OBRAZOVANJE

Škola za male klasičare: Neprihvatljivo je da djeca doma s roditeljima satima pišu zadaću

Nakon uspjeha sa zagrebačkom Privatnom klasičnom gimnazijom, njezin osnivač Zlatko Šešelj odlučio je i učenicima od petog do osmog razreda ponuditi sustav obrazovanja u kojem se djecu potiče da samostalno otkrivaju svijet i uče.

Prelazak sa srednje na osnovnu školu na prvi pogled doima se kao korak unatrag, ali za Zlatka Šešelja to je zapravo golem korak naprijed. Naime, umirovljeni profesor latinskog i grčkog, koji je još 1996. osnovao Privatnu klasičnu gimnaziju u Zagrebu, odlučio se na novi projekt – Privatnu klasičnu osnovnu.

"Ideja nije nova, o osnovnoj školi razmišljamo već neko vrijeme, ali tek sada smo dobili prostor da smjestimo četiri razreda", govori 69-godišnji Šešelj, najavljujući da će gimnazija i osnovna škola biti u istoj zgradi, samo što će srednjoškolci nastavu imati na prva dva, a osnovnoškolci na zadnja dva kata.

Privatna klasična gimnazija od jeseni bit će dom za učenike od 5. do 8. razreda. Imat će četiri razreda, a svaki ne bi trebao imati više od dvadeset učenika. Godišnja školarina iznosit će 36 tisuća kuna, odnosno 3000 kuna mjesečno, a za taj iznos učenici (i roditelji) neće dobiti samo dodatne sate latinskog i grčkog, nego i obrazovnu metodiku po kojoj je poznata Privatna klasična gimnazija.

image

Sve ono što smo dobro napravili u srednjoj školi primijenit ćemo i u osnovnoj, kaže Zlatko Šešelj

VEDRAN PETEH/CROPIX

"U javnom školstvu ima prekrasnih profesora, ali sistem je takav kakav jest. Te su škole okovane propisima, pravilnicima, kojekakvim budalaštinama, koje zapravo ometaju nastavni proces. Mi možemo to mijenjati. Uvrstit ćemo sve ono dobro iz našeg gimnazijskog programa - nastavu na putu, tjedne otvorene nastave, nastavu u blokovima... Sve ono što smo dobro napravili u srednjoj školi primijenit ćemo i u osnovnoj, naravno, pritom imajući na umu da je riječ o desetogodišnjacima", govori Šešelj.

Kao i u ostalim školama, nastava će započinjati u 8 ujutro. No učenici Privatne klasične osnovne imat će i dnevni boravak pa će u školi ostajati do 15.30 sati.

"Nastava je do 13.15, zatim slijedi ručak, a nakon toga slobodne aktivnosti kreirane prema dječjim željama, ali pedagoški osmišljene. Želimo im pomoći da se osamostale u učenju, poticati ih da sami otkrivaju nove spoznaje i uče. U tome će biti stručno vođeni", nadopunjuje Lana Šešelj Lučić, koja je odrastala s očevom školom.

Nekada je bila učenica u Privatnoj klasičnoj gimnaziji, a danas je profesorica biologije.

"Dok sam studirala, mislila sam da nema šanse da opet završim u razredu. No nakon što sam diplomirala sasvim slučajno sam odradila jednu zamjenu u školi. Ušla sam u razred, upoznala učenike, osjetila tu atmosferu i zauvijek se zaljubila u profesorski posao. Ne mogu zamisliti da išta drugo radim u životu. Koliko god je stresan posao, puno više zadovoljstva dobivam natrag", govori mlada profesorica. Iskustvo s obje strane, i kao učenice i kao profesorice, nastoji unijeti u novi program, u kojemu se veliki naglasak stavlja na – samostalnost.

image

Lana Šešelj Lučić profesorica je biologije u očevoj školi

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Ideja da dijete nakon cijelog dana mora doći doma i satima rješavati zadaću s roditeljima, jednostavno je neprihvatljiva. I roditelji i djeca imaju pravo na slobodno vrijeme, oslobođeno svih obveza, a ne da su zajedno frustrirani jer im je škola nametnula dodatnu obvezu. Domaća zadaća ne bi smjela biti rješenje za nemogućnosti održavanja nastave u razredu", kaže Lana Šešelj Lučić.

Novim učenicima predavat će profesori koji su i dosad predavali u gimnaziji, ali i novi, koji tek dolaze u ovaj sustav. Bitno je jedino da se vesele radu i pri ulasku u učionicu osjećaju zadovoljstvo što mladima prenose znanje i pomažu im da postanu najbolja verzija sebe.

"Definicija škole je da je ona odgojna i obrazovna ustanova. Ljudi zaboravljaju da je odgojni aspekt izuzetno važan, ali u našem sustavu i izuzetno zanemaren", govori Zlatko Šešelj, ističući da su oni ovdje uvijek zbog djece. Učenicima su profesori uvijek na raspolaganju za konzultacije, pomoć kad negdje zapne. Takav pristup pokazao se odličnim u gimnazijskom programu, pa ne sumnja da će jednako biti i s budućim polaznicima Privatne klasične osnovne.

Linker
24. travanj 2024 23:31