OSOBNI PROFIL

Šarmer stare škole! Obožavao je film, kazalište, suprugu i djevojke u ljetnim haljinama!

Pokojni zagrebački redatelj Lukas Nola nikad nije položio vozački ispit, a nije koristio pametni telefon ni profile na društvenim mrežama.

"Kod nas se svaki dan kuha, a pogotovo za blagdane. Imamo veliku obitelj i puno prijatelja, pa su nam najdraža druženja oko stola. Nije tajna da je moj suprug Lukas glavni šef u kuhinji, a sada uživa u novoj, napravljenoj po njegovu ukusu i mjeri", rekla nam je zagrebačka glumica Barbara Nola kad smo s njom za Gloriju radili priču o obiteljskom preseljenju u novi stan prije dvije godine. Naime, stan i zgrada u strogom središtu Zagreba u kojoj su živjeli teško su stradali u zagrebačkom i petrinjskom potresu, pa im je bilo isplativije kupiti novi dom nego obnoviti stari.

U starom stanu su imali minijaturnu kuhinju u kojoj je mogla biti samo jedna osoba, pa su si dali oduška i najdražu prostoriju smjestili u središnji dio stana, s velikim stolom za blagovanje i dnevnim boravkom.

image

Barbara Nola i Lukas Nola

MAJA JUROVIC

"Lukas je glavni meštar u kuhinji i od njega sam najviše naučila o gastronomiji. Ja sam pak zadužena za kolače. Barem jednom tjedno pečem tortu jer moji posljednjih godina uživaju u slatkom, a ja sve više u otkrivanju novih recepata", izjavila je glumica, te otkrila kako je zahvaljujući dalmatinskim korijenima i vrsna poznavateljica ribe i drugih morskih delicija.

Naime, baka ju je kao trogodišnjakinju naučila čistiti ribu, pa se hvalila svojom unučicom kako je malena prava Dalmatinka, a ne Zagrepčanka. O ribama je najviše naučila od svoje tete, poznate kiparice i vrsne ribolovke Marije Ujević i uz nju je pecala prave kapitalce.

image

Lukas Nola

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Ali ipak sam ja rođena Zagrepčanka i zapravo volim starinska jela kao što su sarma, purica s mlincima, krvavice, fine domaće juhe… naročito u ovo zimsko vrijeme. A kada se za stolom okupe i naši dragi prijatelji, uvijek mi je sve nekako slasnije", izjavila je Barbara Nola i dodala da niti suprugova bolest nije smanjila frekvenciju druženja kod njih doma.

Lukas Nola, pak, sa svoje strane nije dozvolio da mu život vrti oko bolesti, niti da ga rak grla omete u završetku započetih projekata. Među njima je bio i serijal ‘Čuvar dvorca‘ na kojem je radio punih deset godina i za koji je - nakon što je prestao pušiti četiri kutije cigareta dnevno - imao više energije nego prije.

"Nije da me se baš ne čuje, no lakše mi je pisati nego govoriti", izgovorio je Glorijinoj novinarki Ines Stipetić tihim i hrapavim glasom, te objasnio kako je posljednjih godina vodio dvije velike bitke. Prva je životna: prije tri godine doznao je da ima rak grla te je u borbi da "ukroti zvijer" vidno smršavio, a nakon operacije, koju je obavio dr. Mišo Virag iz KB Dubrava, dobio je dobru i lošu vijest. Dobro je - što mu je unatoč lošim prognozama - sačuvano grlo. No stradale su glasnice, zbog čega danas, kako u šali kaže, zvuči kao Darth Vader. Druga je bitka, pak bila, profesionalna. Cijelo je desetljeće radio na TV serijalu "Čuvar dvorca" - o radu jugoslavenske tajne službe Udbe osamdesetih godina prošloga stoljeća, koju je uspio dovršiti i s velikim je uspjehom emitirana u programu nacionalne televizije HTV.

image

Supruzi je posvetio sve svoje pjesme

MAJA JUROVIC

U svom je posljednjem razgovoru za Gloriju novinarki i prijateljici Ines Stipetić objasnio tajnu svog sretnog i dugog braka s glumicom Barbarom Nolom.

"Mi se i dalje jako volimo. Nismo s vremenom postali prijatelji. Ljubavnici do smrti, nadam se. Znam da zvuči kao tetovaža, ali to je to", rekao je Lukas Nola, zagrebački frajer koji je obožavao Zrinjevac i strogo gradsko središte, posebno za toplijih mjeseci kad su njima prolazile zanosne djevojke u ljetnim haljinama. Bio je to prizor koji ga je uvijek iznovao očaravao, ali zato nikad nije položio vozački ispit, nabavio pametni telefon i napravio profil na društvenim mrežama.

"Obožavam hodati i to je, uvjeren sam, prava brzina za čovjeka. Hodajući svašta vidim i čujem. Na društvenim mrežama nisam prisutan, osim voajerski, jer se objavljujem kroz predstave, filmove i pjesme, pa mi se čini da je to nekako dovoljno. A pametni telefon ne koristim jer ne volim da je itko, pa i telefon pametniji od mene."

Tako je govorio Lukas Nola, legendarni zagrebački redatelj i nezaboravni šarmer stare škole.

Linker
15. travanj 2024 14:16