NIZ SE NASTAVLJA

Sve muke i svaka kap znoja su se isplatili! Hrvatski tenisači opet nižu uspjehe u dalekoj Australiji

Ivan Dodig osvojio je šesti Grand Slam turnir pobjedom u konkurenciji mješovitih parova, a Zagrepčanka Petra Marčinko stigla je do finala Australian Opena u juniorskoj konkurenciji

Lanjskog prosinca 16. rođendan je proslavila osvajanjem dvostruke krune na najvažnijem juniorskom teniskom turniru Orange Bowlu u Miamiju, a 2022. započinje - finalom juniorskog Australian Opena, što je još samo jedna u nizu potvrda kako je Zagrepčanka Petra Marčinko tenisko čudo neslućenih mogućnosti. Petra je u Australiju doputovala nakon kratkog odmora za božićne blagdane u Zagrebu, gdje ju je mama tradicionalno dočekala s njezinim najdražim - palačinkama s čokoladnim premazom. Sportski uzor najbolje rangirane juniorke na svijetu je naš legendarni košarkaš Dražen Petrović, a stil života im je sličan. Petra svakog dana - uz školske obaveze - odrađuje dva treninga i potpuno je posvećena sportu.

image

Petra Marčinko je u finalu juniorskog Australian Opena.

DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Moje je samo da igram, treniram i učim, o svemu ostalom brine se tata - izjavila je Petra koju otac Vjekoslav Marčinko prati na turnirima, a karijeru joj vodi agencija našeg proslavljenog tenisača Ivana Ljubičića. U finalu Melbournea očekuje ju dvoboj protiv vršnjakinje Sofije Costoulas, 16-godišnje belgijske tenisačice, trenutačno desete juniorke svijeta, koja je sudeći po nedavnim rezultatima - u formi života.

Čitajte i: Drama se nastavlja: Novaku Đokoviću odbijena viza, mora napustiti Australiju

Šesti naslov

Slavljenički niz u Melbourneu otvorio je, pak, 37-godišnji Ivan Dodig koji je u finalu turnira mješovitih parova s Francuskinjom Kristinom Mladenović slavio protiv domaćina Jasona Kublera i Jaimee Fourlis. Našem tenisaču ovo je šesti Grand Slam naslov u karijeri, a sportaš iz Međugorja sve svoje uspjehe duguje - obitelji.

image

Ivan Dodig osvojio je 6. Grand slam naslov.

DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Nije bilo novca, troškovi su bili veliki, trenirao sam bez logistike i podrške struktura. Obitelj me jedina bezuvjetno podržavala, a vječito sam zahvalan i Juraju Ivankoviću, koji je bio uz mene kad je bilo najteže, kad nisam imao ni za sendvič - izjavio je Dodig, čija je roditeljska kuća stotinjak metara udaljena od roditeljske kuće Marina Čilića, njegovog najboljeg prijatelja s teniskh terana. A njegovi najveći i najglasniji navijači danas su supruga Maja, s kojom se vjenčao u studenom 2013., te sinovi Josip i Petar - njima je posvetio i svoj drugi australski Grand Slam naslov. Na Australian Openu lani je naime trijumfirao u konkurenciji muških parova sa Slovakom Filipom Polašekom.

- Nemate pojma koliko dugo smo se dogovarali i slali jedno drugom poruke da uskladimo termine i napokon zaigramo zajedno. A prvi zajednički nastup završili smo na najnevjerojatniji mogući način. Hvala ti, Ivane, što si igrao sa mnom - puna emocija je izjavila 28-godišnja Kristina Mladenović na ceremoniji proglašenja pobjednika.

Linker
19. travanj 2024 09:40