POREZNA PREVARA

Sude mu u 92. godini! Bivši hrvatski zet na meti je poreznika

Britanski poduzetnik Bernie Ecclestone mora dokazati da nije prikrio 400 milijuna funti prihoda od 2013. do 2016.

"Časni, sude, nisam kriv", tim se riječima 91-godišnji Bernie Ecclestone, bivši prvi čovjek Formule 1, na londonskom sudu Westminster Magistrates izjasnio o optužbi tužiteljstva za prikrivanje osobne imovine teške 400 milijuna funti.

Britanski poreznici u kompleksnoj kriminalističkoj istrazi otkrili su, naime, veliki nesrazmjer u prijavljenim prihodima Bernieja Ecclestonea u razdoblju od 2013. do 2016. te imovine njegova singapurskog fonda i offshore tvrtki, na koju, dakako, nije plaćena niti funta poreza državi.

image

U sudnicu je stigao u pratnji 46 godina mlađe supruge Fabiane Flosi

ANDREW GARDNER/STORY PICTURE AGENCY/SHUTTERSTOCK

Bernie je na sud stigao u pratnji 45-godišnje supruge Fabiane Flosi, brazilske marketinške stručnjakinje, s kojom je preklani dobio sina Alexandera Charlesa Ecclestonea.

Na sudu je pojasnio kako mu nije bila namjera prikriti prihode od britanskih poreznika, te da je sporna imovina pod upravljanjem investicijskog fonda koji glasi na njegove tri kćeri i maloljetnog sina. Osobno bogatstvo Bernieja Ecclestone procjenjuje se na vrijednost od 2,5 milijarde funta, a iduće ročište zakazano je za sredinu rujna.

Njegove poslovne metode oduvijek su bile sporne, a prijeti li mu sad konačni pad tek će se vidjeti. Britanski sud u mnogim se slučajevima pokazao nemilosrdnim prema svim vrstama poreznih prevara i prikrivanja imovine, zbog čega, podsjetimo, teniska legenda Boris Becker upravo služi svoju zatvorsku kaznu.

image

Britanski poreznici optužuju ga za prikrivanje imovine i prihoda u vrijednosti od 400 milijuna funti

ZUMAPRESS.COM/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Bernieja Ecclestonea njegovi su suradnici prozvali ‘teflon Bernijem‘ jer je sve skandale, kritike, optužbe i suđenja dosad podnosio hladnokrvno, ne gubeći glavu i smatrao ih dijelom posla.

Uvjereni su da će to - bez obzira na ishod suđenja - biti slučaj i sada, kad se u poodmakloj životnoj dobi suočava s najozbiljnijim optužbama.

image

O mirovini će razmišljati nakon proslave stotog rođendana, kaže Bernie Ecclestone

LEWIS DURHAM/SHUTTERSTOCK

Kako god se njegov slučaj raspleo Bernie Ecclestone o mirovini ne razmišlja.

"O mirovini bi ljudi općenito trebali početi razmišljati tek nakon proslave stotog rođendana", često je govorio proteklih godina referirajući se pritom na vlastitu životnu dob.

Ni privatni život nije mu nezanimljiv: iz tri braka ima četvero djece, a prije nego što je četvrti put postao otac već je bio - pradjed.

Sa svojom drugom suprugom Riječankom Slavicom Radić ima kćeri Tamaru i Petru Ecclestone, a razveli su se 2009. nakon 24 godine braka.

Linker
25. travanj 2024 17:36