Razotkrivanje

S Vlatkom Kolarović razgovaramo o kulturi, modi i punkerskim danima

Urednica Trećeg programa HTV-a, koji obilježava deset godina od pokretanja, otkriva da najviše uživa putovati s prijateljicama, kuhati sa sinovima i čitati kjnige na papiru, a ne na ekranu.

Na koji način ulazite u drugu dekadu Trećeg programa HTV-a?

Nastavljamo u istom ritmu jer je ljestvica visoko dignuta. Naša publika naviknuta je na najbolje filmove, vrhunske dokumentarce, koncerte, emisije o književnosti... Tako ulazimo i u novu sezonu.

Koliko sati dnevno provodite u zgradi Televizije?

Bilo bi bolje da sam manje u zgradi, a više na kulturnim događajima, ali nerijetko zbog prirode posla budemo tamo i vikendima.

Gledate li televiziju dok ispijate jutarnju kavu?

Ujutro radnim danom uglavnom slušam radio, ali vikendom palim i televizor.

Pokrenuli ste "Drugi format", "Sunčanu stranu Prisavlja" i još puno toga. Na što ste najponosniji?

Ponosna sam na sve što radim za televiziju jer uvijek dajem sve od sebe i trudim se biti kolegijalna. Volim sve procese tog posla, od recimo stvaranja davne emisije "Drugi format" do današnjeg uređivanja Trećeg programa HTV-a. Televizija je kolektiv, čine je svi ljudi u tom kreativnom procesu i ima doista u njoj neka magija.

Kako uz obaveze na poslu i kod kuće stignete pratiti sva kulturna događanja?

Ne stignem, naravno, na sve. Puno toga mi promakne, ali volim pratiti kulturu u najširem smislu: nezavisnu scenu, festivale, koncerte, predavanja, performanse…

Koju ste knjigu zadnju pročitali?

Ibsenovog "Peera Gynta" u novom prijevodu Miše Grundlera. Možda zvuči neobično, ali doista je sjajno s vremena na vrijeme vratiti se klasicima.

Što više volite - elektronske ili tiskane knjige?

Volim papirnatu knjigu. I volim kad u nekima nađem posvetu autora, papirić ili bilješke. Naravno da čitam i na ekranima, na njima provodimo sate i sate dnevno, ali nema ničeg ljepšeg nego udobno se smjestiti i uzeti u ruke staru dobru papirnatu knjigu.

Gdje radije gledate filmove - u kinu ili na ekranu?

Ništa ne može zamijeniti čin gledanja filma na velikom platnu. Ponekad imam osjećaj da je riječ o različitim filmovima - kad isti vidim na velikom platnu i na malom ekranu. Ali baš kao i cijeli svijet, u posljednjih nekoliko godina i ja sam rijetko u kinu. Voljela bih to popraviti.

A doživljaj glazbe - na koncertu ili sa studijskih albuma?

Koncerti su, naravno, nevjerojatna iskustva, ali i studijski albumi čine naš život bogatijim. Volim slušati neki album mnogo puta i otkrivati u njemu nove slojeve značenja.

Zanimaju li i vaše sinove - tinejdžere Jana i Bartola - glazba, filmovi i knjige?

Najviše ih zanimaju animacije, programi za animiranje i igre. Ali obojica vole i glazbu. Idu u muzičku školu i već su nastupali u nekim projektima pod vodstvom Nenada Sinkauza, a od naših bendova najviše vole TBF.

Pokušavate li usmjeravati njihov ukus?

Ne namećem im ništa, ali sama činjenica da odrastaju okruženi kulturom i da su već mnogo puta bili u muzejima, na izložbama, koncertima, kazalištima, sigurno ostavlja neki trag.

Što vam kažu kad im javite da zbog nekog koncerta ili predstave nećete doći kući odmah poslije posla?

U ovoj fazi života se ne bune. Vole biti sami ili s prijateljima pa mi uglavnom kažu: "Lijepo se provedi!"

Zašto ste stalno u crnom - zbog stila ili praktičnosti?

Crna je kul. U njoj možeš otići na jutarnji kolegij i završiti navečer na premijeri u HNK-u. A osim praktičnih razloga, volim crno jer je to stil koji baštinim iz alternativne mladosti, kada sam slušala dark i punk. U njoj si uvijek pomalo kontra, a ja se upravo tako i osjećam.

Koliko često odlazite u rodnu Pulu?

Često sam u Istri, katkad se zaletim samo na ručak i vratim u Zagreb. Rođena sam u Puli, a već više od trideset godina odlazim u Premanturu gdje živi moj tata. Mama mi je umrla prije 14 godina.

Volite li kuhati?

Volim, ali nisam baš sjajna u tome. Volim kad zajedno s djecom pripremam obroke, ali ne volim kuhati kad su svi nervozni i gladni. Onda naručim dostavu.

Kako se opuštate nakon posla?

Družim se sa svojim dječacima, odem u kvart na kavu s prijateljima ili sjednem u auto i odvezem se nekamo izvan grada. Ponekad naprosto isključim sve uređaje, legnem i čitam.

Kamo najradije odlazite na odmor?

Najljepša su mi putovanja s prijateljicama - u Italiju, Austriju ili Sloveniju. Njegujemo rituale tih naših vikenda već više od 20 godina. Ovog smo proljeća šest dana bile u Toskani i uživale u nerazvikanim gradićima, daleko od gužvi.

Koje su vam omiljene aktivnosti na odmoru?

Kultura, naravno! Izložbe, predavanja, koncerti.

Linker
06. travanj 2024 06:37