ŽIVOT JE PITANJE STILA

Sva lica francuskog dizajnera: Bio je opsjednut ljepotom tijela, fotografijom, fetišima, mirisima i bodybuildingom

Od pokojne modne legende Thierryja Muglera opraštaju se njegove muze Kim Kardashian, Lady Gaga i Demi Moore, brojni kolege te topmodeli devedesetih s kojima je surađivao.

OD ROĐENJA SVOJ

Punim imenom Manfred Thierry Mugler rođen je 21. prosinca 1948. u francuskom gradu Strasbourgu u pokrajini Elzas na istočnoj granici svoje zemlje s Njemačkom. U rodnom gradu čuvenog umjetnika, kipara Jean/Hansa Arpa i nogometnog trenera Arsena Wengera živio je i radio Johannes Gutenberg, izumitelj tiskarskog stroja, a Strasbourg je danas diljem svijeta najpoznatiji kao sjedište Europskog parlamenta.

NESUĐENI BALETAN

Više od učenja i škole zanimao ga je ples: kao 9-godišnjak se upisao na balet, a kao 14-godišnjak se pridružio baletnom ansamblu nacionalne Opere u obližnjem gradu Rhinu. Kako je obožavao crtati paralelno je pohađao nastavu u Školi primijenjenih umjetnosti u Strasbourgu.

PRVE KREACIJE

Prvu haljinu sa širokim ramenima, po uzoru na modu četrdesetih godina kojom je tada, ali i cijeli svoj život, bio zaluđen, 1971. (deset godina prije nego što je takav stil postao moderan) kreirao je za brend Karim. Kao 24-godišnjak osjećao je kako ga život u provinciji guši, pa se preselio u Pariz. U gradu svjetlosti i prijestolnici svjetske mode prvi je posao pronašao u butiku Gudule, a dvije godine kasnije već je kao slobodnjak surađivao s brojnim modnim kućama u Parizu, Milanu, Londonu i Barceloni, za koje je dizajnirao brojne ready-to-wear kolekcije.

image

Thierry Mugler na predstavljanju kolekcije jesen/zima 1982./1983.

GUY MARINEAU/STARFACE/PROFIMEDIA

Čitajte i: Odlazak francuskih ikona: Napustili su nas dizajner Thierry Mugler i autor stripova Jean-Claude Mézières

CAFE DE PARIS

Da se osamostali pomogla mu je tada iznimno utjecajna modna urednica Melka Tréanton, koju su oduševile njegove prve personalizirane kolekcije - predstavio ih je pod imenom Cafe de Paris. Pretpostavila je da bi s njima mogao osvojiti ljubiteljice mode na Dalekom istoku i povela ga je sa sobom da ih 1976. predstavi u Tokiju, na reviji koju je organizirao Shiseido.

PRVI BUTIK

Prvu trgovinu pod vlastitim imenom otvorio je 1978. na Trgu pobjede (Place des Victories) u pariškom prvom okrugu. Sofisticirani glamur njegovih geometrijski složenih kreacija (kritičari su ih nazivali konstrukcijama) prvo je zaludio Parižanke, žene s najviše stila, a potom i Parižane, jer je paralelno počeo izbacivati i muške kolekcije.

REVIJA KAO SPEKTAKULARNI SHOW

Među prvima je shvatio da će puno više uspjeha imati ako svoju modu bude prezentirao kao ekskluzivne i prestižne tematske događaje za koje će se tražiti ulaznica više. Osamdesetih je publiku oduševljavao revijama s temama znanstvene fantastike, crne Afrike, vampira i drugih demonskih bića..., da nabrojimo samo neke.

image

Demi Moore i Woody Harrelson u filmu 'Nemoralna ponuda' 1993.

SUPPLIED BY LMKMEDIA/LANDMARK/PROFIMEDIA

NEMORALNA PONUDA

Proboj na pop scenu započeo je 1987. kad je kreirao svečanu ružičastu haljinu za belgijsku voditeljicu i pjevačicu koja je nastupala pod pseudonimom Viktor Laszlo. Ipak, proslavila ga je upečatljiva crna večernja haljina koju je u filmskom hitu "Indecent Proposal" (Nemoralna ponuda) nosila tada 31-godišnja Demi Moore. Za erotsku dramu o bračnom paru (igraju ga Demi Moore i Woody Harrelson) u financijskim teškoćama koji se suočava s jednostavnom ali nemoralnom ponudom američkog milijardera (igrao ga je Robert Redford). On im, naime, nudi milijun dolara za jednu za jednu noć sa ženom čija ga ljepota opsjeda. Kritičari su film popljuvali, gledatelji obožavali i proglasili jednim od filmova koji je obilježio devedesete, a Thierry Mugler seksi haljinom čiji je gornji dio izgledao poput fetišističkog kostima - stekao svjetsku slavu. Ta Muglerova kreacija smatra se najslavnijom filmskom haljinom posljednje dekade 20. stoljeća.

Čitajte i: Njegov život je avantura! Plivao je s morskim psima, proputovao ratnu zonu u Africi, a nakon relija Dakar upisuje tečaj za pilota

LJUBIMAC MUZIČKE SCENE

Dizajnirao je brojne glazbene legende poput Grace Jones, Davida Bowieja i Diane Ross, no njegovom najvažnijom i najprimjećenijom suradnjom na pop sceni smatraju se kostimi koje je kreirao za kultni spot "Too Funky" Georgea Michaela. U njemu su prodefilirali svi najvažniji topmodeli svoga vremena Eva Herzigova, Linda Evangelista, Nadja Auermann, Emma Sjöberg, Estelle Hallyday, Shana Zadrick, Tyra Banks i Beverly Peel, baš kao i kultne glumice Rossy de Palma i Julie Newmar, a većina materijala snimljena je na Muglerovoj reviji u Los Angelesu 1992.

Pogledajte video


FINANCIJSKA PROPAST I POVLAČENJE SA SCENE

Kako nikad nije bio spreman na kompromise, korištenje jeftinijih materijala i manje kompliciranih krojeva Mugler se 2002. povukao s modne piste. "Moda je predivna, to je jedina 3D umjetnost koja se može vidjeti izvan galerija i muzeja. No, očigledno nisam dorastao financijskim izazovima tog posla koji su za mene postali preveliki", izjavio je tada i potpuno se posvetio razvoju vlastite parfemske i kozmetičke linije. Što se kostima tiče posvetio se kazalištu, pa je za kanadsku atrakciju Cirque du Soleil kreirao kostime za predstavu Zumanity. Bio je i umjetnički direktor pjevačici Beyonce na svjetskoj turneji "I Am.." 2009., a njegovu posljednju zapaženu kreaciju na gala priredbi Met Gala 2019. nosila je Kim Kardashian. Mugler ju je nazvao "wet couture dress" (mokrom visokom modom) jer ga je za nju nadahnula Sophia Loren svojom ulogom u filmu "Dječak na dupinu" iz 1957.

image

Kim Kardashian u haljini Thierryja Muglera na Met Gali 2019.

KRISTIN CALLAHAN/ACE PICTURES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

ANĐEO I STRANAC

Njegove najpoznatije parfeme Angel i Alien razvili su slavni nosevi Olivier Cresp i Yves de Chirin, a godišnje su ostvarivali prihod od 280 milijuna dolara. Uz takav promet zvuči nevjerojatno činjenica da se osobno bogatstvo pokojnog dizajnera procjenjuje na svega dvadeset milijuna dolara.

Čitajte i: Tijelo kao najveće blago: Heidi Klum posljednja je u nizu zvijezda koja je osigurala poseban dio svog tijela

SKRIVENE STRASTI

Iako nikad nije skrivao svoju homoseksualnu orijentaciju, Thierry Mugler je privatni život krio kao zmija noge. Njegove najveće strasti u poznim godinama bile su fotografija (sa sobom je po svijetu stalno nosio profesionalnu kameru), te bodybuilding jer je kao i većina bivših plesača i baletana do kraja ostao opsjednut izgledom vlastitog tijela.

Linker
20. travanj 2024 00:28