NIŽU SE REAKCIJE

Snježana Banović o Mataniću: "Akademija to odgaja, struka šuti, tolerira, čak i aplaudira..."

Redateljica je samo je jedna od javnih osoba koja je komenitirala slučaj koji je šokirao mnoge.

Šokantne optužbe za neprimjereno ponašanje i uznemiravanje kolegica, koje je Dalibor Matanić, domaći filmski, televizijski i kazališni redatelj a koje je donio Večernji list, zgrozile su javnost i izazvale lavinu reakcija.

Dalibor Matanić se u međuvremenu oglasio objavom na svom Facebook profilu, gdje je priznao da je uznemiravao kolegice i ispričao se zbog neprimjerenih postupaka te otkrio da se samostalno prijavio u ustanovu za liječenje od ovisnosti o alkoholu i drogama. Zbog uznemiravanja izgubio je sve poslove, a svoje je profile nakon objave izbrisao, odnosno zaključao Instagram.

Na cijeli slučaj oglasila se kazališna redateljica i publicistica Snježana Banović na društvenim mrežama. "Akademija to odgaja, struka šuti, tolerira, čak i aplaudira, kolege i kolegice se solidariziraju s fejkanjem nadmene, patetične, lažne iskrenosti u kojoj su eto pravi krivci pronađeni: alkohol i droge, nije on, poverino. Ma dajte najte, zbogom i out - forever!", oštro je komentirala Snježana Banović.

"Potresena sam i užasnuta. Osobno radeći s Dadom nikad, baš nikad nisam imala ikakvo neugodno iskustvo, nego profesionalnu suradnju s puno poštovanja i obostranog povjerenja. No, svaki oblik nasilja i zloupotrebe moći osuđujem, a žrtvama poručujem da nisu same", kaže osječka glumica Areta Ćurković, koja je glumila u Matanićevim filmovima "Kino Lika" i "Majstori".

image
VLADO KOS/CROPIX CROPIX

"Šokirala me ova vijest, oštro i bez iznimki osuđujem svaku vrstu nasilja i zloupotrebe moći", izjavio je glumac Janko Popović Volarić, koji je s Matanićem surađivao u filmu "Majka asfalta" i predstavama "Egzorcizam", te "Thelma & Louise" u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Producent Nebojša Taraba s kojim je Matanić režirao serije "Novine" i "Šutnju" potvrdio je kako je njihov idući najavljeni zajednički posao na europskoj koprodukciji "Greater Adria" - otkazan.

"Po prvim saznanjima koje smo smatrali validnim prekinuli smo suradnju s Matanićem. Mi tim stvarima pristupamo vrlo ozbiljno", izjavio je Taraba.

Linker
23. travanj 2024 13:16