BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Zagrebačka veza

S dvora u svijet biznisa: Bivša luksemburška princeza o braku, razvodu, depresiji i novim poslovima

Nekad princeza i snaha luksemburškog vladara, a danas poduzetnica i humanitarka Tessy Antony de Nassau govori o izvanrednim događajima koji su joj obilježili život - od služenja u vojsci do udaje i razvoda od princa - te otkriva zašto je ovih dana posjetila jednu zagrebačku destileriju.

Nekad princeza i snaha luksemburškog vladara, a danas poduzetnica i humanitarka Tessy Antony de Nassau govori o izvanrednim događajima koji su joj obilježili život - od služenja u vojsci do udaje i razvoda od princa - te otkriva zašto je ovih dana posjetila jednu zagrebačku destileriju.

Odnedavno se zagreba­čka des­­tilerija Duh u boci, poznata po proizvodnji džina, može pohvaliti da u svom timu ima i jednu bivšu princezu. Tessy Antony de Nassau bivša supruga luksemburškog princa Louisa, prije tri mjeseca postala je članica njihovog savjetodavnog odbora. U ožujku im je prvi put došla u posjet, a u obilazak je povela i svog supruga, švicarskog biznismena Franka Floessela, te njihovu šestomjesečnu bebu Theodora. Budući da još doji, visoka gošća u destileriji nije ništa kušala, no ova 36-godišnjakinja sve je studiozno proučila i vrlo je zadovoljna kako Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić, osnivači Duha u boci, vode i razvijaju svoju tvrtku.

"Mislim da je predivno što vaša zemlja ima tako prestižan proizvod koji ima potencijal postati jedan od najboljih džinova na svijetu, a namjeravaju krenuti i u modni biznis, što ja već radim sa svojim brendom Human Highness Couture. Vjerujem da mi se kroz ovo partnerstvo u Hrvatskoj otvara mnogo mogućnosti", kazala je.

image

Tessy de Nessau posjetila je zagrebačku destileriju Duh u boci.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Bivša luksemburška princeza iznimno je uspješna poslovna žena, humanitarka, aktivistkinja i majka troje djece. S bivšim suprugom ima dva sina, prinčeve 16-godišnjeg Gabriela i 14-godišnjeg Nou, koji se trenutačno školuju u jednom engleskom internatu. Prošlo ljeto vjenčala se s Frankom Floesselom, ovaj 49-godišnjak je svoj prvi milijun zaradio prije 30. rođendana, a iz prethodnog braka ima 14-godišnju kćer Juliju. Obitelj živi između Londona i Züricha.

"Frank me podržava u svemu što radim. Gdje god idem ja, ide i on. Potrebna mi je njegova povratna informacija, konzultiram ga u vezi svega što radim, kao i on mene. Vrlo smo dobar tim. Mislim da se ljubav koju osjećamo jedno za drugo odražava i u tome što radimo. Lijepo je biti u braku s čovjekom koji je i moj poslovni partner i moj najbolji prijatelj", iskrena je.

Za mene razvod nikad nije bio opcija, no trebalo se pomiriti s realnošću. Nakon toga me obuzela velika tuga, bila sam tjeskobna, sa simptomima depresije...

Tessy i Frank oličenje su moderne obitelji i po to­­me što su u odličnim odnosima s bivšim partnerima. "Moj bivši i sadašnji suprug stvarno se dobro slažu, toliko dobro da kad ja odem spavati, oni još ćaskaju uz viski", kaže Tessy, dodajući da je to važno zbog djece i harmonije u obitelji. Djeca tako vide da se i nakon velikih promjena može živjeti normalno.

image

U obilazak zagrebačke destilerije povela je i supruga, švicarskog biznismena Franka Floessela, i njihovog šestomjesečnog sinčića Theodora.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Ljubav se mijenja i to je u redu sve dok se međusobno poštujemo i volimo na jedan drugi način. Mislim da je za djecu važno da dok odrastaju ne vide razvod kao neuspjeh. Jer razvod nije neuspjeh. Kad mi žene nakon pet godina promijenimo radno mjesto ili karijeru, to se smatra uspjehom, ali ako se nakon pet, 10 ili 20 godina razvedemo, osjećamo se promašeno. Zašto? Zato što nas društvo uči da tako razmišljamo i tako se osjećamo. Mislim da se to treba promijeniti. I ja to pokušavam promijeniti", smatra.

Konzultantska tvrtka Finding Butter­flies jezgra je poslovnog carstva što ga gradi bivša luksemburška princeza. Tu su još investicije, osobni fondovi, modni brand Human Highness Couture te članstva u odborima raznih kompanija. Tessy je podjednako važna i njezina neprofitna obrazovna organizacija Profesori bez granica (Professors Without Borders). Angažirana je i u humanitarnim projektima pod okriljem Ujedinjenih naroda (UNAids) te igra važnu ulogu u zakladi za promicanje ženskog poduzetništva koju je osnovala Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera. Tessy Antony de Nassau žensko poduzetništvo potpomaže i tako što je osnovala tajno sestrinstvo Vitamin W.

Čitajte i: Zašto Danci obožavaju svoju kraljicu? Tajna je u osobini koju nema puno vladara

Pridružila se vojsci

"Kao što vitamini jačaju tijelo, cilj sestrinstva Vitamin W je da ojača duh svojih članica. Već imamo podružnice u sedam zemalja, uključujući i Hrvatsku. Mi smo prilično zatvoreno društvo, a zovemo ga tajnim zato što je to utočište gdje žene mogu sigurno razgovarati i o privatnim stvarima i razmjenjivati poslovne ideje. Sve o čemu diskutiraju, ostat će među njima. Mnogi klubovi su vrlo otvoreni, ali ja sam željela da ovo bude kao kad dolaziš doma i razgovaraš sa sestrom iza zatvorenih vrata. Želim da se sve članice, moje sestre, osjećaju kao dio jedne obitelji", tumači.

image

S 18 godina pridružila se luksemburškim oružanim snagama, a ondje je i upoznala svog prvog supruga, princa Louisa.

PRIVATNA ARHIVA

Kad joj je bilo 18 godina, Tessy se pridružila jednoj drugoj velikoj obitelji - luksemburškim oružanim snagama. "Kao ponosna Luksemburžanka, nisam puno razmišljala kad je trebalo služiti mojoj domovini. Trebali su žene u vojsci pa sam odlučila žrtvovati nekoliko godina života da pomognem svojoj domovini koja mi je omogućila dobar život. Drago mi je da sam to učinila jer tada je moj život zaista počeo. Dok sam bila u vojsci, upoznala sam bivšeg supruga i zbog toga dobila divnu djecu. Stekla sam silno iskustvo služeći s 18 godina u mirovnim snagama UN-a na Kosovu kao jedina žena među 600 muškaraca. Na Kosovu sam upoznala divne ljude, ali i vidjela stvari koje su me jako rastužile, što je jedan od razloga zašto se zalažem za što više žena u mirovnim misijama. Kad bi žene na Kosovu vidjele mene, to bi ublažilo njihovu stresnu situaciju; razumjele su da sam tu zbog njih, da čujem njihovu priču, zaštitim ih i osiguram što god im je potrebno", prisjeća se.

Tijekom mirovne misije na Kosovu, za koju se dragovoljno prijavila, Tessy je vozila Hummere i vojne kamione, držala straže, sudjelovala u pretresima kuća, skrivala se od snajpera... Nikad neće zaboraviti kad su u jednoj kući bez prozora i sanitarija zatekli samu curicu od nekih osam godina i njezinog brata, bebu umotanu u deku. Djeca su više od mjesec dana bila prepuštena sama sebi jer njihova je majka otišla tražiti svog muža izgubljenog u ratnom vihoru i nije se vratila.

Tijekom mirovne misije na kosovu doživjela je pokušaj silovanja, no predatora se riješila u minuti: bio je to vojnik UN-a, udarila ga je u lice i slomila mu nos.

"Ta je curica u takvim uvjetima sama brinula o svom bratu i to mi je slomilo srce. To je prava slika rata. Naravno, prijavili smo taj slučaj, ali do danas ne znam što se s njom dogodilo. Naježim se svaki put kad se toga sjetim. I zato se zalažem za mirovne snage, bez obzira na sve njihove nedostatke, jer bez njih na terenu bilo bi još gore", objašnjava.

image

Tessy Antony de Nassau bila je jedina žena - uz 600 muškaraca - u UN-ovoj mirovnoj misiji na Kosovu 2004.

PRIVATNA ARHIVA

Tijekom mirovne misije na Kosovu Tessy Antony de Nassau doživjela je i pokušaj silovanja. "To je bio drugi vojnik UN-a, Belgijac, ali znala sam zaštititi svoje tijelo, prošla sam tu obuku. Zato je za mene taj pokušaj silovanja bio gotov u minuti: udarila sam ga u lice, slomila mu nos, izbacila ga iz svoje spavaonice i to je bilo to. No, o tome moram reći da milijuni žena nisu u situaciji reagirati kao ja jer nemaju potreban trening ili dovoljno hrabrosti. To je također nešto u što treba više investirati. U mom slučaju bila sam zahvalna što mi nitko nije postavljao pitanja. Svi su rekli da sam ispravno postupila, a njega su poslali kući. Ali to je izuzetak, jer i unutar mirovnih snaga ne bi svatko reagirao kao moj šef, koji je odmah rekao da je to neprihvatljivo i da će zlostavljač snositi posljedice", iskreno progovara.

Postala je princeza

Nakon vojničke karijere Tessy je čekao novi veliki životni obrat: 2006. udala se za luksemburškog princa Louisa. Razveli su se nakon 12 godina braka.

image

Tessy de Nassau i princ Louis crkveno su se vjenčali 2006.

SIPA PRESS/PROFIMEDIA

"Bila mi je velika čast nositi titulu princeze od Luksemburga i u srcu ću je zauvijek nositi. Jako poštujem luksemburšku kraljevsku obitelj i sve što rade. Moj bivši svekar je najčudesniji, najljubazniji čovjek i jako mi nedostaje. Bilo je to izuzetno iskustvo, koje mi je omogućilo da upoznam fantastične ljude iz cijelog svijeta, i ta me je uloga princeze velikim dijelom stvorila ovakvom kakva sam danas. Često me pitaju je li me ta uloga opterećivala: mislim da taj pritisak osjeća svatko tko brakom ulazi u neku obitelj, podjednako i žene i muškarci. Svi žele da ih partnerova obitelj zavoli i prihvati, žele biti najbolji što mogu biti. Sjećam se koliko su i Frank i Louis bili nervozni kad su trebali upoznati moju obitelj. I to je normalno, nema nikakve veze s tim jeste li princeza ili sasvim obično ljudsko biće", otkriva.

Čitajte i: Neprežaljena bivša djevojka princa Harryja Chelsy Davy, s kojom je hodao sedam godina, rodila je sina

Poslije razvoda Tessy je upala u depresiju i proživjela prilično teško razdoblje. "Udala sam se iz ljubavi i za mene razvod nikad nije bio opcija. Trebalo se pomiriti s realnošću da naša veza nije funkcionirala onako kako sam zamišljala. Obuzela me velika tuga, ali pritisak nije počeo zbog razvoda kao takvog, već zato što su se u to upetljali ljudi izvana, stranci koje ne poznajem. Osuđivali su me, kritizirali, loše govorili o meni, bili zli prema meni, a uopće nisu znali tko sam i kroz što prolazim. To mi je bilo najteže. Osjećala sam se kao da su mi zabili nož u leđa, kao da iznutra umirem. Bila sam tjeskobna, nisam mogla ni jesti ni spavati, pokazivala sam sve simptome depresije. Naučila sam da se te stvari ne mogu riješiti lijekovima. To je rana koja krvari, nije dovoljno na nju staviti flaster od lijekova, jer krv će probiti, a rana će i dalje biti otvorena. Morate se pribrati, prihvatiti svoje stanje i proći kroz to, kreirati nešto novo iz ruševina. Tako sam se ja izvukla iz depresije i sad se osjećam snažnije nego ikad prije", opisuje.

image

Par se vjenčao šest mjeseci nakon što im se rodio stariji sin Gabriel, a u braku su dobili još jednog sina, Nou.

HANDOUT GETTY IMAGES

U borbi protiv depresije puno su joj pomogli meditacija i odlasci psihologu, a jednom je pod nadzorom liječnika probala i terapiju psihodelicima. Zahvaljujući tom iskustvu postala je pobornica medicinskih istraživanja o primjeni psihodelika u liječenju mentalnih tegoba, osobito posttraumatskog stresa.

"Da nisam sama isprobala, ne bih o tome pozitivno govorila - meni je puno pomoglo. Neke studije pokazuju da je jedna terapija psihodelicima učinkovita kao 20 seansi sa psihologom. Tako sam i ja osjećala. Nije bez vraga da su prije dvije godine psihodelici bili tema i na Svjetskom ekonomskom forumu. Ljudi investiraju u medicinska istraživanja psihodelika i mislim da ih očekuje dobra budućnost. Moj suprug također sponzorira ta istraživanja", kaže.

Kao što vodi brigu o svom psihičkom zdravlju, Tessy ne zapostavlja ni svoje tijelo. Pilates reformer glavna joj je alatka za održavanje forme, a uz to redovito vozi bicikl, pliva, roni, skija i odlazi u lov. U njezinom se domu često čuje živa glazba jer ona svira saksofon, Frank klavir, a djeca gitaru i flautu. Tko god je upozna, ne može se načuditi kako Tessy Antony de Nassau pronalazi vremena za sve što radi i kako je u tako malo godina života uspjela nanizati toliko izvanrednih događaja.

image

Na proslavi zaruka svog tadašnjeg šogora, prestolonasljednika Guillaumea, i Stephanie de Lannoy, s prinčevima Louisom, njenim bivšim suprugom, i Felixom.

AFP/PROFIMEDIA

"Nisam se bojala reći da novim prilikama. Otvorena sam za sve što se uklapa u moje moralne i svjetonazorske norme i moj način života. To je moja mantra - probati, zašto ne. Ostaviti nešto svojoj djeci u naslijeđe, to želim postići, da moja djeca budu ponosna na mene. I ostati u sretnom braku, biti tu za svog muža. Ako je jezgra snažna, sve će drugo samo po sebi ispasti dobro", zaključuje Tessy Antony de Nassau.

Linker
08. svibanj 2024 02:08