privatno i iskreno

Radničko dijete na putu do vrha! Ivica Puljak o skromnom odrastanju, obitelji i velikoj ljubavi

Ulazak u drugi krug izbora za prvog čovjeka Splita znanstvenik Ivica Puljak uživo je proslavio sa suprugom Marijanom i najmlađom kćeri Ivom, a online sa sinom Tomom u Zagrebu te kćeri Emom u Ženevi.

Jedno od najvećih iznenađenja lokalnih izbora prolazak je Ivice Puljka (51) u drugi krug za gradonačelnika Splita. Doktoru fizike i kandidatu stranke Centar tek su rijetki prognozirali da će u prvom krugu pobijediti HDZ-ovca Vicu Mihanovića pa je u njegovom domu dan nakon izbora bilo vrlo veselo. Njegova supruga, saborska zastupnica Marijana Puljak (49), i mlađa kći, gimnazijalka Iva (14), kao iznenađenje su mu pripremile čokoladnu tortu, a obiteljskom slavlju putem videoveze pridružilo se i drugo dvoje djece. Sin Toma (20) javio se iz Zagreba gdje studira na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dok najstarija Ema (24), također buduća magistrica računarstva, od lani živi u Ženevi, kamo se odselila kao stipendistica Europskog centra za nuklearna istraživanja, popularnog CERN-a.

image


SASA BURIC/CROPIX

Na uspjeh splitskog političara najponosnija je supruga Marijana jer ga je ona i nagovorila na kandidaturu.

Njih dvoje u politiku su ušli prije osam godina kad su okupili građansku inicijativu, koja je prerasla u stranku Pametno. Ivica je supruzi bio desna ruka kad se dvaput kandidirala za gradonačelnicu. Ivičina pobjeda bila bi im najljepši dar za trideset godina ljubavi koju slave iduće godine. Zaljubili su se kao studenti splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje na kojem je Ivica 2001. počeo raditi kao profesor. Marijana je na njemu diplomirala računarstvo, a Ivica ga je završio kao najbolji student sveučilišta u Splitu.

image
Marijana i Ivica Puljak 2013. s djecom Tomom, Ivom i Emom.
PRIVATNA ARHIVA

- Prošle godine smo proslavili srebrni pir. Bolje smo se zabavili nego na našem vjenčanju koje smo organizirali u krugu najuže obitelji - ističe Puljak. Otkako je zablistao na ovim izborima mnogi se šale da jedan od naših najuglednijih fizičara očito dobro poznaje i tajne politike, a ne samo svemira. Naime, posljednjih tridesetak godina Ivica Puljak suradnik je CERN-a na kojem i danas vodi jedan od timova zaslužnih za pronalazak Higgsova bozona, takozvane Božje čestice, ključne za razumijevanje stvaranja svemira.

Čitajte i: Ljudi za neka nova vremena! Tomaševići žive u 40-ak kvadrata, a supružnici Puljak u borbu su ušli zbog svoje djece

Znanstvena i politička karijera

- Politika je mnogo kompliciranija od svemira - šali se Ivica Puljak, kojemu je znanstvena i akademska karijera velika referenca i zbog skromnog podrijetla. Odrastao je u radničkoj obitelji, pokojni otac Zdravko radio je kao skladištar, a majka Jaka je domaćica.

- Imam još tri sestre od kojih je jedna završila upravnu školu, najmlađa je po zanimanju trgovac, a srednja je završila Ekonomski fakultet. Moji roditelji nisu školovani, oboje su završili samo četiri razreda škole, no uvijek su nas usmjeravali na obrazovanje - kaže splitski političar, dodajući da bi kao gradonačelnik i sam podupirao akademsku zajednicu jer jedino tako od Splita može napraviti centar svita, što mu je politički cilj.

image
SASA BURIC/CROPIX

Marijana Puljak uvjerena je da je njezin suprug poštovanje svojih sugrađana ponajprije zadobio iskrenošću i hrabrošću.

Splićani se još sjećaju kako je prije nekoliko godina u jednom trgovačkom centru spasio djevojčicu od pada s visine od pet metara, a svojedobno je i obuzdao dvojicu muškaraca koji su se potukli na javnom mjestu. Ako Ivica Puljak postane gradonačelnik Splita, najveća pomoć u kući bit će mu kći Iva, jer je supruga Marijana saborska zastupnica pa preko tjedna boravi u Zagrebu.

- Svi me prijatelji zadirkuju da sam najbolji samohrani tata kojeg poznaju. Marijana i ja smo se naučili na razdvojeni život jer sam jedno vrijeme često boravio u Ženevi, a Iva ionako kaže da od mame puno bolje spravljam makarune, jela s raštikom te burek od sira. Moji se sugrađani ne moraju brinuti da uz obiteljske obaveze neću imati dovoljno energije za upravljanje gradom. Zapravo nikada nisam bio u boljoj formi. Lani sam istrčao splitski polumaraton, a cijeli život rekreativno igram košarku koja mi je omiljeni sport - nastavlja Ivica Puljak, dodajući da u slučaju pobjede mora ispuniti i jedno obećanje - sa suprugom Marijanom upisati tečaj salse, na što se obavezao još prije desetak godina.

Linker
04. travanj 2024 11:26