rad na edukaciji djece

Sarah Ferguson stigla u Zagreb: ‘Sretna sam što sam se napokon vratila u Hrvatsku‘

U Zagreb je doputovala na poziv svoje prijateljice Leonor Diaz Alcantara, izvršne direktorice Montessori grupe. Ferguson je inače njihova glavna ambasadorica.

"Sretna sam što sam se napokon vratila u Hrvatsku, u svoj drugi dom", izjavila je na druženju s novinarima Sarah Ferguson (62), vojvotkinja od Yorka i bivša snaha kraljice Elizabete.

Kao glavna ambasadorica Montessori grupe u Zagreb je doputovala na poziv svoje prijateljice Leonor Diaz Alcantara, izvršne direktorice Montessori grupe, inače Britanke koja već niz godina živi između Londona i Zagreba, kako bi podržala njihov rad, ali i integraciju ukrajinskih izbjeglica u hrvatsko društvo.

image

Leonor Diaz Alcantara, izvršna direktorica Montessori Grupe, Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka i Geeta Sidhu-Robb, predsjednica Nadornog odbora Montessori grupe

VEDRAN PETEH/CROPIX

Vojvotkinja od Yorka istaknula je važnost edukacije djece te je ispričala kako se s Montessori filozofijom prvi puta susrela kada je kćer Eugenia (32) kao dvogodišnju djevojčicu upisala u njihovu školu u Windsoru. Danas kada je već postala i baka, ne prestaje pomagati djeci i ženama lošijeg socioekonomskog statusa pa je dobrotvorna organizacija koju je osnovala 'Children in crises' tijekom godina obrazovala više od 1,4 milijuna djece diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu za vrijeme rata.

"Vi imate iskustvo ratnih stradanja i empatiju da ukrajinskim izbjeglicama pružite pomoć jer ste i sami prošli isto, a danas živite normalnim životima. Jako je važno pokazati tim ljudima da život ponovno može biti lijep", rekla je vojvotkinja koja je na pitanje kako se nosi s teškim emocijama dok pomaže drugima ganuto rekla: "Humanitarni rad spasio je mene i moj život. Nemam se prava loše osjećati dok toliko ljudi oko mene pati, pogotovo djece koja se moraju osjećati sigurno jer nisu svojim izborom ostali bez doma."

image

Bivša snaha kraljice Elizabete došla je u Hrvatsku na poziv Montessori grupe

VEDRAN PETEH/CROPIX

Sarah Ferguson koja u subotu putuje u Vukovar gdje će posjetiti izbjegle ukrajinske obitelji. Na turneji su s njom i lutke koje predstavljaju likove iz njezinih slikovnica jer je vojvotkinja i autorica mnogih dječjih knjiga. Napisala je 48 slikovnica za djecu, a lani je izdala i prvi povijesni ljubavni roman 'Her hearth for a compass'

"Likovi Blue (Plavi) i Little Red (Mala crvenokosa) su moja sigurna oaza. Te sam likove izmislila nakon velikih katastrofa poput bombaškog napada u Oklahomi 1995. kako bi postali simbolom dječjih prava i zaštite. Sretna sam što upravo u Zagrebu predstavljam svoj novi naslov - Little Red Visits Croatia", rekla je Vojvotkinja i najavila proširenje suradnje s Montessorijem.

image

Važna joj je edukacija djece

VEDRAN PETEH/CROPIX

Naime, osmislila je koncept 'Little Red Play in the Box' odnosno posebno dizajniranu kutiju koja bi trebala sadržavati elemente nadahnute Montessori pristupom s ciljem poticanja djece da se razvijaju kroz zabavu i istraživanje, bez obzira jesu li kod kuće ili u izbjegličkom kampu.

image

Slavica Ecclestone i bivša vojvotkinja od Yorka Sarah Ferguson tijekom šetnje Dubrovnikom 2014.

NIKSA DUPER/CROPIX CROPIX

Više puta tijekom druženja istaknula je kako je posebno vezana uz Hrvatsku. Zahvaljujući prijateljstvu sa Slavicom Ecclestone, jednom od najbogatijih Hrvatica, 2014. je boravila u Dubrovniku, a još 1992. tijekom rata posjetila je Split u humanitarnoj misiji. Dobrotvorni rad je cilj i ovog posjeta pa su njezina organizacija i Montessori grupa donirali po 50.000 kuna za stradalnike nakon potresa u Petrinji.

O njenom humanitarnom radu, ali i privatnom životu razgovarali smo tijekom posjeta Zagrebu, a ekskluzivni intervju sa Sarah Ferguson pročitajte u idućem broju Glorije koja je na kioscima 15. lipnja.

Linker
24. travanj 2024 03:32