anđa marić

Rekli su mi da ću biti u kolicima, a danas hodam i vraćam se pjevanju

Deset godina od dijagnoze progresivne multiple skleroze i liječničkih prognoza da će ubrzo završiti u invalidskim kolicima, zagrebačka pjevačica i spisateljica otkriva kako je uspjela održati se s obje noge na zemlji.

"Na prvi pogled 2009. bila je odlična godina; činilo se da mi se ostvaruju svi poslovni snovi. No, moj se privatni život raspadao na svim poljima - ljubav, obitelj, sigurnost, već sam dugo bila nesretna i izgubljena. Bježala sam u rad. Godinu dana kasnije raspao se moj brak, izbačena sam iz svog doma, borila sam se za skrbništvo nad sinom i osjećala sam se kao da mi je izmaknuto tlo pod nogama. To me najviše ranilo. Ako je neki organ u mom tijelu dominantan, onda je to srce: krvarila sam, bila sam izdana, prevarena i odbačena. Ipak, svakog sam petka glumila najzabavniju i najveseliju ženu, u najluđim kostimima i s najluđim frizurama u televizijskom showu. Glumila sam da je sve super, samo da mediji ne skuže ružnu istinu o mom životu, da ne izbije skandal i da ne izgubim posao, jer mi je trebao novac za novi početak i odvjetnike. Međutim, ipak sam ga izgubila. Prošle su još dvije godine, a te 2012. tuga, bijes i potpuni očaj uzeli su svoj danak. Imala sam osjećaj da gubim razum. Sjećam se riječi koje sam ponavljala: ‘Meni će se zapaliti mozak, ne mogu ovo shvatiti.‘ Moj se život spektakularno urušio. Sve što je bilo, više nije bilo i sve što sam bila, više nisam bila. Imala sam trideset i pet godina. Život koji sam živjela nestao je kao da nikad nije ni postojao ", uvodno piše Anđa Marić (45), pjevačica i spisateljica, u svojoj knjizi "Moja revolucija u 365 dana", potresnoj ispovijesti u kojoj je razotkrila mukotrpan proces prihvaćanja života s teškom bolešću.

Od trenutka kad joj je dijagnosticirana progresivna multipla skleroza, kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava, prošlo je točno deset godina.

image

"Godinama sam se sramila svoje bolesti, no radeći na sebi shvatila sam da ranjivost nije slabost, da je supermoć kad mogu pokazati svoje pravo lice", kaže Anđa.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Anđa dobro pamti taj 13. kolovoza 2012., kad je kao hitan slučaj zaprimljena u bolnicu. Smjestili su je u invalidska kolica, a dok ju je sestra vozila dugim hodnicima, putem su pale sve maske koje su joj pomagale da glumi kako je sve u redu. Konačno je samoj sebi priznala da je loše i da treba pomoć. Bila je umorna od života, razvoda od Slovenca Primoža Dolničara te borbe za sina Gašpera, s čijim se ocem borila za skrbništvo dugih šest godina.

Dogodio se najbolniji poraz: tijelo ju je izdalo. Prema svim liječničkim prognozama, Anđa je ostatak života trebala provesti u invalidskim kolicima, no kolovoz 2022. dočekala je na vlastitim nogama i za mikrofonom - nakon devet godina s bratom Jerkom snimila je povratnički singl njihova sastava Flare i priprema novi album.

Kako je otkrila u intervjuu za Gloriju, "Moja revolucija u 365 dana" predstavlja njen proces postajanja "novom ja".

"Shvatila sam da prošlost i budućnost postoje samo u našim glavama, da imamo samo ovo sada i postala sam žena kakva želim biti: dosljedna, pouzdana, koja nikad ne odustaje i koja ima suosjećanje prema sebi i drugima. Na tom sam putu zadivila samu sebe i to je jedino bitno", ističe.

U knjizi piše i da je punih devet godina osjećala paralizirajući sram.

image

Kao članica žirija ‘Hrvatska traži zvijezdu‘ s Tonyjem Cetinskim, Goran Lisicom Foxom i Antonijom Blaće

MARKO ZIRDUM

"Primjerice, kada bi mi brat Zoltan rekao: ‘Uvijek kažeš da si dobro i sve bolje, a vidim da ne možeš jesti desnom rukom, izravnati prste, da puno teže hodaš...‘ Takve riječi u meni su budile osjećaj da nisam dovoljno dobra, kao da sam ga razočarala, a on to nije govorio da me ponizi. Sramila sam se i kad bi mi netko savjetovao što bih sve trebala poduzeti u vezi svoje bolesti, a ja sam između redaka čitala ‘ne trudiš se dovoljno‘. Tada bih pomislila: ‘Zar zaista misliš da nisam probala sve, da nisam pročitala sve knjige na tu temu, pa borim se već godinama!‘ U meni se sram rađao automatski, bila sam ljuta i nemoćna, i tada sam počela istraživati sram. To nije emocija, već fiziološka pojava", ispričala je.

Danas kaže da je strah laž i izmišljotina u koju si povjerovao

"99 posto drama i strahova događa se u našim glavama, a nikad se ne dogode. Nije me strah ni smrti. Da sad umrem, bilo mi žao samo što nisam stigla poljubiti sina."

Anđa Marić otkrila nam je i što je sebi oprostila, kakve je greške napravila kao majka i kakav je danas njen odnos sa sinom, s kim živi i kakav je hrvatski zdravstveni sustav.

Cijeli intervju potražite u novom broju magazina Gloria, koji je na kioscima u četvrtak, 4. kolovoza.

image
PRODUKCIJA GLORIA
Linker
07. travanj 2024 08:23