Oduševljena Hrvatskom

Salma Hayek za Gloriju: ‘Vaša je zemlja sretno mjesto... hrana je odlična, a sunce nudi prekrasnu svjetlost‘

Holivudska glumica prisjeća se boravka u Hrvatskoj, gdje je snimala ‘Čuvaj me s leđa 2’, te otkriva zašto je u taj film unijela vlastito životno iskustvo i pozvala supruga i kćer da joj se tu pridruže.

- Predosjećala sam da će mi se Hrvatska svidjeti, ali nisam znala da ću je toliko zavoljeti. Puna je duše, govori holivudska zvijezda Salma Hayek Pinault (54) dok u baru Porta Marina u Trstu razgovaramo o akcijskoj komediji “Čuvaj me s leđa 2”, koja se prikazuje u hrvatskim kinima. Meksičko-američka glumica zaljubila se u Hrvatsku prije dvije godine ka­­­da je na ulicama Rovinja, Rijeke i Zagreba snimala nastavak hita iz 2017.

- Vaša je zemlja sretno mjesto. Susrela sam divne ljude, koji su ponosni na svoju povijest i kulturu, hrana je odlična, a sunce nudi prekrasnu svjetlost. Pravo mjesto za uživanje - iskazuje komplimente glumica, koja je u prvom dijelu priče o profesionalnom ubojici i njegovom zaštitaru imala manju ulogu, no u nastavku je ravnopravna glavnim muškim likovima, što ih tumače Samuel L. Jackson (72) i Ryan Reynolds (44).

- Ne znam zašto je Hollywoodu trebalo toliko dugo da shvati koliko je važno imati snažne ženske likove. Više sam puta rekla, i ne bojim se to ponoviti, da ljudi u Hollywoodu znaju biti glupi. Ne trebaju nam dati kvalitetne uloge zato što su dobri, već zato što je to dobar poslovni potez. I žene žele ići u kino, kupiti ulaznicu, dobro se zabaviti... No, kako se na to odlučiti kada nam dajete likove koji nas ne zanimaju i s kojima se ne možemo poistovjetiti? Srećom, vremena se mijenjaju. Sve je više kvalitetnih ženskih uloga i glumice više ne moraju pristajati na likove koji su samo lijepi privjesak muškom junaku - govori glumica rođena u meksičkom lučkom gradu Coatzacoalcos.

image
Impresivna holivudska ekipa na snimanju u Istri: Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Morgan Freeman i Ryan Reynolds.
DAVID APPLEBY

Odrasla u imućnoj obitelji industrijalca Samija Hayeka Domingueza i operne pjevačice Diane Jiménez Medine, Salma se u domovini proslavila ulogom u popularnoj telenoveli “Teresa” 1989. No, htjela je više te je dvije godine kasnije, ne dopuštajući da je obeshrabre nedovoljno znanje engleskoga i disleksija (koja joj je cijeli život otežavala učenje), otišla u Hollywood u potrazi za boljim ulogama. Prvu priliku pružio joj je redatelj Robert Rodriguez, koji ju je angažirao za ulogu fatalne žene u akcijskom hitu “Desperado”, gdje joj je partner bio Antonio Banderas. Osim što je zapažena u Hollywoodu, na tom filmu je naučila da se ne treba bojati akcijskih scena.

Čitajte i: Salma Hayek oduševljena je Hrvatskom, sa suprugom posjetila još jedan dragulj naše obale

- Rodriguez mi je rekao da moram snimati sve svoje scene, a zapravo nije imao novca za kaskaderku. No, meni se to svidjelo pa sam ih nastavila snimati u svim svojim filmovima, osim kada mi to producenti ne dopuštaju - objašnjava holivudska zvijezda.

Kako bi ženski likovi doista bili životni, kao njezina junakinja u “Čuvaj me s leđa 2”, važno je da se druge žene mogu poistovjetiti s njima. Zato je Hayek inzistirala na tome da kao Sonia progovori o menopauzi.

image
INSTAGRAM

Filmski monolog o menopauzi

- U filmu imate akciju i humor, ali pokušali smo dodati i zrno stvarnosti. A stvarnost je da sam 54-godišnja žena i sasvim je normalno da lik koji glumim prolazi kroz menopauzu. Zato sam u filmu dodala taj jedan zgodan monolog u kojem će se, vjerujem, pronaći svaka žena mojih godina - kaže Hayek, ističući da je možda najveći problem s menopauzom to što muškarci o njoj premalo znaju.

- Kompleksna je to tema, ne može se objasniti u dvije rečenice. Međutim, vi muškarci vjerojatno ne znate ni te dvije najjednostavnije rečenice. Znate li, na primjer, da menopauza u različitim fazama može trajati i do deset godina? Puno je tu stvari koje su vama nepoznate jer nitko o njima nije javno pričao. Vrijeme je da to promijenimo, makar krenuli s jednim zabavnim monologom u holivudskom filmu - strastveno govori holivudska diva.

Potporu su joj pružili kolege iz filma, ali i suprug, francuski milijarder François-Henri Pinault (58), s kojim ima kćer Valentinu Palomu (13). Obitelj inače već godinama živi u Londonu, a unatoč poslovnim obvezama, uvijek se pridržavaju jednog pravila - da nikad nisu razdvojeni dulje od tjedan dana.

Čitajte i: Salma Hayek progovorila o mužu i tračevima da se udala zbog novca: ‘To nije samo uvreda za mene‘

- U Hrvatskoj sam snimala dulje od dva tjedna pa su svi došli kako bi bili sa mnom - otkriva Salma Hayek, koja je s obitelji provela uskrsne praznike u Istri. Otišli su na Brijune, posjetili Pulu i sudjelovali u lovu na tartufe. Tražeći tartufe posebno se sprijateljila sa psima Zarom i Malom, a odnos prema životinjama je još nešto što ju je oduševilo u Hrvatskoj.

- Snimala sam po cijelom svijetu i mogu vam reći da je u nekim državama doista grozno. Toliko bih se sažalila da bih sa svakog snimanja kući došla s nekom životinjom. U Hrvatskoj to nisam primijetila. Tu nećete vidjeti čopore pasa lutalica kako lunjaju gradom. Sviđa mi se kako Hrvati vole svoje ljubimce - rekla je zvijezda filma “Čuvaj me s leđa 2”. Ovo joj prvi, ali, kako sama priznaje, zasigurno ne i posljednji posjet Hrvatskoj:

- Iako je obitelj bila sa mnom, zbog snimanja nismo imali previše vremena za razgledavanje. Za­­to bih se voljela vratiti jednom s njima samo kao turist i jednostavno uživati u Hrvatskoj.

Linker
25. travanj 2024 14:14