GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA
10 pjesama za 10 godina

Prošlo je desetljeće od odlaska Amy Winehouse: Donosimo deset neobjavljenih pjesama nezaboravne glazbenice

Lista 10 neobjavljenih pjesama velike umjetnice pokazuju da je mogla napisati hit o bilo čemu, u njima je iskreno progovarala o svojim slabostima, ali i o veselim temama.

Lista 10 neobjavljenih pjesama velike umjetnice pokazuju da je mogla napisati hit o bilo čemu, u njima je iskreno progovarala o svojim slabostima, ali i o veselim temama.

Amy Winehouse u svojih 27 godina i samo dva objavljena albuma za života je uspjela ostaviti trag kakav mnogi neće uspjeti nikad. Engleska pjevačica prije punih 10 godina tragično je skončala svoj život i ušla u neslavan klub 27 pridruživši se tako poznatim i iznimno nadarenim umjetnicima koji su svoj život završili u toj mladoj dobi.

O Amynom glasu, talentu, radu, ali i privatnom životu zna se gotovo sve, snimljeni su brojni dokumentarni filmovi, specijali, napisane su knjige. Imala je kompliciran odnos s ocem Michaelom, čije je odobravanje vječito tražila, uz nevjerojatan talent za glazbu imala je i ovisničku narav - o čemu je vrlo iskreno progovarala i kroz svoje pjesme. A jedna nesretna ljubav, gotovo sigurno, gurnula ju je u ralje teških droga kokainskog cracka i heroina.

image
Prošlo je 10 godina od smrti Amy Winehouse
PROFIMEDIA

Za Blakea Fielder-Civila udala se 2007., u periodu kada su bili zajedno medije su preplavljivale njihove fotografije na kojima izgledaju potpuno uništeno od opijata, ali i međusobnih obračuna.

Prije smrti, činilo se kao da se uspjela oporaviti od propale veze s Felder-Civilom, izgledala je sretno dok je na Karibima snimala svoj novi, treći, album. Vratila se i na turneju - pokazalo se da je posljednja odluka bila potpuno kriva, za takav stres i napor krhka Amy, lošeg zdravstvenog stanja, nije bila još spremna.

image
Amy Winehouse za života je objavila samo dva albuma
PROFIMEDIA

Posljednji koncert održala je, točnije trebala je održati u Beogradu 18. lipnja 2011. Umjesto uobičajenih 75 minuta pjevačica je uspjela 'odmumljati' samo dvije pjesme, nakon kojih je koncert prekinut. U London se vratila 22. lipnja, umrla je mjesec dana nakon toga, 23. srpnja.

Čitajte i: Snima se novi biografski film o Amy Winehouse: Ispričat će pravu istinu o životu talentirane glazbenice

Da smo izgubili veliku umjetnicu svjedoče i neobjavljene pjesme, njih 10 koje je na jednom mjestu okupio i veliki Rolling Stone, svjedoče da je Amy kroz njih opjevala svoju tragičnu sudbinu i kraj, ali još više daju naslutiti koliko je umjetnosti svijet izgubio toga dana kada je otišla.

"Long Day"

Riječi ove pjesme koje govore: "Nekad sam imala toliko duše, a zadnje vrijeme zaboravila sam tko sam", kao da su predskazale Amynu sudbinu.

Pogledajte video

"When My Eyes"

Pjesma u kojoj je opisala svoju omiljenu karijeru - konobarice na rolšuama. Opjevala je dio života prije alkohola i droge.

Pogledajte video

"Trilby"

Iako je često pisala pjesme o dubokim emocijama i onome što bi drugi htjeli sakriti, ova pjesma govori o njenoj sasvim drugačijoj strani - ovisnosti o shoppingu. "Imam više cipela od Carrie Bradshaw, više torbi nego mogu spremiti, a želim još, još, još...". I ova pjesma nam da naslutiti da bismo dobili još mnogo genijalnih pjesama dobili od Amy da se uspjela othrvati demonima.

Pogledajte video

"Procrastination"

Da je ova umjetnica mogla napisati pjesmu o apsolutno svemu - pa tako i o vlastitoj prokrastinaciji - dokaz je upravo ova pjesma. U tekstu se Amy suočava s vlastitom sklonošću ka odugovlačenju i smanjenom željom za pisanjem nove glazbe nakon objavljivanja prvog albuma "Frank".

Pogledajte video

"Alcoholic Logic"

Pjesma koja baš kao i njezin "Rehab" govori o mračnim notama osobnosti s kojima se borila. Ova pjesma nije toliko doslovna kao hit kojim se probila na svjetskoj sceni, a u njoj uspoređuje svoju sklonost zlouporabe alkohola s kompliciranim ljubavnim životom.

Pogledajte video

"Detachment"

Pjesmu je snimila 2006. tijekom rada na albumu "Back to Black", a stihovi aludiraju na Amynu aferu s prijateljem Fielder-Civila, sve kako bi 'osigurala' definitivan kraj te disfunkcionalne veze.

Pogledajte video

"Jazz n' Blues"

Poznata i kao "Money (No More Jazz n' Blues)" ova spora kompozicija moguće je najstarija snimka neke Amyne pjesme. Skladba je navodno nastala 2001. kada je surađivala s Edwardom Bighamom prije objave albuma "Frank".

Pogledajte video

"Beat the Point to Death"

Pjesma s kojom se ova R&B pjevačica najviše približila svojim najstarijim radovima koje je još kao djevojčica stvarala s prijateljicom Juliette Ashby. Amy i Juliette sredinom devedesetih osnovale su hip-hop duo Sweet 'n' Sour, kada su imale samo 10 godina.

Pogledajte video

"All My Loving"

Amy je kroz svoja gostovanja i nastupe znala obraditi klasike glazbenih velikana. Ovu akustičnu verziju hita velikih Beatlesa snimila je za TV dokumentarac "Glastonbury Calling", 2004.

Pogledajte video

"You Always Hurt the Ones You Love"

Pjesma za koju njeni producenti znaju da postoji, ali nitko još nije pronašao cijelu snimku. Početkom 2011. Amy je u dovoljnoj mjeri stabilizirala život da prione na posao sa stvaranjem dugoiščekivanog trećeg albuma. S producentske strane angažirala je Marka Ronsona i Salaama Remija, s kojima je radila i "Back to Black". "Vjerojatno je dovršila pisanje nekoliko tjedana prije nego je umrla, ono što sam ja mogao vidjeti je da smo imali 14 pjesama", kazao je Remi. Iako ne postoji zapis ove pjesme, dokumentarni film "Amy" sadrži dirljivu scenu u kojoj pjevačica recitira stihove - svoju bolno iskrenu kritiku o pogreškama u vezama.

Pogledajte video
Linker
26. travanj 2024 16:00