GDJE NA IZLET?

Stazama Goranske lisice: Jelena Holenko Pirc zna sve tajne najljepših planinskih vrhova i šumaraka

Vlasnica turističke agencije iz Delnica otkriva posjetiteljima najljepše dijelove rodnog kraja, za koje, poput njenog muža, ne znaju ni mnogi Gorani

Pomiješajte ljubav prema rodnom kraju, nabavite licencu za turističkog vodiča i otvorite agenciju, istražite ponovno sve puteljke i šumarke svoga djetinjstva, pogledajte ih sada odraslim očima, napravite ture prilagođene ciljanim skupinama, brendirajte ih i pozovite ljude u posjet. To je, ukratko, tajna mog uspjeha, govori Jelena Holenko Pirc (33), turistički vodič i vlasnica putničke agencije Lynx and Fox (Ris i lisica). Rođena Delničanka nije se poput mnogih pripadnika svoje generacije otisnula u svijet trbuhom za kruhom, jer je zaključila da njezin zavičaj raspolaže s više nego dovoljno aduta kako bi svijet došao k njoj u srce Gorskog kotara.

Sa svojim šumama, livadama, planinskim lancima, rijekama, potocima, špiljama i jezerima, iznimnom raznolikošću životinjskih i biljnih vrsta Gorski kotar jedan je od istinskih, neistraženih dragulja Lijepe naše, koji svakom posjetitelju u svako doba godine može ponuditi aktivni odmor i izlete po mjeri.

image
Jelena Holenko Pirc izlete prilagođava dobi, iskustvu i kondiciji posjetitelja
DARKO TOMAS/CROPIX

No, u tajne šume najbolje se i najbrže uranja u pratnji specijaliziranog vodiča, koji svaki lokalitet, poput Jelene, poznaje u dušu i o njemu vam može otkriti mnogo fascinantnih činjenica. Primjerice, zašto je statua srnjaka na gradskom vidikovcu na Japlenškom vrhu izrađena od pretopljene biste antičkog imperatora Julija Cezara; pojasniti kako je nastao Vražji prolaz, smješten u najljepšem kanjonu Gorskog kotara, te na koji su način lokalni ribiči spasili 15 tona ribe prilikom isušivanja akumulacijskog jezera Bajer, uz koje jestive gljive se ne smije konzumirati alkohol te kojim se putevima stiže do izvora rijeke Kupe...

Jeleni se za organizaciju izleta i boravka u Gorskom kotaru najviše obraćaju Zagrepčani i Riječani, ali sve više posjetitelja dolazi iz Istre i Dalmacije, kao i inozemstva. Njezina agencija nudi specijalizirane obilaske ovisno o brojnosti skupine, životnoj dobi i kondicijskoj spremi te raspoloživom vremenu. Uz planinarske izlete u ponudi su i gljivarske te fitoaromaterapeutske radionice, tečajevi prepoznavanja samoniklog i ljekovitog bilja, degustacije i edukacije, a surađuje sa svima - od djece vrtićke i školske dobi do odraslih izletnika i poslovnih ljudi na teambuildingu te umirovljeničkih udruga.

image
Djeca obožavaju posjete indijanskom selu u okolici Fužina, gdje je 2016. snimljen njemački film 'Winnetou'
DARKO TOMAS/CROPIX

- Meni je nevjerojatna činjenica da mnogi Gorani ne poznaju najljepše lokalitete svoga kraja ili ih nisu posjetili od djetinjstva - nastavlja Jelena Holenko Pirc, koja se šokirala kad je uvidjela da je jedan od njih - njezin suprug Antun Pirc. Uz posao brodskog električara i svakodnevne privatne obaveze za to jednostavno nije pronalazio vremena pa mu je Jelena za četvrtu godišnjicu braka priredila - privatnu turu. Obišli su park-šumu Golubinjak, koja svojim fantastičnim krškim oblicima i stoljetnim stablima asocira na poprišta Tolkienovih romana, a posjetili su i špilju Lokvarku, speleološku atrakciju zbog raznolikosti ukrasa te prošetali i večerali u restoranu na obali Lokvarskog jezera.

- Suprug je bio oduševljen te otada mene i moj posao gleda drugim očima - smije se Jelena, dodajući kako se sve te lokacije nalaze u radijusu od dvadesetak minuta vožnje od njihove kuće. Premda danas posao obavlja samostalno, kao “one woman team”, nije uvijek bilo tako. Kad je 2017. pokrenula agenciju, grupe je vodila sa psom vodičem Maksom, koji je u međuvremenu uginuo od zloćudne bolesti.

image
Jelena s ljubimcem Maksom, koji je uginuo od zloćudne bolesti
PRIVATNA ARHIVA

- Maks je bio mješanac labradora i vučjaka, a među nama se ljubav rodila prije šest godina, kad sam bila trudna s kćerkicom Evom. Premda nije bio moj pas, svakog dana sam ga vodila sa sobom u šumu, a zajedno smo nastavili i kad su mi počele pristizati grupe - nastavlja Holenko, kojoj je pandemija koronavirusa, kao i cijelom turističkom sektoru u svijetu, preko noći poremetila brojne ambiciozne planove i otkazala gotovo sve narudžbe.

image
Pogled na Lokvarsko jezero, omiljeno kupalište stanovnika Gorskog kotara
DARKO TOMAS/CROPIX

Usprkos tome, nije se predala, nego je ponudu prilagodila “novoj normalnosti”. U vrijeme pandemije najčešće organizira izlete na koje posjetitelji dolaze vlastitim vozilima, a nakon šetnje prirodom mogu degustirati specijalitete lokalnih proizvođača i OPG-ova, kako bi kući osim slika prirodnih ljepota i znamenitosti ponijeli okuse i mirise goranskog kraja. Jer turizam se danas bazira na kolopletu iskustava i doživljaja, koje im svojim znanjem, entuzijazmom i motiviranošću najbolje mogu posredovati specijalizirani lokalni vodiči.

Linker
18. travanj 2024 19:01