JASON MENDEZ/EVERETT COLLECTION
Feljton

Sandra Bullock: Od teških početaka do tragične ljubavne priče

Nakon što ju je prvi suprug Jesse James bezočno varao i povrijedio, američka oskarovka 2015. upoznala je fotografa Bryana Randalla, no njihova sreća imala je rok trajanja jer se muškarac njezina života morao suočiti s teškom dijagnozom, kao i glumica, koja je uz njega ostala do samoga kraja

Nakon što ju je prvi suprug Jesse James bezočno varao i povrijedio, američka oskarovka 2015. upoznala je fotografa Bryana Randalla, no njihova sreća imala je rok trajanja jer se muškarac njezina života morao suočiti s teškom dijagnozom, kao i glumica, koja je uz njega ostala do samoga kraja

Bio je njezina srodna duša, ljubav njenog života. Kad je obolio, prekinula je karijeru da bi ga njegovala, učinila je sve što je mogla, no nije mu bilo spasa - kažu prijatelji američke oskarovke Sandre Bullock (59), koja ovih dana proživljava najteže trenutke u svom životu. Njezin dugogodišnji partner, fotograf Bryan Randall preminuo je 5. kolovoza od posljedica ALS-a, amiotrofične lateralne skleroze, neurološke bolesti koja progresivno onesposobljava hod, govor, gutanje i na kraju disanje. Glumica je sve to vrijeme bila uz njega, angažirala je najbolje liječnike i formirala cijelu ekipu bolničara koji su mu olakšali zadnje dane.

Randalla je upoznala 2015., kada ga je angažirala da fotografira rođendan njenog posvojenog sina Louisa. Naravno, nakon što je pristao potpisati ugovor o tajnosti - jer glumica skriva svoj privatni život od javnosti koliko god je to moguće u današnje vrijeme. A naočiti, visoki bivši model, koji se poput nje mimo svoga posla ne voli eksponirati na društvenim medijima, odmah joj se svidio, a i ona njemu, pa su nedugo poslije sinova rođendana započeli vezu. Prvo su vrijeme živjeli u Los Angelesu, u vili s pogledom na Pacifik, a potom u Austinu u Teksasu, gdje ona već dugo ima kuću pokraj jezera, a ondje su i uredi njezine producentske kuće Fortis Films.

image

2010. na dodjeli SAG nagrada

ROBYN BECK AFP

Nedugo nakon što su prohodali glumica je posvojila i drugo dijete, kćer Lailu, no u jednom je intervjuu objasnila kako je cijeli proces posvojenja započela mnogo prije nego što je upoznala Bryana. No, požurila je dodati kako je on sjajan otac, čovjek za kakvog djeca mogu samo poželjeti da im bude muški uzor.

Svi njezini prijatelji i poznanici tvrde da su bili sjajan par, a i sama je glumica jednom s nekoliko rečenica možda na najbolji način opisala njihov odnos: "Nekad se slažem s njim, a nekad ne, no volim ga i kad mislim da nije u pravu. A znam da i on tako osjeća prema meni. I ne treba nam nikakav dokument kako bismo potvrdili ili ozakonili našu ljubav", rekla je tada, kao da želi preduhitriti moguće pitanje o tome kane li se njih dvoje vjenčati.

image

Sandra Bullock i Bryan Randall

FAMEFLYNET/BACKGRID USA/PROF

Prije nego što mu je dijagnosticiran ALS, Sandra Bullock je snimala u prosjeku jedan film godišnje, no nakon što se njegova bolest pogoršala, nije više stala pred kamere. Posljednji film, "Izgubljeni grad", u kojem joj je partner bio Channing Tatum, snimila je sredinom 2021. U njemu je malu ulogu imao i "onaj zgodni plavokosi glumac čijeg se imena ne mogu sjetiti", kako je tada u šali opisala Brada Pitta. Ona se pak nekoliko mjeseci prije pojavila u sporednoj ulozi u njegovom filmu "Brzina metka", i to je bilo sve od nje u protekle dvije godine. A hoće li i kada će ponovno početi raditi još nije odlučila. Uostalom, već je sada zaradila dovoljno za cijeli život i za sebe i za svoju djecu.

Sandra Bullock rođena je u Arlingtonu, predgrađu Washingtona, no nije odrasla u Americi. Njezin otac John Wilson Bullock, koji je radio za poštansku službu američke vojske, a uz to bio i veliki ljubitelj opere te je povremeno radio kao učitelj pjevanja, na službi u Nürnbergu u Njemačkoj upoznao je mladu, nadarenu sopranisticu Helgu Meyer. Mladi se par vjenčao, a kad je Helga ostala u drugom stanju, otišli su u Ameriku, no nedugo nakon što je rodila Sandru, vratili su se u Njemačku.

Buduća holivudska zvijezda tako je odrastala u Nürnbergu, odmalena govorila njemački i pjevala u dječjem zboru Nirnberške opere u predstavama u kojima je nastupala njezina majka. Prvi put je na pozornicu izašla kad joj je bilo samo pet godina, kao članica zbora u opereti "Ciganski barun" kralja valcera Johanna Straussa mlađeg. Uz to je učila svirati klavir, no kako je sama kasnije priznala, "mrzila je svaku minutu" toga dijela svog glazbenog obrazovanja.

"Uz to, nemam ni blizu takav glas kao moji roditelji. No, to je u redu, ne žalim se. Uostalom, kažu da talent preskače svaku drugu generaciju, pa se tješim da barem moja kći prekrasno pjeva."

image

U filmu ‘Brzina‘

THE MARK GORDON COMPANY/TWENTI COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Kako je njezin otac stalno bio zauzet poslom, kad bi majka otišla na turneju, za Sandru se brinula strina Christl, s kojom je i poslije ostala bliska. Njezino je djetinjstvo bilo gotovo idilično, no puno toga se promijenilo kad joj je bilo 12 godina. Obitelj se u međuvremenu povećala za još jednu kćer, Gesine, i preselila u Ameriku. Nakon waldorfske škole u Nürnbergu školovanje je nastavila u Arlingtonu gdje su je vršnjaci ismijavali zbog čudnog naglaska i nimalo trendovske odjeće u bavarskom stilu. Isprva joj je zbog toga bilo teško, no brzo se priviknula na novu sredinu. Do mature 1982. već je bila jedna od najpopularnijih djevojaka u školi, članica ekipe navijačica i glavna glumica u školskim predstavama.

U to se doba već bila zarazila glumom te je upisala smjer drame na Sveučilištu East Caroline u Greenvilleu, gdje je glumila u predstavama kao što su "Petar Pan" i "Tri sestre", a potom se, poput mnogo djevojaka sa sličnim snovima, uputila u New York, nadajući se ulogama u tamošnjim kazalištima. Odlazila je na audicije, dobivala male, slabo plaćene angažmane, tako da je morala istodobno raditi kao konobarica, no nije posustajala.

image

Film ‘The Proposal‘

PHOTO12 VIA AFP

Po naravi vedra i optimistična, Sandra Bullock vjerovala je da će ostvariti svoje snove, a to se i dogodilo i prije nego što je očekivala. Nakon prvih kazališnih uloga počela je dobivati i sporedne uloge u televizijskim sapunicama, a potom i prve filmske ponude. Već 1990. glumila je u romantičnoj komediji "Ljubavni napitak broj 9", nazvan po hitu grupe The Clovers iz 1959., u kojem joj je partner bio također mladi glumac Tate Donovan. Film nije postao hit, no Sandra nije bila razočarana jer je na snimanju, rekla je kasnije, mnogo naučila o glumi pred kamerama. Osim toga, na setu se toliko zbližila s Tateom Donovanom da su do filmske premijere 1992. već bili ljubavni par. Nedugo potom su se i zaručili, no do vjenčanja nikada nije došlo. Nitko nije bio kriv, objasnio je jednom Donovan, nego su naprosto oboje bili previše mladi i nezreli za brak. I nakon prekida su ostali u dobrim odnosima, pa je Sandru godinu poslije upoznao sa svojom novom djevojkom Jennifer Aniston, koja joj je do danas ostala dobra prijateljica.

image

1993. godine

DONALDSON COLLECTION GETTY IMAGES

Poslije "Ljubavnog napitka broj 9" Sandru Bullock moglo se vidjeti u filmovima "Nestajanje", u maloj ulozi u drami "Hrvanje s Hemingwayem", a kritičarima se osobito svidjela u znanstveno-fantastičnom filmu "Razbijač" iz 1993., u kojem je glumila uz Sylvestera Stallonea, no proslavila se tek sljedeće godine. Iako su je mnogi odgovarali od toga da prihvati ulogu u akcijskom filmu čija se radnja odvija u autobusu, govoreći joj da on ne može postati hit, Sandra Bullock se kockala - i pogodila. Film "Brzina", s njom i Keanuom Reevesom u glavnim ulogama, na uloženih oko 30 milijuna dolara donio je zaradu od više od 35 milijuna te Sandru i Keanua, koji su na snimanju postali dobri prijatelji, lansirao među holivudske zvijezde.

"Keanu je sjajna osoba, duhovit je, zgodan, odan prijatelj... Evo i primjera. Jednom smo se zafrkavali na temu onoga što nikada u životu nismo učinili. Priznala sam mu da nikada nisam okusila šampanjac, a on je meni rekao da nikada nije lakirao nokte. Na tome smo ostali, a onda je nekoliko dana kasnije došao pred moja vrata i donio mi šampanjac. Sjeli smo, otvorili ga i natočili, popili svako po jednu čašu, a on je tada, bez riječi, sjeo na naslonjač i ispružio ruke da mu nalakiram nokte..."

NAJLUĐI VIKEND

- Moj je život savršeno izbalansiran - rekla je Sandra Bullock nakon što je postala jedina holivudska zvijezda koja se može pohvaliti da je u istom vikendu dobila nagradu za najgoru i za najbolju glumicu. Bilo je to 2010., kada je u subotu, 6. ožujka, prvo dobila Zlatnu malinu za ulogu u filmu ‘Sve o Steveu‘, a dan kasnije osvojila Oscar za ‘Priču o prvaku‘. Ne samo da se nije sramila prvog, neslavnog priznanja, nego je čak i došla na dodjelu, što je prije nje učinila samo Halle Berry.

Nakon "Brzine" producenti su Sandru Bullock obasipali ponudama. U to je doba snimala po tri, čak i četiri filma godišnje, a uz takav nesmiljeni tempo logično je da su joj patile ljubavne veze. Nakratko je hodala s igračem američkog nogometa Troyem Aikmanom, potom s glumcem Ryanom Goslingom, čak dvije godine izdržala u vezi s Teksašaninom Matthewom McConaugheyjem, s kojim je 1996. glumila u filmu "Vrijeme ubijanja"... Sve su te veze završavale obostranim shvaćanjem da za njih nema budućnosti, barem ne u doba kada oba partnera grade svoje karijere. A tih je godina njena bila na svom vrhuncu: 1995. je pokrenula i vlastitu producentsku kuću, s kojom je snimila film "Uvijek postoji nada", glumila je u hitovima kao što su "Magija" uz Nicole Kidman i našeg Gorana Višnjića, "Cura na zadatku" i "28 dana", s Liamom Neesonom snimila krimić "Agent pod stresom", bila dio glumačke ekipe Oscarom nagrađenog filma "Fatalna nesreća" iz 2004.

image

Sandra Bullock i Jennifer Aniston

CHARLEY GALLAY GETTY IMAGES FOR NETFLIX

No, sljedeće godine, posve neočekivano i za nju samu, zaljubila se u osobu kakvu ni u snu nije zamišljala kao svog idealnog partnera. Jessea Jamesa, tetoviranog, nabildanog obožavatelja brzih motora iz surove losanđeleske četvrti Compton, koji se proslavio vlastitim reality showom "Monster Garage". Upoznala ga je kad je u njegov dućan s motorima odvela svog nećaka. On ju je pitao za broj telefona, ona mu ga nije htjela dati, ali mu je ostavila svoju e-mail adresu, misleći da će ga se tako riješiti.

Grdno se prevarila. Počeo joj je pisati, a iako je na njegove e-mailove isprva samo šturo odgovarala, s vremenom ju je počeo intrigirati, pa je na koncu pristala otići s njim na spoj. Malo, pomalo morala je i samoj sebi priznati da se zaljubila i kad ju je 2005. zaprosio, pristala je udati se za njega.

image

Sandra Bullock i Channing Tatum

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S

Vjenčali su se na ranču u Kaliforniji, a među gostima su bili Keanu Reeves, Hugh Grant s kojim je snimila "Dva tjedna za ljubav", pa William Shatner, partner u filmu "Cura na zadatku"..., te članovi motociklističke bande Hell‘s Angels kao gosti s mladoženjine strane. Mladenka je nosila vjenčanicu od svile dizajnerice Angele Sanchez, a svadbenu tortu ispekla je Sandrina mlađa sestra Gesine, školovana chefica, koja je poslije neko vrijeme bila predsjednica uprave njezine producentske kuće Fortis Films.

Ispočetka je sve bilo idilično. James se sa svojim motorima uselio u njezinu vilu u Los Angelesu, imali su velike planove za budućnost, čak su zajedno započeli proces usvajanja djeteta.

"Prije sam stalno bila toliko posvećena poslu da nisam imala vremena razmišljati o djeci. Ne da sa mnom nešto nije u redu, s te strane nema problema. No, djecu nisam, niti želim planirati. Ako ostanem u drugom stanju, to će biti super. A u međuvremenu sam odlučila posvojiti", rekla je glumica.

No, prije nego što je proces posvajanja sina Louisa bio gotov, Sandra je u ožujku 2010., jedva tjedan dana nakon što je dobila Oscara za ulogu u filmu "Priča o prvaku", dakle u vrijeme kad se činilo da joj život ne može biti ljepši, doživjela šok od kojeg se dugo nije oporavila. Majstorica za tetovaže Michelle McGee objavila je da je već 11 mjeseci u vezi s njenim mužem, što je ovaj isprva negirao, no poslije se, pritisnut dokazima, morao posuti pepelom i priznati da je bezočno varao suprugu. I to ne samo s istetoviranom ljepoticom Michelle, nego i s još nekoliko žena.

DOBAR NOS ZA POSAO

Za razliku od mnogo drugih glumaca koji su osnovali producentske kuće samo da bi imali dodatak u biografiji, Sandra Bullock je sa svojom pokazala da ima odličan smisao za posao. Fortis Films je osnovala 1995. te vrlo brzo potpisala povoljan ugovor s Warnerom. Morala je, doduše, ponekad malo i popustiti pa je, primjerice, za Warner 1997. snimila ‘Brzinu 2‘, nastavak njenog velikog hita iz 1994., što inače nije namjeravala, a oni su pak sudjelovali u produkciji njenog filma ‘Uvijek postoji nada‘ iz 1998., u kojem je glumila s Harryjem Connickom Jr. i Genom Rowlands. Fortis Films je producirao i filmove kao što su ‘Cura na zadatku‘ 2000., ‘Dva tjedna za ljubav‘ 2002., ‘Cura na zadatku 2: Lijepa i naoružana‘ 2005. i ‘Izgubljeni grad‘ 2022., odreda naslove koji su postigli solidan komercijalni uspjeh, kao i televizijsku seriju ‘George Lopez‘ koja se emitirala punih šest sezona.

Sandra Bullock je otkazala promotivnu turneju za "Priču o prvaku" i već u travnju podnijela zahtjev za razvod, a nekoliko mjeseci kasnije ponovno je bila slobodna žena - ali i samohrana majka sinčića Louisa. Razočarana u ljubav, a zauzeta poslom, majčinstvom i gradnjom novoga doma u Austinu, kamo se u međuvremenu preselila, tih godina niti je imala vremena niti je razmišljala o novoj vezi. Iako je malo smanjila tempo, 2011. je snimila "Jako glasno i nevjerojatno blizu", 2013. odigrala astronautkinju u hvaljenom filmu "Gravitacija" redatelja Alfonsa Cuaróna, potom horor "Bird Box", kriminalistički "Oceanovih 8"...

A onda se, opet neočekivano za nju, ponovno zaljubila, ovaj put u Bryana Randalla. I tu je vezu, kao i sve drugo u njenom privatnom životu, držala podalje od javnosti. Nije je skrivala, ali nikada nije otkrivala pikanterije o njoj. I kad je on obolio od ALS-a, nije rekla da karijeru prekida zbog njega, nego joj je izlika bila da želi više vremena provoditi s djecom.

Sad, kad je ostala bez njega, sama s dvoje djece, trebat će joj vremena da se vrati u normalan poslovni ritam - ako se uopće vrati glumi. Zasad, naime, u planu ima samo jedan film. Radni naziv mu je "Vigilance", a njena producentska kuća počela ga je pripremati još 2017. No, nitko, pa ni sama Sandra Bullock, još ne zna hoće li ga ikada realizirati. O tome će razmišljati kasnije.

Linker
26. travanj 2024 13:30