GEORGE HOLZ
PRIPREMA NOVI ALBUM

Suzanne Vega, autorica hita ‘Luka‘ treći put u Zagrebu samo dan prije 64. rođendana

Američka glazbenica Suzanne Vega, poznata po hitu ‘Luka‘, otkriva što će pjevati na koncertu u Zagrebu, kako je postala spisateljica te planira li nakon sedam godina objaviti novi album.

Američka glazbenica Suzanne Vega, poznata po hitu ‘Luka‘, otkriva što će pjevati na koncertu u Zagrebu, kako je postala spisateljica te planira li nakon sedam godina objaviti novi album.

"Prvi koncert u Zagrebu imala sam 1990., kad se osjećala napetost zbog rata. Drugi je bio na pozornici pod vedrim nebom na Sceni Gradec u starom dijelu grada, koji pamtim po prekrasnom okolišu, a sad jedva čekam treći", kaže američka kantautorica Suzanne Vega, koja 10. srpnja, dan prije 64. rođendana, ponovno nastupa kod nas, ovaj put u dvorani Lisinski. Najpoznatija po hitovima "Marlene On The Wall", "Luka" i "Tom‘s Diner", Suzanne se probila 80-ih, kad je snimila i pjesmu "Left of Center" za filmski hit "Ljepotica u ružičastom" te objavila album "Solitude Standing", prodan u milijunima primjeraka. Objavila je i knjigu pjesama i eseja "The Passionate Eye: The Collected Writings of Suzanne Vega", a s Duncanom Sheikom napisala je dramu "Carson McCullers Talks About Love", o životu poznate književnice s juga SAD-a, najpoznatije po romanu "Srce je lovac samotan" i zbirci pripovijedaka "Balada o tužnoj kavani". Njezin posljednji album "Lover, Beloved" iz 2016. nastao je na temelju upravo te drame.

Što ste pripremili za koncert u Zagrebu?

- Izvest ću svoje stare pjesme poput "Luka" i "Tom‘s Diner", ali i neke nove, ne znam još točno koje, a pratit će me moj dugogodišnji suradnik, gitarist Gerry Leonard. Naravno, bit će tu i stvari s albuma o Carson McCullers.

image
EHUD LAZIN

Zašto vam se ona toliko sviđa da ste o njoj napisali i dramu?

- Bila je nevjerojatna osoba, iznimno hrabra, osobito za svoje vrijeme. Prvu je knjigu objavila 1940., kad je imala samo 23 godine. Imala je puno osjećaja za ljude s margina društva, a to je sentiment koji dijelim s njom. I sama je, iako je bila uspješna književnica, živjela na rubu zbog svog kompleksnog ljubavnog života.

Na koncertu u Zagreba pratit će vas gitarist Gerry Leonard. Volite li više pjevati uz pratnju gitare ili s punim bendom?

- Predivno je nastupati s punim bendom, osobito na velikim festivalima, ali volim i intimistički ugođaj uz gitaru. Doduše, razmišljam da za koncert u Zagrebu angažiram i bubnjara. Gerry i ja smo razgovarali o tome, ali još nismo ništa odlučili.

Posljednji album "Lover, Beloved" snimili ste s većom grupom glazbenika među kojima je bio i legendarni jazz trombonist Roswell Rudd. Kako je došlo do te suradnje?

- Upoznala sam ga kad mi je bilo samo 15 godina, na prvoj zabavi na koju su me roditelji pustili. Bila je u zgradi u kojoj smo živjeli, a Ross je bio jedan od gostiju. On je bio jako živopisna i duhovita osoba pa ga nikad nisam zaboravila. Bio mi je veliki gušt angažirati ga za moj album nakon toliko godina.

Zašto vas zovu majkom MP3 formata za slušanje glazbe?

- Negdje potkraj 80-ih njegovi kreatori, znanstvenici pod vodstvom Karlheinza Brandenburga, koristili su a cappella verziju moje pjesme "Tom‘s Diner" da provjere koliko se uspješno njime može reproducirati ljudski glas. Saznala sam za to tek puno godina poslije, kada je Brandenburg to otkrio u nekom intervjuu. Ponosna sam zbog toga, a nekoliko puta sam čak bila u posjetu njegovu institutu i upoznala se i s njim i s njegovim suradnicima.

image
GEORGE HOLZ

Planirate li uskoro objaviti novi album?

- Mislim da je zaista došlo vrijeme da to učinim. Imam već nekoliko pjesama, a barem ću jednu od njih otpjevati i u Zagrebu. Planiram ga objaviti iduće godine, a vjerojatno će na njemu biti i pjesma "Last Train to Mariupol", o užasnom ratu u Ukrajini.

Linker
28. travanj 2024 06:22