Veselje u kući

Slatke blagdanske igre Anje Alavanje Viljevac: Prvi Božić uz malenog Dana, miljenika svoje braće

Zagrebačka TV voditeljica obožava adventsko raspoloženje i božićne delicije, a u pripremi slastica sudjeluju i njeni sinovi Ivor, Dan i Jakov, koje vesele kalupi raznih oblika za pripremu suhih kolača.

Blistav stan, svježe pripremljeni kolači na stolu i dotjerana, nasmijana mama troje djece koja dočekuje goste - zvuči kao hiperstilizirani kadar iz nekog božićnog filma, no riječ je o prizoru iz stvarnog života televizijske voditeljice Anje Alavanje Viljevac (38). Na pitanje kako to uspijeva - urediti sinove Jakova (9), Ivora (6) i osmomjesečnog Dana, obaviti kućanske poslove, a pritom izgledati svježe i odmorno - iskreno odgovara da ne ide uvijek sve po planu.

- Nekada sve što sam zamislila propadne jer Dan, primjerice, jednostavno ne želi spavati. Znamo jesti hranu iz zamrzivača jer nisam stigla kuhati, u stanu je ponekad neopisiv nered... A onda pak ima dana kad jedemo u sljedovima, a sve prostorije su mirisne i čiste - govori voditeljica. Božićnim praznicima osobito se veseli jer, kaže, nema ranog buđenja, vozikanja u školu, u vrtić i na treninge. Raduju je i adventska zbivanja u gradu, a njeni dečki ludi su za klizanjem i fritulama. Gušt joj je gledati ih na ledu makar ona za to vrijeme poplavjela od hladnoće.

image

Božićnim praznicima, Anja se iznimno veseli.

MARKO MISCEVIC/CROPIX

U njenom domu nedaleko od zagrebačkog jezera Jarun - gdje živi sa sinovima i suprugom, nogometnim trenerom Vedranom Viljevcem - na Badnjak je uvijek metež i strka. Zamataju se darovi, juri se u dućan ako nešto nedostaje...

Tradicija za Badnjak

- Svaki Badnjak odemo i u grad, gdje se nalazimo s prijateljima, a kad se vratimo kući oko 18 sati, natjeram dečke da se ugase svi ekrani, pustim nam božićne pjesme i kitimo bor. Jakova i Ivora obavezno sredim u blagdanskom duhu, što im malo ide na živce - kaže TV voditeljica koju se može vidjeti u dva formata što se prikazuju unutar emisije “Dobro jutro, Hrvatska”. To su informativni prilog “Zdravo je znati” te gastro rubrika “Mala škola zdravih obroka” gdje priprema jela koja inače radi kod kuće. U kuhinji je, kaže, efikasna - ali nekada ima brašna i po lusteru. Za blagdane redovito pripremi tortu, od mrkve ili čokoladnu, a tu su i suhi kolači raznih oblika jer se dečki obožavaju igrati s tijestom i kalupima. Po njenoj besprijekornoj liniji to se sasvim sigurno ne bi reklo, no Anja Alavanja Viljevac uživa u blagdanskim jelima bez brojanja kalorija. Na obiteljskom meniju obavezno su tradicionalni bakalar, purica, odojak...

Maja Šuput i Nenad Tatarinov otkrivaju da će njihov Bloom ostati jedinac: ‘Pružit ćemo mu svu ljubav svijeta‘

image

Ovo su prvi blagdani s osmomjesečnim Danom.

MARKO MISCEVIC/CROPIX

Što se tiče podjele posla u njihovu domu, Anja kaže da joj je tijekom finiša blagdanskih priprema najveća pomoć ako suprug izvede Dana u šetnju - kako bi se ona mogla posvetiti njegovoj starijoj braći, a Vedranov je zadatak i da stavi bor u stalak. Jakov i Ivor bi, kaže, rado pomagali, ali sve čega se prime već se nakon pet minuta pretvara u igru. Stariji Jakov, doduše, primjećuje kad se mami “smrači” pa se onda baci na pospremanje, a mlađi Ivor složi lego-kockice tek kad ga uhvati strah da zbog nereda neće dobiti dar od Djeda Božićnjaka.

Anjine slanske blagdanske recepte, kao i druge zanimjive teme potražite u novom broju Glorije.

image

Novi broj Glorije na kioscima je od četvrtka 23. prosinca.

GLORIA PRODUKCIJA

U novom broju Glorije čitajte i ove teme:

BEBE 2021. Zvjezdani demografski boom

MAGDALENA KOMES Gradonačelnica Petrinje: 12 mjeseci nakon potresa

SENKA BULIĆ Moja godina učenja

JOVANA STOJILJKOVIĆ O ljubavi i novoj seriji

BRANKO IŠTVANČIĆ Ponovno rođen

DUŠAN BUĆAN I SARA HDAGHA Naši vikendi na selu

PUTOVANJE: MATEA NARANČA Nestvarne ljepote Arktika

FELJTON: GUSTAV FABERGÉ Slava koja ne blijedi ni danas

Linker
17. travanj 2024 23:39