OD VAMPIRA DO SUPERJUNAKA

Robert Pattinson progovorio o najvećem strahu zbog kojeg ide na psihoterapiju: ‘U meni se počeo razvijati apsolutni užas‘

Sramežljivi britanac slavu je stekao ulogom Edwarda Cullena u ‘Sumrak sagi’ gdje je upoznao ljubav svog života - Kristen Stewart, koja mu je slomila srce i otjerala ga iz Hollywooda, a sada se ulogom Batmana vraća na mjesto zločina.

Proslavila ga je uloga seksi vampira, a uskoro ćemo Roberta Pattinsona prvi put vidjeti u ulozi pravdoljubivog netopira. Svjetska premijera novog holivudskog uprizorenja Batmana, gdje Pattinson glumi Brucea Waynea, očekuje se 4. ožujka. Film će se isprva prikazivati samo u kinima i maratonskog je formata - traje skoro tri sata - no redatelj Matt Reeves uvjeren je da njegov glavni glumac može toliko dugo držati publiku prikovanu za ekran. Pripremajući se za tu ulogu, u koju je uskočio nakon Bena Afflecka, Robert Pattinson mjesecima nije čitao ništa osim stripova o osvetniku maskiranom u šišmiša.

Jako cijeni kako su Viteza tame prije njega portretirali Michael Keaton i Christian Bale, pa mu je tim teže bilo pronaći novi pristup dobro poznatom branitelju Gothama. Zbog akcijskih se scena morao dovesti i u vrhunsku tjelesnu formu, što je postigao trenirajući s jednim majstorom indonezijskih borilačkih vještina. Međutim, tek što je počelo snimanje, slomio je ručni zglob.

image

Debitirao je u ulozi Cedrica Diggoryja u filmu ‘Harry Potter i Plameni pehar'.

WARNER BROS./HEYDAY FILM COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Panika pred audiciju

Valjalo mu je trenirati i strpljenje jer novi su valovi pandemije često prekidali i odgađali snimanje filma “The Batman”. I njega je tijekom snimanja zakačio virus, no to je samo jedan od razloga zašto tu produkciju smatra dosad najzahtjevnijom u karijeri.

"Stalno smo snimali noću, u skoro potpunom mraku, i osjećao sam se prilično osamljeno. I stalno sam bio u tom kostimu, a ne smiješ iz studija izaći u njemu, tako da sam jedva znao što se vani događa. Stvarno me to na smrt izmorilo. Kad sam pogledao svoju fotografiju iz travnja prošle godine, izgledao sam zeleno."

Bilo je trenutaka u Pattinsonovoj karijeri kad bi pozelenio ne od umora, nego zbog straha od audicije. Paničario je i 2008. pred audiciju za film “Sumrak” i ulogu Edwarda Cullena, 108 godina starog vampira zarobljenog u tijelu zgodnog mladića, pa je popio valium kako bi se smirio.

image

Pattinson je zaštitno lice Diorovog parfema Homme.

PATRICK KOVARIK AFP

Čitajte i: Robert Pattinson progovorio o problemu koji ga muči: ‘Morao sam uzeti valium‘

"U meni se počeo razvijati apsolutni užas od audicija, s kojim se bore brojni glumci. Bio bih entuzijastičan i samopouzdan u vezi s nekom ulogom, ali na dan audicije bih se slamao" priznaje Pattinson.

Valium za hrabrost

"Živio sam kod svoje agentice i sjećam se da sam joj poslao e-mail u kojem ludim i obavještavam je kako više ne želim ići na audiciju, a ona mi je odgovorila da u njezinoj kupaonici pronađem valium. Nikad ga ranije nisam koristio. Do audicije za “Sumrak” vozio sam se straga u taksiju uz otvoren prozor i samo se sjećam da sam se osjećao veličanstveno."

image

Pattinson je s 22 godine dobio ulogu vampira Edwarda Cullena u ‘Sumrak sagi’ gdje mu je partnerica bila Kristen Stewart.

FILMSTILLS.NET/FILM STILLS/PROFIMEDIA

Londončaninu Robertu Pattinsonu tada su bile tek 22 godine i u njegovoj su glumačkoj biografiji bile samo dvije zapaženije uloge, u filmovima “Harry Potter i Plameni pehar” te “Harry Potter i Red feniksa”, gdje je odglumio lik Cedrica Diggoryja. Nije imao formalnog glumačkog obrazovanja.

Njegov otac prodavao je rabljene automobile, a majka je radila u modnoj agenciji. Mirno je odrastao u londonskom predgrađu Barnes, zanimali su ga glazba i skateboarding, ali ne i gluma. Prirodno stidljiv i povučen momak za glumu se zainteresirao dok je pohađao skupu privatnu srednju školu Harrodian, a poslije je postao član jedne londonske kazališne družine.

Nastupom u dva filma o Harryju Potteru zaradio je dovoljno da se mogao osamostaliti. Odselio se od roditelja, unajmio stan u londonskom Sohou i prepustio se svojoj velikoj strasti prema glazbi. Kako je u mladosti učio svirati klavir i gitaru, a znao je i pjevati, pričinilo mu se da bi mogao uspjeti kao glazbenik.

image

S Kristen Stewart, kolegicom iz ‘Sumraka’, bio je u vezi od 2008. do 2012.

NGRE BONI/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

"Ne znam zašto sam u to vjerovao jer mi nitko nije obećavao bilo kakvu glazbenu karijeru. Ipak sam cijelo to vrijeme mnogo nastupao u klubovima gdje je svatko mogao uzeti mikrofon. A onda mi je ponestalo novca. Što se tiče karijere, definitivno sam išao u pogrešnom smjeru, sve do “Sumraka”".

Neuspjela glazbena karijera

Budući da mu je zaprijetila oskudica, nerealizirani glazbenik Robert Pattinson počeo je obilaziti audicije u potrazi za novim ulogama. Angažirali su ga u nekoliko manjih britanskih televizijskih i filmskih produkcija, gdje je uglavnom tumačio čudake i ekscentrike. Kad ga je agentica poslala na audiciju za “Sumrak”, nije imao pojma kamo i zašto ide, kakav je to film i što bi on tu, zapravo, trebao glumiti. Na audiciji je odradio čednu, ali erotskim nabojem ispunjenu scenu u krevetu s američkom glumicom Kristen Stewart, koja je već bila osigurala ulogu Belle.

image

Od 2014. do 2017. hodao je s britanskom glazbenicom FKA Twigs.

BEN STANSALL AFP

Otišao je obješena nosa, uvjeren da je na audiciji ispao totalna budala, no redateljica Catherine Hardwicke bila je oduševljena onim što je vidjela. Povjerila mu je ulogu Edwarda Cullena uz uvjet da stavi žutosmeđe kontaktne leće, sredi frizuru i oboji kosu, uredi čupave obrve te nađe osobnog trenera kako bi stesao svoj pivski trbuščić. Volio je popiti, a to je ostavilo traga i na njegovoj konstituciji.

Pattinson je pristao na zadane uvjete i “Sumrak” je postao zora njegovog uspjeha. Tinejdžerice su ga obožavale. Gdje god bi se pojavio, ubrzano su disale, vrištale i padale u delirij. Kad je jednom u New Yorku pokušao izbjeći stampedo obožavateljica, bezglavo je potrčao preko ulice i za dlaku izbjegao pad pod kotače jurećeg taksija.

Čitajte i: Zaustavljeno snimanje filmskog hita, Pattinson pozitivan na Covid-19: 'Stvorio se potpuni kaos'

"Pogledajte što ste učinili, umalo ste ga ubili!", vrištao je njegov tjelohranitelj. Dok je u Vancouveru 2009. snimao “Mladi mjesec”, drugi nastavak vampirske sage, producenti su mu dodijelili čak 24 osobna čuvara kako bi ga zaštitili od histeričnih curetaka. Gotovo i nije izlazio iz svoje hotelske sobe bez prozora, a kad bi se odvažio na šetnju, maskirao bi se u klošara, nabivši kapuljaču i naočale za sunce te hotimice teturajući poput pijanca.

Kolege sa seta žalili su se da zbog loših higijenskih navika širi neugodne tjelesne mirise, a on se pravdao da živi samo od onoga što je na brzinu uspio strpati u tri putne torbe. Stalno je bio u istoj odjeći jer se jednostavno nije usuđivao otići u shopping. Te je godine kompanija Barbie izbacila na tržište lutku s njegovim likom, a dogodila mu se i ljubav s kolegicom Kristen Stewart.

image

S Reese Witherspoon glumio je u filmu ‘Voda za slonove’.

FOX 2000 PICTURES/3 ARTS ENTER COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Bili su u vezi do 2012., sve dok ga Kristen nije prevarila s oženjenim redateljem Rupertom Sandersom. Kao što se moglo i očekivati, fanovi “Sumrak sage” sažalijevali su Roberta, a Kristen častili najpogrdnijim imenima. Čak je i Donald Trump osjetio potrebu prokomentirati taj slučaj opake ženske nevjere:

"Prevarila ga je kao psa i ponovno će to učiniti"; napisao je na Twitteru. Tek nekoliko godina kasnije otkrila je da zapravo nikad nije spavala sa Sandersom - samo su se ljubili. Danas cijelu tu aferu smatra svojom apsurdnom mladenačkom pogreškom. O Pattinsonu uvijek govori sve najbolje. Bio joj je, kaže, prva ljubav i udala bi se za njega da ju je zaprosio. Ali nije. Naknadno je seksualno ambivalentna Kristen shvatila da su joj žene ipak privlačnije od muškaraca. Robert je, što se toga tiče, tradicionalist i nije mijenjao momčad.

Zaručio se 2015. s britanskom glazbenicom Tahliah Barnett, poznatijom pod umjetničkim imenom FKA twigs. Tahliah je miješane rase i zbog toga je par bio izložen gnjusnim rasističkim uvredama i prijetnjama. Razišli su se 2017., a Pattinson je sljedeće godine počeo romansu s engleskom manekenkom, glumicom i pjevačicom Suki Waterhouse , bivšom curom Bradleyja Coopera. Još su zajedno, a o detaljima svoje veze šute kao zaliveni. Život ih je naučio da ako žele sačuvati svoju ljubav, moraju je ograditi za javnost neprobojnim zidom.

Bijeg od paparazza

Nakon petog i posljednjeg nastavka “Sumrak sage” Pattinson se okrenuo umjetnički ambicioznijim i manje profitabilnim filmovima kao što su “Misija: duboki svemir” redateljice Claire Denis ili “Svjetionik” redatelja Roberta Eggersa. Učinio je to ponajviše stoga da pobjegne od Hollywooda i slave u kojoj nije nimalo uživao. Franšiza “Sumrak” silno ga je obogatila, ali tim novcem nije mogao kupiti mir i pravo na privatnost.

Čitajte i: Dobili su uloge zahvaljujući očitoj kemiji već na prvi pogled, a potom se i zaljubili

Tijekom “vampirskih” godina ponekad bi s prijateljima ušao u restoran i u pola obroka zamolio ih da u toaletu zamijene odjeću kako bi zavarao paparazze koji su vrebali na ulazu. Izlaz iz tog ludila pronašao je u nezavisnim produkcijama i slabo gledanim art-filmovima. Svoje strahove od audicija više ne rješava sredstvima za smirenje, već povremenim odlascima na psihoterapiju.

image

U horor drami ‘Svjetionik’ iz 2019. glumio je s Willemom Defoeom.

ERIC CHAKEEN COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Iako je dosadašnjim ostvarenjima opravdao status ponajboljeg glumca svoje generacije, još ga muče sumnje u vlastite glumačke sposobnosti i otvoreno o tome govori:

"Znam samo tri načina kako odigrati neku scenu i zato me na svakom snimanju hvata nervoza. Svi mi govore da budem svoj, a to je zadnje što želim biti. Ja sam katastrofičar, uvijek mislim da će se dogoditi najgori mogući scenarij. Sam sebi sam najstroži kritičar i osjećam se glupo primijetim li da nisam ispunio nečija očekivanja."

Budući da prema vlastitom priznanju zapravo ne zna glumiti, Pattinson u ulogu ulazi na teži način - kažnjavajući vlastito tijelo. Primjerice, u mračnom trileru “Svjetionik” uz Willema Dafoea glumi svjetioničara koji polako tone u ludilo. Kako bi što uvjerljivije dočarao to pomračenje uma, prije snimanja nekih scena snažno se udarao po licu, vrtio poput derviša dok mu se ne zamagli u glavi, pio vodu iz blatnih lokvi i prisiljavao se na povraćanje.

"Nisam nadaren za glumu, ali izvrstan sam u odabiru pravih ljudi s kojima ću raditi, ljudi koji me mogu učiniti boljim", kaže Pattinson.

"Mislim i da imam dobar ukus za filmove. Već nakon kratkog sastanka s redateljem mogu prepoznati hoće li napraviti nešto dobro."

To mu se prepoznavanje dogodilo s Mattom Reevesom. Svidjela mu se njegova vizija Batmana, mračnijeg, tjeskobnijeg i paranoidnijeg od svih dosadašnjih, i zato je prihvatio povratak u holivudsku A-ligu. Ako ga publika i ne prihvati kao novog superheroja, neće ostati bez posla. Južnokorejski redatelj Bong Joon-ho, čiji je film “Parazit” preklani nagrađen Oscarom, već ga je angažirao za svoj novi znanstvenofantastični film.

image

S manekenkom i glumicom Suki Waterhouse skupa je od 2017.

MJ PICTURES/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Svestrani glumac

U trenucima dokolice Pattinsonu na um padaju svakakve ideje, ne nužno vezane uz filmsku industriju. Kad je pandemija zatvorila restorane, pokušao je pokrenuti vlastitu liniju gotovih jela od tjestenine pod nazivom “Piccolini Cuscino”. Premda je ušao u ozbiljne pregovore s nekim proizvođačima smrznute hrane, ta mu se poslovna ideja izjalovila. Novi hobi mu je dizajniranje stolaca. Modelira ih od gline pa fotografije tih maketa šalje svom prijatelju dizajneru, koji po njegovim uzorcima izrađuje prave stolce. Pattinson je razveselio svoje fanove najavom da će jednu od svojih rukotvorina - ludo dizajniranu sofu - uskoro pustiti u prodaju.

Prezir prema filmu koji ga je proslavio

Svaki je glumac odigrao neku ulogu koju je poslije mrzio iz dna duše, ali je malo koji o tome govorio s toliko ogorčenja i autoironije kao Robert Pattinson. Premda mu je lik vampira Edwarda Cullena osigurao slavu i bogatstvo, najradije bi ga nabio na kolac, kao i cijelu “Sumrak sagu”.

""Sumrak” je knjiga koja nikad nije smjela biti objavljena", govorio je Pattinson. "Da nije izmišljen lik i da ga sretnete u stvarnosti, Edward je od onih tipova koji ubijaju sjekirom. U mojoj interpretaciji izgledao je kao stalno napušen lik koji pati od konstipacije."

Linker
19. travanj 2024 11:11