FILMSKA PRIČA

Sjećate li se? Coolio je upoznao divnu splitsku noć i tulumario s Dinom Dvornikom

Američki reper Coolio, čiji je hit ‘Gangsta‘s Paradise‘ obilježio devedesete, preminuo je u 60. godini.

Američki reperi na glasu su kao žestoki, gadni momci, ali se Artis Leon Ivey Jr., poznatij po umjetničkom imenu Coolio ni po čemu se nije uklapao u tu priču.

Preminuo je 28. rujna u 60. godini u kupaonici svog prijatelja u Los Angelesu, koji ga je zatekao u besvjesnom stanju na podu, a uzrok njegove smrti - sumnja se na srčani udar - predmet je policijske istrage.

image

Coolio i Marija Škaričić

ALKA FILM

Svjetsku slavu stekao je hitom Gangsta’s Paradise iz 1995., za koji je nagrađen Grammyjem za najbolju solo rap izvedbu, a spot za pjesmu na YouTube kanalu pregledan je više od milijardu puta.

image

Stevie Wonder i Coolio u Los Angelesu 1995.

SHUTTERSTOCK

Rođen je 1. kolovoza 1963. u Monessenu u Pennsylvaniji, prije nego što se posvetio glazbio radio je vatrogasac, slavu je iskoristio za promicanje prava na jednaku dostupnost akademskog obrazovanja za članove afroameričke zajednice.

U njegovoj filmografiji više je od stotinu naslova, a hrvatskoj publici definitvno je najzanimljiviji Ta divna splitska noć, igrani prvijenac redatelja Arsena A. Ostojića, koji je početkom dvijetisućitih snimio u najlipšem gradu na svitu.

Pogledajte video

U tri povezane priče pratimo sudbine nekoliko likova u splitskoj četvrti Get tijekom zadnja dva sata stare godine. Sitni diler Nike (Mladen Vulić) veteran je Domovinskog rata koji život u špelunki i neobvezan brzi seks s Marijom (Nives Ivanković), suprugom njegova poginulog ratnog druga i samohranom majkom dječaka (Ante Šimun Majstorović), namjerava zamijeniti sretnijom budućnošću u Njemačkoj. Maja (Marija Škaričić) je 19-godišnja ovisnica koju je diler prevario te u potrazi za spasonosnim šutom upoznaje Frankyja (Coolio), tamnoputog američkog mornara slomljena srca. Bivši narkoman Luka (Vicko Bilandžić) impotentni je mladić čija djevojka Anđela (Ivana Roščić) u novogodišnjoj noći želi izgubiti nevinost, koji želeći joj udovoljiti ponovo uzme trip. A publiku na Peristilu u Novu godinu koncertom uvodi Pjevač (Dino Dvornik), ovisnik, diler i šef dilera Crnog (Marinko Prga).

image

Plakat filma ‘Ta divna splitska noć‘

ALKA FILM

Filmski omnibus, debitantski igrani film Arsena A. Ostojića, sastavljen je od tri povezane priče o pripadnicima splitskog narko-miljea, imponira stilskom dosljednošću, vješto izvedenom kompleksnom dramaturškom i narativnom konstrukcijom te uvjerljivošću i životnošću. Posrijedi je uznemirujuća i stilski dotjerana drama crno-bijele fotografije snimatelja Mirka Pivčevića koji se dojmljivo poigrava svjetlom i sjenom, a film odlikuju i solidne glumačke interpretacije.

image

Coolio, Vanessa Mae i Noel Gallagher na dodjeli nagrada BRIT Awards 1996. u Londonu

JM ENTERNATIONAL/SHUTTERSTOCK

Ta divna splitka noć je 2004. na pulskom festivalu nagrađena Zlatnim arenama za najbolju kameru i montažu, glumica Marija Škaričić iste je godine na Sarajevo Film Festivalu nagrađena Srcem Sarajeva za najbolju glumicu, a redatelj i scenarist Arsen A. Ostojić je u Sarajevu osvojio Posebnu nagradu žirija te je nominiran za Europsku filmsku nagradu u kategoriji Europskog otkrića godine.

Linker
16. travanj 2024 06:54