muči ga nepravda

Sean Penn o neočekivanim okolnostima u Ukrajini: ‘Razmišljam o uzimanju puške u ruke‘

Javno je zatražio milijardera Maksyma Kozytskyyja da financira ukrajinsku protuzračnu obranu, za koju vjeruje da bi mogla okončati rat.

Glumac i aktivist za ljudska prava, Sean Penn (61) izjavio je za Hollywood Authentic da je bio s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u veljači kada je počela ruska invazija i da je razmišljao o borbi za Ukrajinu.

Penn se našao u napadnutoj Ukrajini prilikom snimanja dokumentarca te je prvi put susreo Zelenskog preko Zoom-a na početku pandemije i prvi put ga osobno sreo dan prije ruske invazije. Priznao je da bi produžio boravak u Ukrajini jedino ako bi se ''prihvatio puške i pridružio teritorijalnoj obrani Ukrajine''.

Penn je otkrio da se namjerava vratiti u Ukrajinu s neprofitnom organizacijom koju je osnovao, Community Organized Relief Effort (CORE), koja radi u Poljskoj na pomoći ukrajinskim izbjeglicama.

"Točno se pitam koje je ovo stoljeće? Razmišljam o tome da se naoružam protiv Rusije? Što se dovraga događa?”, izjavio je za navedeni portal.

Čitajte i: Navodnu Putinovu kćer zasuli govorom mržnje: ‘Kako te nije sram trošiti krvavi novac!?‘

Prema fotografiji koju je objavio na Twitteru u veljači je pobjegao pješice iz Ukrajine u Poljsku, nedugo nakon što je Rusija napala zemlju. Zelenski je nedugo nakon toga zahvalio Pennu na potpori budući da se od početka invazije aktivirao da pruži pomoć.

U ožujku je tvitao da je razgovarao sa šefom kabineta Zelenskog i tražio isporuku aviona u Ukrajinu od vlade SAD-a ili Poljske. Glumac je na Twitteru objavio da se vratio u Lviv u Ukrajini prije samo nekoliko tjedana kako bi se sastao s guvernerom Maksymom Kozytskyyjem kako bi povećao programe CORE-a u zemlji. Penn je također javno zatražio da taj milijarder financira ukrajinsku protuzračnu obranu, za koju vjeruje da bi mogao "okončati ovaj rat".

Čitajte i: Najpoznatije Ukrajinke Jovovich i Kunis zgrožene užasom u svojoj zemlji: ‘Obični ljudi plaćaju danak krvlju i suzama‘

Inače, glumcu nije prvi put da sudjeluje u globalnim sukobima. Nakon 11. rujna potrošio je 56 tisuća dolara da objavi pismo u Washington Postu u kojem poziva tadašnjeg predsjednika Georgea Busha da se previše ne angažira na Bliskom istoku. Početkom 2000-ih Penn je putovao u Iran i Irak. Ubrzo nakon što je uragan Katrina prouzročio katastrofalnu štetu u New Orleansu, Penn je otputovao tamo; otišao je toliko daleko da je gazio kroz vodu kako bi pomogao u spašavanju.

Linker
04. listopad 2023 02:18