Zagrebački gastro bloger Domagoj Jakopović Ribafish pravi je bonkulović i gastro nomad. Godinama istražuje destinacije gdje se najbolje jede, a osvrte objavljuje na blogu jednostavno nazvanom "Ribafish". No taj ljubitelj finog zalogaja je i vrstan kuhar, uvijek spreman naučiti nešto novo.
Tako ga, kaže, svojim znanjem inspiriraju i natjecatelji popularnog kulinarskog showa “Tri, dva, jedan, kuhaj!” u kojem je voditelj i čije se blagdansko izdanje, pod nazivom “Tri, dva, jedan ho, ho, ho!”, počelo ovih dana emitirati na RTLu. U sretnoj je vezi s Kasandrom Draganić, food blogericom s kojom dijeli ljubav prema putovanjima i hrani, pa se kod njih doma stalno nešto dobro kuha. I pijucka. Jer, kako kaže, svaki fini obrok mora se pošteno i zaliti.
Biste li se vi prijavili na neki kulinarski show?
- Koliko god volio kuhanje i uživao u njemu, sve više sam uvjeren da postoje ljudi koji to rade puno bolje od mene. Kad treba spremiti kotlić, fileke, grah ili roštilj, bilježim se sa štovanjem, a za sve ostalo neka se drugi prijavljuju.
Koje jelo pripremate kao vrhunski chef?
- Pohani otkošteni batak sa zabatkom, pileća srca i jetrica na sve načine te već spomenuti grah i tripice. Ali volim sve što vole gladni. Uglavnom više radim slane stvari, jer i tu je dopuštena kreativnost, dok su kolači "na grame" i zahtijevaju veću preciznost, bez mašte kojom obilujem.
Od koga ste najviše naučili o kuhanju?
- Od oca Zvonimira i pokojne bake Katice iz Vele Luke na Korčuli. Tata je dandanas maher za variva, a baka je bila šefica za sve što izvučete iz mora: od periske, dok je još bio dopušten izlov, do sabljarke.
Kojim jelom ste zaveli svoju djevojku?
- Ma već je bila zaljubljena kad je došla na večeru, čak sam i zeznuo crni rižot koji sam pripremao. Mrzim integralnu rižu. Ili je bila crvena? Uglavnom, priče su da žene padaju na kuhanje. Bitno je samo pitati jesi li alergična na nešto...
Pečena patka na prigorski
Sastojci za 4 osobe
- patka od oko 3 kg
- 50 dag mlinaca
- 2 glavice crvenog zelja
- 2 jabuke
- 1 naranča
- 1 glavica ljutike
- 1 glavica luka
- svinjska mast
- 2-3 režnja češnjaka
- sol, papar, voda
Priprava
Patku ostaviti preko noći u smjesi soli i vode. Prije pečenja dobro je posušiti te napuniti jabukom narezanom na kockice, ljutikom, češnjakom i polovicom naranče. Položiti je na namašćeni lim i staviti u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva oko dva sata pa još pola sata na 180 stupnjeva.
Patku podlijevati masnoćom svakih dvadeset minuta. U međuvremenu propirjati narezani luk na malo masti, dodati naribano i procijeđeno zelje i naribanu jabuku.
Staviti vodu da provrije i u njoj 2-3 minute prokuhati mlince te odmah ocijediti. Pečenu patku izvaditi na dasku i raščetvoriti, a mast od pečenja preliti po mlincima. Servirati uz zelje.