Papa Franjo oduzeo mu ovlasti

Rastrošna kardinalova dama! Njegova prijateljica trošila basnoslovne svote na nezamislivi luksuz

Kad mu je poglavar Svete Stolice oduzeo ovlasti, otkriveno je kako je nestašni i rastrošni Angelo Becciu svojoj 33 godine mlađoj prijateljici Ceciliji Margone dao pola milijuna eura za vođenje osjetljivih operacija u zemljama trećeg svijeta od kojih je nešto potrošila i na sebe.

Brendirane torbice i cipele samoproglašene vatikanske tajne agentice Cecilije Marogne (39) dolile su ulje na vatru u financijskom skandalu koji potresa najmanju državu na svijetu. Marogna je nedavno uhićena u stanu svojeg prijatelja u Milanu na temelju međunarodnog uhidbenog naloga koji su izdale vatikanske vlasti zbog istrage o pronevjeri državnog novca. Njezina zaštitnika, kardinala Angela Becciua (72), donedavnog prefekta Kongregacije za kauze svetaca, smijenio je papa Franjo i kaznio ga oduzimanjem kardinalskih povlastica osim same titule.

Sveta Stolica istražuje financijski skandal

Degradiran je zbog dodjeljivanja poslova članovima svoje obitelji koja živi na Sardiniji, a kako je Ceciliji Marogni kardinalovom zaslugom uplaćeno pola milijuna eura (dao je nalog vatikanskom Državnom tajništvu da izvrše uplatu), vlasti istražuju i taj financijski skandal. Kardinal je, naime, odlučio kako njegova zemljakinja sa Sardinije Cecilia Marogna treba voditi osjetljive diplomatske operacije u Africi i Aziji (nagađa se da je riječ o sigurnosti vatikanskih diplomata), zbog čega je njezinoj tvrtki registriranoj 2018. u Ljubljani isplaćen toliki novac.

image
Kardinal je odmah razriješen dužnosti.
ANDREAS SOLARO/AFP

Marogna je potrošila 200.000 eura na sebe: 12.000 eura platila je kožnate naslonjače talijanskog brenda Poltrona Frau za svoj ured, u Chanelu je potrošila 8000 eura, u Pradi je kupila robe u vrijednosti 2200 eura, dok je u Tod’su ostavila 1400 eura.

Ostatak je otišao na njezin honorar te nagrade navodnim suradnicima. Tvrdi da je djelovala kao ženska verzija agenta 007 u zemljama s osjetljivom sigurnosnom situacijom. Skupim darovima "podmazivala" je kontakte na terenu i navodno se nije osobno previše okoristila vatikanskim novcem: živi kao podstanarka i vozi deset godina star automobil.

Kardinala je upoznala 2015. dok je bio zamjenk državnog tajnika sa znatnim ovlastima u upravljanju financijama

Spojio ih je e-mail u kojem mu se predstavila kao stručnjakinja za diplomatske odnose i sigurnost, iako nema diplomu i reference koji bi to potvrdili. Predložila mu je kako poboljšati sigurnost nuncijatura, a on ju je spremno pozvao na razgovor, koji se s predviđenih 20 oduljio na 90 minuta. Ceciliju Marognu mediji otada nazivaju "kardinalova dama", no ona niječe da su bili ljubavnici, dok kardinal tvrdi da je nadmudren i iskorišteni.

image
Cecilia Marogna dio novca potrošila je na raskošnu odjeću. Skupim darovima navodno je podmazivala kontakte na terenu.
GB/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Budući da se posrnulog Becciua povezuje s još dva skandala (navodno podmićivanje svjedoka u slučaju kardinala Georgea Pella, oslobođenog optužbe za seksualno zlostavljanje u Australiji te sumnjivo ulaganje u skupu nekretninu u Londonu), pred istražiteljima je golemi zadatak. Papa Franjo odlučan je istjerati stvari na čistac, stoga je za očekivati da će raspetljavanje korupcijskog klupka još neko vrijeme potresati Vatikan.

Čitajte i:

Dubravka Šeparović Mušović: Nakon brojnih obiteljskih tragedija glumi Carmen i ne predaje se

Zagrepčanka o poslu u Brazilu: 'Rade od 10, no startaju oko 11, već u 12:30 su na ručku, a pravi posao započinju u 15'

Horor koji je trajao 17 godina, O.J. ju je tukao godinama: 'Vjerojatno je predosjetila kakva joj je sudbina'

Linker
19. travanj 2024 10:21