Mario Kučera
VELIKO PRIZNANJE

Slovenska chefica Ana Roš proglašena najboljom na svijetu

Trenutačno dvije Slovenke dominiraju naslovnicama svjetskih magazina. Jedna je Melania Trump, supruga novog američkog predsjednika Donalda Trumpa i nova prva dama, a druga je – Ana Roš.

Iako će teško dostići Melaniju u broju novinskih kartica koje će o njoj biti ispisane, utjecaj Ane Roš u godinama koje slijede nikako neće biti zanemariv s obzirom na to da se nedavno okitila titulom najboljeg ženskog chefa na svijetu. U prestižnom izboru britanske organizacije The Wolrd's 50 Best Restaurants Ana Roš je proglašena najboljom i tako postavila Sloveniju na gastronomsku kartu svijeta.

Ovo nije prvo priznanje za Anu i nadaleko poznat obiteljski restoran Hiša Franko u Starom Selu pored Kobarida. Jeunes Restaurateurs d'Europe, udruga najboljih kuhara svijeta, proglasila ju je najtalentiranijim chefom 2015. godine, a osim toga, ona je jedna od tri žene u Grand Galinaz grupi koju čini 37 najboljih kuhara na svijetu.

Ana Roš je u kulinarstvu završila potpuno slučajno. Njezini roditelji, otac Bojan, liječnik pulmolog i majka Katja, poznata slovenska novinarka, vrlo ambiciozno su je školovali i diplomirala je međunarodne odnose i diplomaciju u Italiji. Već je bila dobila posao u Bruxellesu kada je odustala od diplomatske karijere i odlučila ostati u Kobaridu.

Mario Kučera
Anina kći Eva Klara naveliko pomaže u kuhinji

Razlog je, očekivano, ljubav. Ondje je njezin suprug Valter imao obiteljsku gostionicu koju je kanio preuzeti i unaprijediti, a ona je bila odlučna u želji da ostane i pomogne mu. Roditelji se nisu slagali s njezinom odlukom pa otac s njom šest mjeseci nije progovorio ni riječ. Kada su preuzeli Hišu Franko, staro zdanje uz cestu i potok, ona i suprug Valter još nisu znali što točno žele, ali su bili sigurni da će morati uložiti mnogo u tu kuću bogate povijesti.

S vremenom su, ponajviše zahvaljujući Aninoj kuhinji, izgradili ime i prepoznatljivost. Njezina je kuhinja visoka i ambiciozna, ali u Hiši Franko nema pretenciozne atmosfere i uštogljenosti. Visoku reputaciju restorana izgradila je, među ostalim, uklapanjem lokalnih namirnica u svoje prepoznatljive menije pa nije rijetkost da sladokusci izdaleka putuju samo kako bi isprobali njezine glasovite menije od pet ili devet sljedova.

Mario Kučera
Poznate punjene lignje po receptu Ane Roš

Iako ne predstavlja svoju zemlju kao diplomatkinja, "gurmanska diplomacija" Ane Roš jednako je efektna i prepoznatljiva, ona je zaslužna što mnogi ljubitelji dobre hrane danas znaju gdje Slovenija.

Mario Kučera
Idilična obiteljska atmosfera u dolini rijeke Soče

Linker
14. travanj 2024 17:21