Digle se na noge

Što se zapravo događa u Poljskoj? Ženska borba za ljudsko pravo: ‘Jače smo, vratit ćete što ste nam uzeli‘

Ustavni sud u Poljskoj ukinuo je pravo na pobačaj zbog teških malformacija ploda. Ženama je ograničeno pravo raspolaganja vlastitim tijelom, no Poljakinje su se digle na noge - i ne planiraju odustati!

Prosvjedi u Poljskoj zbog nedavne odluke Ustavnog suda o dodatnom ograničavanju ionako restriktivnog Zakona o pobačaju gotovo su paralizirali zemlju. Udari crvene munje, simbola predvodnika pobune, aktivističke udruge "Štrajk žena" koja se protivi zadiranju u pravo na izbor, žestoko su se obrušili na vladajuću stranku Pravo i pravda, iz čijih je redova potekla inicijativa za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Bijes građanki izazvala je odluka kojom je potkraj listopada ukinuto pravo na prekid trudnoće zbog malformacija fetusa pa su na ulice Varšave, Krakova, Lodza, Katowica, Wroclawa i Poznana izašle tisuće prosvjednica. "Dosta nam je!", "Moje tijelo, moj izbor!" samo su neki od natpisa na transparentima Poljakinja, koje su snage reda hvatale i trpale u marice zbog kršenja zabrane o okupljanju više od pet osoba na javnom mjestu, a radi epidemiološke situacije. No kako su jedne odvođene, druge su uskakale na njihova mjesta uz uzvike: "Ne odustajemo, idemo do kraja!"

image
Borba za ljudska prava u Poljskoj se zahuktala nakon skandalozne odluke Ustavnog suda.
BENJAMIN FURST/AFP/PROFIMEDIA

Atmosferu u toj zemlji s 38 milijuna stanovnika ovih dana vjerno ilustrira video koji se poput požara proširio društvenim mrežama, čije su zvijezde obične žene različite životne dobi.

Pozivaju na pobunu uz prodorno bubnjanje doboša i onima koji stoje iza ograničenja pobačaja, poručuju: "Gledaj me ravno u oči! Ja sam tvoja majka, sestra, tvoja kći, supruga! Trenutno nas milijun stoji ovdje, nitko se ne boji! Jače smo, vratit ćete sve što ste nam uzeli"! Zvijezde spota naposljetku prkosno dižu šake u zrak - na koje su navukle gumene, žute rukavice, kakve tijekom čišćenja koristi gotovo svaka domaćica - kao da žele podsjetiti na američku mizoginijsku krilaticu "keep her pregnant and barefoot" (neka je trudna i bosa), koja je posebno došla do izražaja potkraj 40-ih te ranih 50-ih, a odnosi se na vrijeme kad su ženama oduzimana radna mjesta stečena za vrijeme Drugog svjetskog rata jer su se ratnici vratili kući i one više neće raditi izvan svog doma.

image
Žene su se digle na noge kako bi izborile osnovno ljudsko pravo.
BENJAMIN FURST/AFP/PROFIMEDIA

Ta krilatica nadovezuje se, pak, na njemačku uzrečicu "kinder, küche, kirche" (djeca, kuhinja, crkva), koja je tijekom druge polovice 19. stoljeća u Srednjoj Europi svjetonazorski "omeđivala" gdje je ženama mjesto. Stoga bi žuti rekvizit iz sad već slavnog spota mogao postati novi simbol ustanka Poljakinja, uz svima znanu crvenu munju.

Uz rame aktivistica iz udruge "Štrajk žena", našli su se i brojni sunarodnjaci neovisno o političkom svjetonazoru.

Dokazuje to anketa uglednog lista Gazeta Wyborcza, (prvih postkomunističkih dnevnih novina), prema kojoj se čak 70 posto Poljaka protivi odluci Ustavnog suda. Ukratko, prosvjeduju građani koji zagovaraju slobodu pobačaja na zahtjev do 12. tjedna trudnoće, ali i oni koji mu se protive, no ne žele da im se oduzme to pravo u slučaju malformacija fetusa. Mnoge je na ulice potjerao način na koji je ultrakonzervativno krilo vladajuće stranke Pravo i pravda zatražilo očitovanje Ustavnog suda, mimo volje građana.

image
Restkritivna odredba zabranila bi ženama da abortiraju u slučaju teških malformacija ploda.
ASWPHOTO/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Ako Poljaci nešto ne vole, onda je to pokušaj da ih se zakine za teško stečene demokratske standarde i zaobilazi pri donošenju tako važnih odluka. Svoju volju (i prkos) stoga su pokazali općim štrajkom koji je nedugo nakon 22. listopada (tada je objavljena odluka Ustavnog suda), paralizirao zemlju. Čini se da je taj radikalan potez nagnao vlasti na uzmak: odluka suda trebala je stupiti na snagu već 2. studenog, no to se još nije dogodilo.

Vladin glasnogovornik Piotr Muller pojasnio je što se zbiva: "Potrebno je razdoblje mira kako bi se raspravila presuda najvišeg suda kojom je zabranjena većina pobačaja."

Kad su ga predstavnici sedme sile upitali da konkretno pojasni što se događa s primjenom, pitijski je izjavio: "Prema regulacijama odluka Ustavnog suda trebala bi se objaviti u kratkom vremenu". I predsjednik Andrzej Duda (izabran je 2015. kao kandidat stranke Pravo i pravda) pokušao je umanjiti političku štetu. Predložio je da se donese zakon koji bi Poljakinjama vratio pravo na pobačaj zbog malformacija fetusa, ali samo kad su oni "kobni". Potom se oglasila i Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe i objavila na Twitteru: "Ukidanje osnove za gotovo sve zakonite prekide trudnoće u Poljskoj zapravo je zabrana i predstavlja kršenje ljudskih prava."

image
Žene diljem svijeta prosvjedovale su za Poljakinje, dirljive poruke stigle su i iz Londonda.
WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Naime, od 27 članica Europske unije Poljska ima najrestriktivniji zakon o pobačaju - uz Sjevernu Irsku i Maltu. Dosad je bio dopušten u tri slučaju: kad je ugrožen život majke, kad se radi o teškim poremećajima fetusa te nakon silovanja ili incesta. Poslije nedavne odluke Ustavnog suda preostale su tek dvije mogućnosti za legalan prekid trudnoće.

Budući da u Poljskoj velik utjecaj ima Katolička crkva, prosvjednici smatraju da je i te kako utjecala na nova ograničenja.

Stoga se u Katowicama ispred katedrale okupilo oko sedam tisuća demonstranata koji su uzvikivali: "Ovo je rat" i "Ne crkvenom zakonu". Bio je to presedan u većinski katoličkoj zemlji, izvještava BBC. Neki su svoje neslaganje izrazili u crkvama: grupa mladih prošlog vikenda se okupila se ispred oltara u katedrali u Poznanu te izvikivanjem parola omeli bogoslužje.

image
Crvena munja simbol je ženske borbe u Poljskoj danas.
WIKTOR SZYMANOWICZ/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U drugim gradovima prosvjednici su zauzeli mjesta ispred crkvi s transparentima na kojima je pisalo: "Imate krv na rukama", "Pakao za žene","„Molimo se za pravo na pobačaj" dok su na katedrali u Varšavi sprejem ispisane poruke "Pobačaj je OK" i "Pobačaj bez granica". Poljakinjama je, čini se, prekipjelo. Sijevanjem crvenih munja pokazuju da ne odstupaju od elementarnih prava. Cijelom svijetu pokazuju koliko su odlučne i jake te da nema vlasti koja ih, kad se naljute, može zaustaviti.

Linker
18. travanj 2024 17:00