glazbena škola u sisku

Prizor koji slama srce: Sarina glazbena škola se urušila, a ona je uzela violončelo u ruke i odlučila zasvirati

Glazba liječi sve, a državna prvakinja u violončelu to najbolje zna. Sara Kolar djevojčica je koja dolazi iz Siska, i ponos je Glazbene škole Frana Lhotke. Iako je zgrada u potresu ozbiljno stradala, njezina djeca odlučila su je vratiti u život, a zbog tog je Sara pred porušenom zgradom danas svirala.

Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku jedna je od građevina koje su nakon razornog potresa 29. prosinca dobile crvenu naljepnicu. U ovom trenutku je opasna i neuporabljiva. Velika je to tuga za sve u Sisku, a poglavito djecu i njihove profesore, koji su donedavno živjeli glazbu u njezinom najljepšem obliku, u prekrasnoj zgradi staroj 140 godina.

Mnogima je ona bila drugi dom, baš kao što je to rekla djevojčica Sara Kolar, državna prvakinja u violončelu. Za Dnevnik Nove TV s tugom je govorila o svojoj školi. "Glazbena mi je kao drugi dom. Baš volim svirati. Puno sam nastupa imala u glazbenoj", rekla je Sara, gledajući s tugom na mjesto u kojem je postizala svoje najveće uspjehe.

No, iako u nju trenutno ne može ući, u njoj ne može svirati, Sara je danas odlučila zasvirati ispred svoje glazbene škole.

Snimala je video koji će se iskoristiti kao poziv za prikupljanje donacija za obnavljanje škole. Mnogi prolaznici ostali su dirnuti prizorom curice koja u rukama ima svoje violončelo i želju da njezina škola što prije otvori vrata. Glazbom pokušava Sara odagnati nevolje. Elegijom Rudolfa Matza odala je počast mjestu koje toliko voli, a sve nas podsjetila je kako glazba zaista liječi dušu.

Sarina majka Dijana Kolar istaknula je da su učenici Glazbene škole Frana Khotke postigli puno na državnim, županijski te međunarodnim natjecanjima. "

Radi te djece bi trebalo nešto učiniti, da se sve ovo nastavi".

Važno je što prije djeci s pogođenih područja omogućiti povratak u rutinu, njihovu glazbu i note. Glazbena škola Frana Lhotke i Područni odjel Petrinja u potrazi su za novim prostorom, a otvorili su i poseban kunski i devizni račun za donacije na koji građani mogu uplatiti sredstva za pomoć.

Linker
18. travanj 2024 03:41