Razbijamo predrasude

Stvarna iskustva šest žena: ‘Ovo nije moj kraj, prvi put idem na Tenerife, a upisala sam i magisterij!‘

‘Postmenopauzalni optimizam‘ se odnosi na žene starije od 50 godina koje dob nisu shvatile kao početak kraja već doslovno novi početak

Vjerojatno nema žene koja barem jednom tijekom života nije pomislila: stvarno jedva čekam menopauzu. Kako zbog bolnih menstruacija, tako i zbog straha od neželjene trudnoće. Prosječna žena imat će 450 menstruacija u životu, a u menopauza obično nastupi između 45. i 55. godine. No, kako izgleda život nakon menopauze?

Sudeći po istraživanjima i iskustvima naših sugovornica - odlično! Već od 1950-ih je poznat je termin 'postmenopauzalnog optimizma' koji se odnosi na žene starije od 50 godina koje dob nisu shvatile kao početak kraja već doslovno novi početak. One pokreću biznise, počinju se baviti novim hobijima, izlaze iz loših brakova i slobodne su raditi baš ono što im srce poželi. Češće i lakše govore NE te se manje obaziru na tuđa mišljenja. Upravo se o ovim temama i iskustvima razgovara u Facebook grupi "Nema pauze u menopauzi" koju je pokrenuo Vichy. Zamolili smo članice grupe i čitateljice portala Gloria.hr da s nama podijele svoju priču o snazi, hrabrosti i ustrajnosti nakon menopauze, a najbolje odgovore dijelimo s vama:

Zdenka (51): 'Riješila sam se ljudi koji su me opterećivali i počela graditi kuću na selu'

"Menopauza je početak novog razdoblja života za mene. Osjećam se slobodnije i ne opterećujem se sa stvarima kao što su menstruacija i ulošci. Okrenula sam se sebi, svojim željama i svojim potrebama. Uzela sam stvari u svoje ruke i pokušavam ostvariti sve ciljeve koje sam si desetljećima htjela ostvariti, na primjer gradnja kuće i život na selu. Osjećam se zdravije, sretnije i veselije nego prije. Osjećam da još puno mogu dati sebi i svojoj obitelji, osobama koje to zaslužuju. Osobe koje su me opterećivale sam u potpunosti izbacila iz svog života i ne trošim svoje vrijeme i snagu na njih, već na stvari i osobe koje me vesele i ispunjavaju", ispričala je Zdenka.

Ivana (50): 'Putujem na Tenerife, a upisala sam i magisterij!'

"Ovaj period života vidim kao odličnu priliku za aktivnosti za koje ranije nisam imala vremena zbog puno obaveza i brige o maloj djeci. Prije bih putovanjima rekla "ne, nije to za mene" ili "nemam vremena za to", a sada iskorištavam svaku priliku koja mi se pruži. Tako primjerice sada sa svojim sinom i njegovom ekipom putujem na Tenerife, a ove godine sam upisala i magisterij nakon trinaest godina pauze. Nastojim popratiti svaku manifestaciju i događaj u gradu iz kojeg dolazim, a svaki dan redovito odlazim u šetnju i odvojim vrijeme za uživanje u kavi. Volim biti okružena mladim ljudima i uz njih pratim tehnološke trendove, a godine mi nisu prepreka da izađem s prijateljicama i uživam u životu. Rekla bih da je moje životno geslo: Sve se može, kad se hoće”, izjavila je Ivana.

image
SHUTTERSTOCK

Maja (50): 'Napokon sam sretna, voljena, mažena i pažena'

"Nakon 30 godina braka, sve je nestalo, došao je kraj. Konačno sam shvatila da nema više smisla 'zabijati glavu u pijesak'. Odavno se sve ugasilo, ali ja se nisam ugasila. U meni je i dalje tinjao plamičak želje za životom, unatoč mojih 50 godina. Ma, kakva menopauza?! Nema pauze, želim pjevati, plesati, smijati se, sretati sve one drage ljude za koje 'nisam imala vremena', čitati knjigu prije spavanja te voljeti i biti voljena. Možda jesam izgubila sve, ali nisam izgubila sebe i volju za životom, za ljubavlju. Shvatila sam, da bez obzira na to što mi je tada bilo 50, da nije kraj, da mogu još puno toga napraviti. I po tom trnovitom putu do zvijezda, pojavio se on. I eto me, tu sam, sretna, voljena, mažena i pažena. Zato čvrsto vjerujem da samo trebamo biti hrabre jer ni za što u životu nije kasno, a spoznati pravu ljubav u tim godinama, to je uistinu pravo bogatstvo. Zato zbilja nema pauze u menopauzi, tada život tek počinje!", ispričala je Maja.

Snježana (58): 'Dala sam otkaz, preselila u novi grad i nikad nisam bila smirenija'

"Nakon što su djeca završila fakultete i osamostalila se, posvetila sam se sebi. Naravno da sam sebe ranije realizirala kroz njih, sve podređivala samo njima, a zbog mora obaveza na poslu sam došla do burnouta. Kada sam progledala i shvatila da djeca više nisu razlog koji me treba držati na ubitačnom poslu jer su se osamostalili, odlučila sam dati otkaz. Imala sam 56 godina, preselila sam u sasvim drugi grad, ostavila cijeli stari život iza sebe. Posvetila sam se jogi, putovanjima, meditaciji, pronašla sam nove divne ljude. Upoznajem mir kakav dosad nisam znala, a grad u kojemu živim je, iako je zaista prava pustoš, postao moja oaza mira", rekla je Snježana.

Tončica (52): 'Postala sam gospodarica svog života i uvela važne zdrave rutine'

image

Tončica Čeljuska, TV voditeljica

TOMISLAV KRISTO/CROPIX CROPIX

"Mladost je sama po sebi divna, lijepa, svi smo zdravi i veseli, iako ponekad toga nismo svjesni. Kako postajemo zreliji, i izazovi su veći, zadaci su zahtjevniji, moramo se više truditi. Što prije čovjek shvati da je odgovornost za njegov život samo njegova, lakše je donositi ispravne odluke. Kako ću živjeti, kako ću se hraniti, hoću li vježbati - to su sigurno najvažnije odluke koje sam donijela u ovom životnom razdoblju. Svjesna sam da vrijeme radi svoje i da ako ga hoću proživjeti u najboljoj mogućoj kondiciji, moram raditi dobro sebi. Biram tjelovježbu i to redovitu, barem tri puta tjedno, biram kvalitetnu i zdravu hranu, biram prikladnu njegu. To je samo stvar odluke, svatko si to može priuštiti. Šetnju od pola sata dnevno, voće i povrće umjesto peciva, zdrave odluke", otkrila je poznata voditeljica Tončica Čeljuska koja se zadnjih godina posvetila intenzivnom treniranju boksa.

Tončica je inače i jedna od voditeljica u zanimljivom projektu Vichy MENOTalks koji okuplja najveće stručnjake u otvorenim razgovorima o menopauzi i postmenopauzi. Upravo su MENOTalks pravo mjesto za žene pred ovim životnim preokretom, ali i one koje su ga već prošle jer obuhvaća teme zdravlja, ljepote, prehrane te intimnog života iz perspektive eksperata. Cilj je pokazati ženama da i u menopauzi mogu biti samouvjerene, odvažne i predivne.

Nedavno je održan i veliki panel o menopauzi koji je moderirala upravo Tončica:


Marijana (50): 'Prije tri mjeseca okrenula sam novu stranicu, rezultat je fantastičan!'

"Nalazim se pred menopauzom, iako imam još uvijek redovite menstruacije polako osjećam simptome iste (razdražljivost, znojenje, vruće mi je). Usprkos tome, prije tri mjeseca odlučila sam okrenuti stranicu. Počela sam se kretati. Hodam svaki dan sat do sat i pol u prirodi. Počela sam se zdravije hraniti, izbacila sam šećer, bijelo brašno i procesuiranu hranu. Smršavila sam 20 kilograma i time normalizirala povišeni krvni tlak. Jako sam sretna, ponosna i nastavit ću dalje!", otkrila je svoju "Nema pauze u menopauzi" priču Marijana.

image
SHUTTERSTOCK

Rame uz rame sa ženama u svim fazama njihovih života stoji pouzdani beauty saveznik - Vichy. Upravo je ovaj brend svoju ekspertizu, saznanja i iskustva posvetio ženama u menopauzi, njihov projekt MENOtalks postao je centralno mjesto na kojima vodeći stručnjaci otkrivaju kako pomoći ženama uoči, za vrijeme i nakon menopauze te potiče otvoren razgovor u Facebook grupi "Nema pauze u menopauzi".

Kako su promjene na koži prve koje se primijete približavanjem ovog razdoblja, Vichy je uz pomoć 1200 stvarnih žena u menopauzi dva desetljeća razvijao revolucioniranu beauty liniju Neovadiol. Ovi kvalitetni i hranjivi proizvodi pružaju savršenu njegu i čuvaju blistav izgled kože, a dostupni su u ljekarnama diljem Hrvatske. Starenjem naša koža postaje suha, mišići lica se opuštaju, a godine se najviše vide na vratu koji postaje ovješen. Za te neželjene procese krivi su nedostatak ženskog hormona estrogena i porast razine kortizola, hormona stresa. Prave dnevne i noćne kreme u to vrijeme postaju važnije nego ikad.

image
VICHY

A kako bi fizičke i psihičke promjene bile lakše, pratite MENOtalks na YouTube kanalu Vichy Hrvatska jer upravo ondje će najveći stručnjaci odgovoriti na sve nedoumice i dati provjerene savjete za zlatno razdoblje života svake žene.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Vichyja.

Linker
21. ožujak 2024 04:13