Blagdanska idila

Prvi Božić u troje: ‘Malo ćemo minglati po gradu, pojesti bakalar s bakom, a zatim na koncert‘

Zagrebačka pjevačica otkriva kako će provesti blagdane, zašto su ona i suprug nenad drvce okitili još sredinom studenog te što će svom sinu, s kojim nakon Nove godine planiraju na putovanje u tople krajeve, staviti pod bor.

Svaki Božić zagrebačke pjevačice Maje Šuput Ta­tarinov (42) bio je li­­jep na svoj način, no posljednja dva ipak će joj ostati u posebnom sjećanju. Lani je bila trudna i prvi put za blagdane nije radila, a sada njezin dom odiše idiličnom atmosferom jer ona i suprug Ne­­nad Tatarinov (38) Božić dočekuju s devetomjesečnim sinčićem Bloomom. Stoga su božićno drvce okitili već sredinom studenog, najranije dosad, a ispod njega stavili darove za svog jedinca.

image

Supružnici Tatarinov ne planiraju drugo dijete, već će svu ljubav pružiti sinu.

NELA FELL/EXLUMINE

- Bloom obožava šuškanje papira pa mu je najveća fora kad se poklon otvara, sadržaj je manje bitan. No, kako od prvog dana najviše reagira na Peppu Pig te se istinski veseli i smije tom crtiću, kupili smo mu plišance s likom tog praščića. Dobio je mnogo igračaka i od drugih ljudi, tako da će ispod bora biti najveća gužva dosad. Pritom ne mislim da ćemo suprug i ja Blooma razmaziti darovima. Ne idemo u smjeru da mu se poklanja nešto skupo i dizajnersko, jer on to niti razumije, niti je to smisao Božića - govori Maja, za koju je poanta blagdana druženje s dragim osobama. Stoga će prvi dio Badnjaka tradicionalno provesti “minglajući” se po gradu sa suprugom, sinom i prijateljima, a nakon toga otići na bakalar kod mame Danice. Na blagdanskom stolu su i šunka, francuska salata i pečeni odojak, ali Maja se ne brine za suvišne kilograme. Na dijeti ionako nikad nije bila - samo je izbjegavala pekarnice i junk food - a i nada se da će se uskoro vratiti intenzivnijoj tjelovježbi. Nekad je trenirala tri do četiri puta tjedno, a sada stigne samo dvaput jer je vrijeme podredila Bloomu, od kojeg se rijetko odvaja.

image

Kad je vidjela koliko je sladak, Maja je odmah znala da će sina nazvati Bloom, što u prijevodu s engleskog znači ‘cvjetati’.

NELA FELL/EXLUMINE

Sin i suprug bit će s njom i u Zadru gdje će pjevati za Božić, kao i u Vodicama na novogodišnjoj fešti s reprizom. Sretna je što može raditi jer zbog pandemije nastupa minimalno, kao i mnogi njezini kolege. Na vjenčanjima je, doduše, pjevala gotovo svaki vikend, unatoč ograničenjima, a bilo je i nešto adventskih gaža na otvorenom. No, s obzirom na to da prije korone u prosincu nije imala ni jedan slobodan dan, radni tempo sada joj je neusporedivo usporeniji. U siječnju će sa svoja dva frajera otići na veće i duže putovanje u tople krajeve, to više što Bloom, s kojim su nedavno bili u Turskoj, odlično podnosi letove zrakoplovom.

Suprug i ja se trudimo ne zapostavljati ni neke svoje rituale. Kad Bloom zaspi, kod kuće napravimo finu večeru uz butelju dobrog vina.

- Letovi su uvijek malo riskantni i stresni, jer nije lako biti ni roditelj čije dijete plače, a ni putnik koji to mora slušati. No, Bloom zaspi čim vidi avion i zaista smo sretni po tom pitanju. Zapravo su mu draga sva prijevozna sredstva. Od prvog dana uživa u vožnji automobilom, a ovog ljeta je sjajno podnio i razna plovila. Jednostavno voli biti na putu i u pokretu, a nadam se da će tako biti i u budućnosti - kaže glazbenica, dodajući kako je Bloom dobro i veselo dijete. Vjeruje da je to zato što je okružen harmonijom, s roditeljima kod kojih nema tenzija i povišenih tonova. Smije se i kad se probudi i prije nego što zaspi, a Maja kaže i da puno jede te uživa u glazbi. Sad je u fazi puzanja, a najveća mu je sreća kad se zavuče iza zavjese pa oni moraju doći po njega. Priznaje da joj je majčinstvo lakše nego što je očekivala te da joj je taj osjećaj postao prirodan od trenutka kad je sina prvi put primila u naručje. Nikad nije osjećala strah i nervozu, no priznaje da je stalno prisutna briga, čak i kad je sve sjajno, što će, vjeruje, biti konstanta.

image

Bloom je sada u fazi puzanja pa ga ima posvuda po stanu.

NELA FELL/EXLUMINE

Čitajte i: Maja Šuput i Nenad Tatarinov otkrivaju da će njihov bloom ostati jedinac: ‘Pružit ćemo mu svu ljubav svijeta‘

Želje za sina

- Majčinstvo me nije promijenilo kao osobu, ali promijenile su se neke okolnosti, u smislu da nam je sin na prvom mjestu i da se sve vrti oko njega. No, suprug i ja se trudimo ne zapostavljati ni neke svoje rituale. I dalje organiziramo putovanja - u koja smo sada uključili i dijete - te smo posvećeni jedno drugome. Kad Bloom zaspi, Nenad i ja kod kuće napravimo finu večeru uz butelju dobrog vina te si stvorimo hedonistički raj - otkriva Maja, koja se nada da će Bloom uvijek biti ovako nasmiješen i dobroćudan. Ona i suprug smatraju da je najveća snaga roditeljskog odgoja u tome da koriste iste metode, jer suludo je da mama nešto zabranjuje, a tata dopušta. Dogovorit će se unaprijed i po zacrtanom modelu odgajati dijete.

Voljeli bismo da Bloom završi dobru školu, no nisam razmišljala hoće li se baviti ovim ili onim poslom.

- Zvuči kao klišej, ali željeli bismo da Bloom izraste u poštenog, radišnog i dobrog čovjeka. Važno je kakav ćemo mu primjer dati kao roditelji, a dobro je to što smo oboje radoholičari jer nam je posao veoma bitan. Voljeli bismo i da Bloom završi neku dobru školu, no nisam razmišljala hoće li se baviti ovim ili onim poslom. Neka bude na ponos svima nama, a mi ćemo dati sve od sebe da mu usadimo prave vrijednosti - ističe Maja, koja je Blooma na svijet donijela 17. ožujka u zagrebačkoj Petrovoj bolnici. Znala je da će roditi carskim rezom pa se u početku nije previše bojala - prije toga je ležerno otišla na frizuru i s prijateljima ćaskala na telefon - no kad je došao trenutak porođaja, nije joj bilo svejedno. Shvatila je da to baš nije tako jednostavno kako si je predočila sa svojim ružičastim naočalama pa ju je, kad je čula riječ “krećemo”, uhvatila panika. Sve je prošlo u redu pa je glazbenica zaboravila i bolnicu i operacijsku salu, a kad je ugledala svog sina, znala je da će ga nazvati Bloom, što u prijevodu s engleskog znači “cvjetati”.

image

Bloom obožava crtić ‘Peppa Pig’ pa će ga mama i tata razveseliti plišancem s likom tog praščića.

NELA FELL/EXLUMINE

- Otpočetka smo znali da ćemo sinu dati neko strano ime, što si možemo dopustiti zbog suprugova prezimena. Imali smo WhatsApp grupu s prijateljima koji su predlagali razna imena i zapravo smo dosta dugo vijećali o tome. Razmišljali smo i o značenju, jer u prijevodu neko ime možda ne bi imalo smisla, te na kraju izbor suzili na tri prijedloga. Dogovorili smo se da ćemo se konačno odlučiti kad sin dođe na svijet pa smo ga prvih sedam dana samo promatrali. Govorili smo da će se zvati Bloom samo ako bude presladak, a kako je on doista bio i ostao med medeni, to je jednostavno bilo to - prisjeća se Maja, dodajući kako je u travnju, točno trideset dana nakon porođaja, počela snimati Supertalent, čiji je finale nedavno prikazan na Novoj TV. Obožava taj talent show u kojem je jedna od članica žirija, ali priznaje da je u početku, kad su se snimale audicijske emisije, zaista trebala biti supertalentirana kako bi s tako malim djetetom uspjela sve savršeno odraditi. Kako ni Bloom ni ona tih dana nisu spavali, nije joj bilo lako cijeli dan provesti na snimaju, a onda doći kući i biti mama.

image

Maja i Nenad kažu da je Bloom dobro i veselo dijete koje obožava biti u pokretu.

NELA FELL/EXLUMINE

- Ali i to je prošlo. Snimanja su se prorijedila, Bloom je počeo duže spavati i više mi nije bilo tako naporno. Taj je sjajan projekt završio, uz zasluženu pobjednicu Anatachu, no za 2022. sam isplanirala mnogo drugih stvari. Moj brend Majushka je sjajno radio u ovoj, a sigurna sam da će i u idućoj godini. Bit će ugodnih iznenađenja, sjajnih noviteta i suradnji - kako u vezi Majushke tako i u glazbenom smislu. Samo neka je zdravlja i zajedništva, a sve drugo će doći samo po sebi - ističe Maja Šuput Tatarinov, koja nam je otkrila i planove u obiteljskim životu. A to je da će Bloom ostati jedinac i da će svu ljubav svijeta ona i sup­­rug Nenad pružiti njemu.

Linker
18. travanj 2024 19:30