bombastičan intervju

Severinine optužbe podigle su prašinu: Ministarstvo socijalne skrbi pokreće izvanredni nadzor nad Centrom za socijalnu skrb

Pjevačica je svojim intervjuom digla veliku prašinu, a sad je reagiralo i nadležno ministarstvo.

Nakon podužeg intervjua koji je Severina Vučković dala za portal H-Alter, u kojem je detaljno progovorila u svojoj borbi za skrbništvo nad sinom Aleksandrom i iznijela optužbe na račun hrvatskog sustava socijalnog rada, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi pokrenulo je postupak izvanrednog upravnog nadzora nad zakonitosti rada i postupanja Centra za socijalnu skrb Zagreb, Podružnice Maksimir, piše N1.

"Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi pokrenuo je postupak izvanrednog upravnog nadzora nad zakonitosti rada i postupanja Centra za socijalnu skrb Zagreb, Podružnice Maksimir, vezano uz konkretan slučaj i trenutačno je u tijeku prikupljanje i izdvajanje dokumentacije", stoji u odgovoru Ministarstva na upit N1.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Komentar je zatražen i od Centra za socijalnu skrb koji je na Severinine optužbe odgovorio sljedeće: "Centar za socijalnu skrb Zagreb pridržava se važećih zakonskih odredbi prilikom obavljanja svoje djelatnosti, te djeluje u svrhu interesa, dobrobiti i zaštite prava mlt. djeteta. Odluku o sadržajima roditeljske skrbi, kada roditelji ne mogu postići dogovor, donosi isključivo nadležni Sud na temelju utvrđenih činjenica i dokaza. Na navode iz teksta portala Halter, ovaj Centar nema komentara", piše N1.

Čitajte i: ‘Vratilo se dite materi‘: Severina uzbuđeno dala do znanja da je sin moguće opet s njom, no što kažu odvjetnici?

Borba za skrbništvo između Severine i njezinom bivšeg partnera Milana Popovića nad njihovim sinom Aleksandrom vrlo je poznata javnosti, ali pjevačica je tek sada ispričala kroz što je sve prošla, kakav je zapravo bio Milanov odnos prema njoj i sinu te u kojoj mjeri joj je mreža institucija godina zagorčavala život.

Severina je otkrila da je odnos s Milanom odmah na početku bio vrlo zahtjevan. Iako su joj zbog njezinih godina liječnici preporučili carski rez, Milan je inzistirao da Severina rodi prirodnim putem jer se "tako rađaju njegova djeca". Nakon rođenja Aleksandra Severina nije smjela s djetetom izlaziti van čak mjesec dana, a Milan bi svako malo odlazio na neko vrijeme i vraćao se.

Sumnja u budućnost njihovog odnosa, ispričala je Severina u intervjuu, sve je više rasla, a Aleksandar je praktički odrastao bez oca koji ga je viđao tu i tamo.

"Moram priznati, ništa. I dalje sam se klackala između razuma koji mi je govorio da trebam kroz sustav riješiti tu situaciju i iluzije da ću se s njim dogovoriti i da nećemo traumatizirati dijete našim neslaganjima. Onda mi je napisao ono javno ljubavno pismo, i opet sam povjerovala u svoje iluzije. Stalno sam ga opravdavala u silnoj želji da dijete ima oca", ispričala je Severina koja je nakon Milanove prijetnje da će joj oduzeti dijete odlučila obratiti sustavu.

"U rujnu 2013. uspjeli smo se dogovoriti da zajedno odemo s djetetom i mojom mamom u Centar za socijalnu skrb Maksimir. Tu srećemo socijalnu radnicu koja me od prve gleda neprijateljski, činilo mi se i s gađenjem. Unatoč tome, potpuno sam otvorena za dogovor oko skrbništva, savjete i njihovu stručnu pomoć. Tamo doznajem da je Milan djetetu izvadio, bez mog znanja, i srpski pasoš. Nakon tri sata u Centru shvaćam da se nećemo moći dogovoriti i da ćemo morati na sud. Pri tome nisam osjećala namjeru stručnih osoba da potiču dogovor i Milana pozivaju na toleranciju. ", kazala je pjevačica. No, njezine nevolje sa sustavom, tu su tek počele.

"Važno mi je reći da u CZSS dolazim zabrinuta, puna nade, fokusirana isključivo na dobrobit svoga djeteta. Svjesna sam da mi treba poduka i stručna pomoć, treba mi podrška i pravna zaštita sustava. To i očekujem. Ali moja prva iskustva su načela moja očekivanja i povjerenje da će te moje potrebe biti zadovoljene. Osobe kojima se obraćam prema meni pokazuju nepovjerenje, fokusirane su na moje mane i greške i u roditeljstvu i izvan roditeljstva, i umjesto osnaživanja i poduke postavljaju se kao nadroditelji i moralizatori", nastavila je Severina.

Čitajte i: Odbačena kaznena prijava protiv Severine Kojić

Dodala je da CZSS Maksimir nije poduzeo ništa punih pet mjeseci, "ni oko „ilegalnog“ pasoša ni oko sprečavanja oca da omogući moj kontakt s djetetom preko telefona kada je kod njega".

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Nakon cijele ove zavrzlame, praćenja nje i djeteta, blaćenja u medijima od strane Milana Popovića i oduzimanja Aleksandra majci, Severina je uspjela izboriti se za ono što najviše voli na svijetu.

Kako je Jutarnji krajem kolovoza neslužbeno doznao, splitski Županijski sud, kojem je delegiran predmet u žalbenom postupku presudio je da će njihov zajednički sin pola mjeseca živjeti s majkom, a pola s ocem, te će imati prebivalište na majčinoj adresi u Zagrebu.

Iako je odnos Severine i Milana u početku izgledao kao odnos dvoje ljudi koji su ludi jedno za drugim, Severina je ispričala da je nekoliko puta davala šansu Milanu, misleći kako će se promijeniti, ali to se nije dogodilo.

Čitajte i: Severina nakon presude uložila žalbu: 'Dijete se nije ni pitalo gdje želi živjeti, što je protivno svim pravima djeteta'

"Jako se razlikovao od svih koje sam do tada upoznala, i to mi je bilo zanimljivo. Ubrzo sam vidjela da mu je znanje oskudno, da puno toga ili ne zna ili ne želi reći, a ono što kaže da temelji na predrasudama i na praznovjerju. A najteže mi je palo to što sam shvatila da on izbjegava bliskost i da je okružen zidovima koje ne mogu preskočiti. Pogriješila sam što se nisam prije oprostila od njega. Pitala sam se kako će taj čovjek koji ne pokazuje ni najmanje empatije, izbjegava bliskost, koji je krut i praznovjeran biti roditelj", kazala je pjevačica te nastavila:

"Unatoč svemu tome, počela sam se tješiti i zavaravati, kao i mnoge žene, da ću ga uspjeti promijeniti. I ovom prilikom željela bih poručiti ženama koje u ovome prepoznaju svoju vezu da odustanu od te zablude. Nitko nikoga ne može promijeniti, osim samoga sebe. Shvatila sam da sam ja samo njegov projekt", zaključila je Severina.

Linker
20. travanj 2024 16:20