dokumentarci na HTV3

Sjećanje na Matiju Vukšića: Tužna godišnjica gubitka najznačajnijeg hrvatskog redatelja mlađe generacije

Novinar, scenarist i redatelj Matija Vukšić preminuo je prošle godine nakon teške bolesti na današnji dan, a na Prisavlju se prisjećaju njegovih radova...

U povodu godišnjice smrti Matije Vukšića, novinara, scenarista i jednog od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije HTV3 prikazuje njegova dva scenaristička i redateljska ostvarenja, dokumentarne filmove "Najpametnija nacija na svijetu" i "Otok". U 18:55 na rasporedu je film "Najpametnija nacija na svijetu", snimljen 2014. godine.

Čudimo se kad Amerikanci ne znaju točno gdje je Hrvatska, a pitanje gdje se otprilike nalazi Wisconsin smatramo teškim. Uvriježena je teza da Hrvatska ima genijalne stručnjake koji sve češće odlaze iz svoje zemlje. No jesu li oni produkt pojedinačnih napora ili hrvatskog školskog sustava?

Zašto su djeca iz azijskih zemalja na standardiziranim međunarodnim testovima daleko ispred hrvatske, pa i europske? Što se poručuje djeci smanjivanjem satnice kreativnih predmeta poput likovnog i glazbenog? To su samo neka od pitanja na koja smo pokušali odgovoriti u dokumentarnom filmu "Najpametnija nacija na svijetu". Snimatelj uratka je Dražen Lipka, montažerka Iva Blašković, a producent Vedran Bilić. U 19:25 slijedi dokumentarac "Otok", također iz 2014. godine.

image
Matija Vukšić odmah je zapažen po specifičnom pristupu tzv. običnim životnim temama, zapamćen po nadahnutim, neobičnim reportažama iz inozemstva.
RONALD GORSIC/CROPIX

Svake godine nakon turističke sezone počinje priča o teškom životu na otocima zimi. Ovdje nije stalo na priči. Otočani su nas izazvali, poslali brojna pisma i pozvali da snimimo njihov život po hladnoći i buri. Očekivali smo dosadan i nelagodan izlet, ali na najvećem hrvatskom otoku, Cresu, upoznali smo neke zanimljive ljude.

Rođen 1982. godine u Čakovcu, u Zagrebu je 2005. završio Fakultet političkih znanosti.

Kao novinar Hrvatske televizije, Matija Vukšić odmah je zapažen po specifičnom pristupu tzv. običnim životnim temama, zapamćen po nadahnutim, neobičnim reportažama iz inozemstva.

Snimatelj je Mak Vejzović, a montažerka Ana Šerić.

Čitajte i:

Preminuo mladi hrvatski redatelj Matija Vukšić

Linker
24. travanj 2024 18:56