Tužno saznanje

Procurila zakopana tajna: Novi dokumentarac o Marilyn Monroe otkrio obiteljsku istinu

Američka filmska glumica, pjevačica, model i pop-ikona, svojedobno i dobitnica Zlatnoga globusa ostavila je mnoga pitanja i nagađanja nakon misteriozne smrti, kao i teorije zavjere.

Filmska ikona Marilyn Monroe još i danas budi veliki interes javnosti gotovo šezdeset godina od smrti. Uskoro izlazi još jedan dokumentarac o glumici, u kojemu se po prvi put prikazuje da je Monroe prije smrti pokušavala otkriti identitet svog biološkog oca.

Inače, osim po seksepilu bez premca, Monroe je bila poznata po svojim komičarskim vještinama pa je postala jedna od najvećih filmskih zvijezda pedesetih i ranih šezdesetih godina 20. stoljeća te kulturna i modna ikona. Pri kraju karijere okrenula se ozbiljnijim ulogama, međutim, tada se suočavala s velikim razočaranjima u karijeri i osobnom životu. Njezina smrt bila je predmet raznih špekulacija i teorija urota.

Čitajte i: Marilyn Monroe bila je više od seks simbola: Iza senzualne maske krije se more boli i neutažena žeđ za ljubavlju

Inače, pop ikona rođena je kao Norma Jeane Baker, a odrasla je u udomiteljskim domovima dok je njezina majka teško spajala kraj s krajem. U dokumentarcu pod nazivom Njezina konačna tajna detaljno je opisana njezina očajnička potraga za ocem te u jednom trenutku prikazuje i rezultate DNK testa.

image

Marilyn Monroe na filmskom setu

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Astronomska cifra: Warholova Marilyn mogla bi postati najskuplja slika prodana na aukciji

Mnogi biografi vjeruju kako je biološki otac Marilyn Monroe bio Charles Stanley Gifford, prodavač u filmskom studiju RKO Pictures gdje je njena majka Gladys radila kao montažerka. Na rodnom listu Norme Jean kao otac je naveden Gladysin drugi muž, Martin Edward Mortenson.

Redatelj filma, Francois Pomès sada je potvrdio da su otkrili obiteljsku tajnu.

Producenti su testirali pramen Marilynine kose, koji je uzela osoba koja ju je balzamirala 1962. godine kako bi izvukli njezin DNA, a zatim ga usporedili s uzorkom sline praunuka njezina osumnjičenog oca Charlesa Stanleya Gifforda.

"Najviše me dirnulo to što sam vidio reakciju Giffordove obitelji koja je bila šokirana ovim dokazom", poručio je redatelj američkim medijima.

Naime, dokumentarac bi trebao biti objavljen u lipnju, međutim ovaj projekt nikako nije povezan s Netflixovim nadolazećim dokumentarcem Misterij Marilyn Monroe za koji je zadužen producent Chris Smith. Netflixov projekt prikazuje intervjue s njezinim najbližim ljudima, u kojemu su otkriveni novi detalji o životu iza zatvorenih vrata filmske glumice. Dokumentarac također pokušava razotkriti gledateljima misterij njene smrti, što je potaknulo teorije zavjere koje prikazuju mafiju i predsjednika Johna F. Kennedyja.


U intervjuu za Lifetime, James Dougherty, prvi muž Marilynine majke, izjavio je da je glumica do smrti vjerovala da joj je Gifford otac. U svakom slučaju tko god bio njezin otac, nije imao nikakvu ulogu u njezinom životu.

Linker
13. travanj 2024 08:50