Uoči zarona svi putnici su se potpisali za uspomenu

 R4924_ITALYPHOTOPRESS/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA
Tužan kraj

Prokletstvo Titanica: Nezapamćena tragedija u podmornici pojašnjena je u novom dokumentarcu

Članovi obitelji opraštaju se od svojih najdražih koji su u podmornici OceanGate Titan željeli obići najslavniju brodsku olupinu.

Članovi obitelji opraštaju se od svojih najdražih koji su u podmornici OceanGate Titan željeli obići najslavniju brodsku olupinu.

Trebala je to biti njihova avantura života, a pretvorila se u nezapamćenu tragediju. Svi putnici na podmornici Titan koja je u organizaciji tvrtke Ocean Gate avanturiste koji su si to mogli priuštiti vodila u obilazak Titanica, najslavnije brodske olupine na svijetu, poginuli su u katastrofalnoj podvodnoj imploziji. Nakon što je vijest i službeno potvrđena, članovi obitelji opraštaju se i oplakuju britansko-pakistanskog biznismena Shahzada Dawooda i njegov sin Sulemana, britanskog milijardera i istraživača Hamisha Hardinga, iskusnog ronioca francuske mornarice Paula-Henryja Nargeoleta, te Stocktona Rusha, izvršnog direktora i suosnivača tvrtke Ocean Gate, koja je i organizirala posjet olupini Titanica.

Obitelj Paula-Henrija Nargeoleta, francuskog ronioca s desetljećima iskustva u istraživanju Titanica, priopćila je kako se on nalazi na nestaloj podmornici. Nargeolet je direktor podvodnog istraživanja u tvrtki RMS Titanic Inc., koja je priskrbila ekskluzivna prava za spašavanje artefakata s olupine. Nargeolet je dosad 35 puta zaronio do olupine i nadgledao izvlačenje 5000 artefakata, a prije civilne karijere imao je 22 godine iskustva u francuskoj mornarici.

image

U podmornici su poginuli Hamish Harding, Stockton Rush. Paul-Henri Nargeolet, te Suleman Dawood i Shahzada Dawood

HANDOUT AFP

Britanski milijarder i istraživač Hamish Harding smatrao se jednim od najvećih avanturista kojem niti jedan izazov nije bio - prevelik. Na naslovnice svjetskih medija 2019. stigao je kao član letačke posade koja je oborila svjetski rekord u najbržem obilasku svijeta preko Južnog i Sjevernog pola, a iduće godine pohvalio se zaronom na najdublju točku Marijanske brazde. Lani je, pak, kao svemirski turist sudjelovao u komercijalnom letu Blue Origina, tvrtke Jeffa Bezosa.

Britansko-pakistanski biznismen Shahzada Dawood na putovanje je krenuo s 19-godišnjim sinom Sulemanom, studentom Sveučilišta u Glasgowu, kojem je otac želio priuštiti nezaboravno iskustvo kojim će se ponositi. Njihova kompanija Dawood Hercules Corporation jedna je od najvećih u Pakistanu, a bavi se energetikom, petrokemijom, gnojivom, informatičkom tehnologijom, proizvodnjom hrane i poljoprivredom.

image

Podmornica Titan Ocean Gate dugačka je 6,4 metra

EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Podmornicom je, pak, upravljao Stockton Rush, izvršni direktor i suosnivač tvrtke Ocean Gate, u čijem se službenom priopćenju navodi da su svi putnici i članovi posade bili "pravi istraživači koji su dijelili poseban pustolovni duh i duboku strast za istraživanjem i zaštitom svjetskih oceana, te da su njihove misli uz njih i članove njihovih obitelji u trenutku ovog tragičnog gubitka."

image

Računalna simulacija obilaska olupine

BLUE MARBLE PRIVATE/FERRARI/PROFIMEDIA

S podmornicom, čija veličina od 6,4 metra ne ulijeva strahopoštovanje, ali su njezini vlasnici svjetsku javnost uvjeravali kako je konstruirana da može podnijeti sve izazove tako zahtjevnog putovanja, svaki kontakt je izgubljen tri sata nakon zarona, a njezine krhotine je bespilotni podmorski robot locirao u blizini pramca olupine najpoznatijeg putničkog broda na svijetu, na dubini od četiri tisuće metara, objavio je kontraadmiral američke Obalne straže John Mauger na konferenciji za novinare.

image

Najslavniji putnički brod na svjietu potonuo je 15. travnja 1912. na svom prvom putovanju

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Tako je završila višednevna potraga za podmornicom i njezinim putnicima, koja se u svim svjetskim medijima pratila iz sata u sat. "Svi putnici poginuli su u katastrofalnoj imploziji plovila", izjavio je dužnosnik Obalne straže koja je vodila potragu i akciju spašavanja. Na vijest je reagirao i James Cameron, holivudski redatelj i producent, koji je 33 puta zaronio do olupine Titanica.

image

Posljednja fotografija putnika Hamisha Hardinga

AMERICAN PHOTO ARCHIVE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Bio sam dolje mnogo puta i vrlo dobro poznajem mjesto havarije, te razumijem inženjerske probleme povezane s izradom ovakve vrste plovila, baš kao i sigurnosne protokole koje bi trebala zadovoljiti. Kao i mnogi drugi ljudi upućeni u problematiku bio sam zabrinut kad sam čuo da se spremaju turističke ekspedicije, ali sam bio uvjeren da možda nemam dovoljno relevantnih informacija. A najviše me zaprepastila sličnost katastrofe Titana s katastrofom Titanica, čiji je kapetan usred noći bez mjesečine punom brzinom krenuo u ledeno polje ispred sebe", izjavio je James Cameron u razgovoru za televiziju ABC.

Snimljen je i dokumentarac

Potresna potraga za pronalaskom i spašavanjem podmornice Titan prije nego što joj nestane kisika koji je dostatan za četverodnevno ronjenje fokus je novog dokumentarca koji je prikazala britanska televizija Channel 5. Dokumentarni film pod nazivom "Titanic Sub: Lost at Sea" prikazan je jučer, a voditelj emisije bio je Dan Walker iz 5 News.

Dokumentarac, koji je producirala ITN, obećava "ići dalje" od izvještavanja vijesti i informirati gledatelje, istovremeno istražujući širi kontekst o putovanju, putnicima i fascinaciji olupinom Titanika. Film će također donijeti i razgovore ss stručnjacima i istražiti porast ekstremnog turizma.

Linker
28. travanj 2024 13:25