Marina Matijaša. Dorisina sestra Željana kaže da je to bila najdivnija svadba, iako su umjesto stotinjak predviđenih uzvanika, pozvali samo najužu rodbinu.

Željana Matošić
Hajduk je uz svoju Doris, koja radi u Hajdukovoj omladinskoj školi.

Da će Doris pobijediti ovu životnu utrku, vjeruju svi oko nje, koji je poznaju kao velikog borca.

Studij psihologije završila je u Americi kamo je otišla kao jedna od najboljih plivačica u svojoj generaciji, a doktorat iz psihologije sporta stekla je na britanskom sveučilištu Birmingham, jednom od najglasovitijih za to područje. U protekle tri godine, otkako se vratila u Hrvatsku, radila je s nekoliko klubova, a puno je pomogla i poznatim sportašima poput naše najbolje gimnastičarke Ane Đerek te olimpijskim srebrom ovjenčanom jedriličaru Tonču Stipanoviću. U Dorisin oporavak sigurna je i jedna od najboljih hrvatskih ultramaratonki Nikolina Šuštić koja je inicirala subotnju utrku u Splitu.

Željana Matošić
U Americi je Doris stekla doktorat iz psihologije, a tamo je završila zahvaljujući plivanju, bila je jedna od najboljih u generaciji.

"Doris je najsnažnija osoba koju poznajem. Nas dvije veže dugogodišnje prijateljstvo, još iz djetinjstva, uz to što smo i obje zaljubljene u sport. Ovom utrkom želimo joj poručiti da smo uz nju, kao što je ona puno puta bila uz nas", kaže Nikolina.

Čitajte i:

Pola godine tuge za djevojčicom stradalom u potresu: 'Svako malo pomislim na nju, najgore mi je navečer'

TATA MALE MILE 'Naša kći i dalje je u vrlo visokom riziku, još ne možemo biti pretjerano ushićeni'

Kakva djevojka! Kristina je odrasla u SOS Dječjem selu, preboljela je tešku bolest i ponosi se nizom postignuća

Velika pobjeda malenog Šimuna, samo je ljubio mamu i govorio: 'Nemoj plakati, volim te'

Linker
15. travanj 2024 21:57