SLAVLJE U BRITANSKOJ KOLUMBIJI

Sportska heroina i rokerica u duši: Tko je novo čudo hrvatskog sporta

Zagrebačka skijašica Zrinka Ljutić u Kanadi je stigla do uspjeha karijere i naslova juniorske svjetske prvakinje u slalomu.

"Osjećaj je nevjerojatan. Nisam mogla vjerovati kad sam došla u cilj, jer je bilo jako teško, staza je bila oštećena i vrlo zahtjevna pa nisam znala jesam li dovoljno brza... Borila sam se koliko sam najviše mogla, a kad sam na semaforu vidjela da je moje vrijeme najbolje mojoj sreći nije bilo kraja", tim je riječima 18-godišnja Zagrepčanka Zrinka Ljutić opisala svoj put do naslova svjetske juniorske prvakinje u slalomu.

image

Zrinka obožava rock i sanja o vlastitom bendu

NEJA MARKIčEVIć/CROPIX

Natjecanja juniorskog svjetskog prvenstva u alpskim disciplinama održavaju se u kanadskom zimovalištu Panorami, a Zrinka je do uspjeha karijere stigla s brojem jedan i cijelo je vrijeme bila vodeća. U prvoj je vožnji imala neznatnu prednost od tri stotinke, a u drugoj je bila još mnogo uvjerljivija od izravnih konkurentica za titulu, te je uvjerljivo trijumfirala.

image

S ocem Amirom, majkom Martinom, braćom Tvrtkom i Hrvojem, te sestrom Dorom

NEJA MARKIčEVIć/CROPIX

Čitajte i: Moj prvi polumaraton: Kako sam nakon pet mjeseci uspjela istrčati 21,098 kilometara

Zrinka Ljutić je 26. siječnja postala punoljetna, a 18. rođendan proslavila je svega tjedan dana uoči odluke Hrvatskog olimpijskog odbora da na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu bude stjegonoša hrvatske zastave na svečanoj ceremoniji otvaranja. Ta čast pripala joj je jer je njezina reprezentativna kolegica Leona Popović zbog pozitivnog testa na koronavirus morala odgoditi svoj put u Kinu, pa ju je zamijenila.

Njezini fenomenalni uspjesi ljubitelje skijanja ne iznenađuju, jer je Zrinka Ljutić još lanjske sezone počela pobjeđivati u seniorskoj konkurenciji Europskog kupa i nastupati u utrkama Svjetskog kupa, skijaške lige prvaka, a prvu pobjedu u Europskom kupu upisala je baš na svoj 17. rođendan.

Obitelj Ljutić sportska je javnost odavno počela uspoređivati s Kostelićima, obitelji koja je pobjedama Janice i Ivice Kostelić proslavila hrvatsko skijanje. Počela je skijati kao djevojčica, trenirao ju je otac Amir, koji je strateg razvoja njezine karijere i uspjeha, a od malih nogu skijaju i njezina braća Tvrtko (19) i Hrvoje (14), te sestra Dora (15), koji s roditeljima - kad nisu na putu - žive u Novom Zagrebu.

image

Zrinka Ljutić u slalomskoj akciji u Kranjskoj Gori početkom godine

NATASA KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Stigao je novi brend sportske odjeće koji potpisuje poznata zagrebačka trenerica

"Janica mi je svojim skijaškim i životnim savjetima puno pomagala tijekom godina. Iako zbog majčinskih obaveza sad ne stigne biti uvijek uz mene kao prije, stalno se čujemo. Najvažnije što pamtim su naši razgovori o uspjehu: rekla mi je da prestanem toliko brinuti o očekivanjima drugih i da ne odrastem prebrzo. Iako nas uspoređuju, meni nije cilj biti nova Janica, već da pronađem svoj put i jednostavno, budem Zrinka", izjavila je Zrinka lani u razgovoru za Gloriju i otkrila da je na skije prvi put stala kao trogodišnjakinja.

Tada je i opisala kako je izgledalo njezino djetinjstvo: polovicu godine s ocem, braćom i sestrom provodila je u Zagrebu, a drugu polovicu u austrijskom Innerkremsu, gdje je svaki dan trenirala skijanje, a nakon treninga išla u školu, pisala zadaće i polagala ispite.

image

U siječnju je proslavila 18. rođendan

NEJA MARKIčEVIć/CROPIX

Zagrebačkoj gimnazijalki skijanje je najveća strast, ali nije i jedina: od majke Martine, prevoditeljice, baštinila je ljubav prema učenju stranih jezika, a obožava i glazbu. Najveći gušt joj je svirka na električnoj gitari koju posvuda nosi sa sobom, a mašta i o tome kako će jednog dana nastupati s vlastitim rock bendom.

"Jednog bih dana željela snimiti rock album, a dotad sam fokusirana na tehničke discipline u skijanju i to je sve što mi uz dobro zdravlje treba", kaže Zrinka.

Linker
08. travanj 2024 13:17