Pobjednica hit showa

Priča vješte domaćice koja je oduševila Hrvatsku: ‘Još mi je teško što joj se na proglašenju nisam zahvalila...‘

Na proglašenju pobjednice showa, Jozefina Birindžić se zaboravila zahvaliti svojoj partnerici Kseniji Maduni s kojom je kuhala do finalnog tjedna. Još uvijek se kaje zbog toga, no Ksenija joj je tu malu omašku već oprostila.

Nakon 37 epizoda kulinarskih izazova, Jozefina Birindžić (50), domaćica iz Slavonskog broda odnijela je pobjedu u RTL-ovom gastro showu ‘Tri , dva, jedan- kuhaj!’. Osim novčane nagade, kući je odnijela i nezaboravno iskustvo kuhanja pred kamerama i prijateljstva s ostalim kandidatima koji su kroz te silne tjedne druženja postali kao mala obitelj. – Od starta se vidjelo da Jozefina ima stav i znanje koje mi je ulijevalo ogromno povjerenje - kazao njezin mentor i član žirija Ivan Pažanin, sretan zbog pobijede svoje pulenke. Željku Klemenčić Jozefina je, pak, oduševila svojom smirenošću i dobrom organizacijom posla.

- Ona ne podliježe stresu, vrlo je staložena i to je njezina najjača strana. Kompletna je kuharica i snalazi se dobro sa svim namirnicama. Nisam imala svog favorita, ali se Jozefina dosta rano izdvojila svojim kuhanjem i apsolutno je zaslužila pobjedu - kazala je Željka za pobjednicu.

image
Jozefina Birindžić oduševila je stručni žiri emisije 'Tri, dva, jedan - kuhaj!'.
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Jozefina Birindžić u finalu je kuhala protiv Josipa Šarića Joška - imali su 120 minuta da pripreme jela po receptima članova žirija - zeljanicu od koprive, punjene lignje s aromatiziranom palentom i punjenu patku s nabujkom od mlinaca i kremom od jabuka. A o pobjedi su odlučivale nijanse koje su prevagnule na Jozefininu stranu.

Jeste li na početku showa razmišljali o pobijedi?

- Svatko tko se prijavi, taj se i nada. Ako već ne pobijedi, onda barem dobrom rezultatu. Bila sam svjesna i da pobjeda ovisi o tome kakva je konkurencija, o odlukama žirija, a najviše o tome hoću li se snaći i moći koncentrirati. U ovoj sezoni bilo je dobrih i maštovitih kuhara koji su neka jela uistinu napravili vrhunski, ali očito je ovaj put bilo mojih pet minuta.

Čitajte i: Mirela odgaja šestero sinova, kuha i trči maratone: ‘Kad ujutro ustanem, sebi kažem da sam superžena i da ja to mogu‘

Kako ste proslavili pobjedu?

- U krugu obitelji. Za sada. Kada se smiri malo situacija s pandemijom, planiramo jednu veliku feštu sa svim natjecateljima i našim prijateljima.

image
U finalu se Jozefina borila s Josipom Šarićem Joškom.
MAJA BOTA/RTL

Tko vas je u showu zadivio svojim kuhanjem?

- Josip s ajvarom, a odlično je odradio i nekoliko jela s Danijelom. Slučajne partnerice Mirela i Ljuba koje su se nadopunjavale kao da se poznaju godinama i super su se nekoliko puta ulovile u koštac s hlapom. Joško je također imao nekoliko super jela pa Marija sa svojim zagorskim specijalitetima od tjestenine… Bilo je jako sposobnih i spretnih ljudi.

S kim ste se najviše sprijateljili?

- Sa Ksenijom sam se bolje upoznala, bilo nam je jako lijepo zajedno i nismo ni jednom došle u situaciju da se raspravljamo oko bilo čega. Napravila sam veliki gaf i još mi je teško što joj se na proglašenju pobjednika showa nisam zahvalila na pomoći i divno provedenom zajedničkom vremenu. Od šoka nisam znala što govorima i to mi je malo pokvarilo cijelu pobjedu. Zato Ksenija, hvala ti do neba i natrag! Hvala na svim divnim i napornim danima kuhanja i svemu ostalom što smo odradile. Hvala što si moj nesmotreni propust stoički podnijela, a meni ostaje kajanje.

S kim ste se najviše sprijateljili?

- Ksenija i ja smo najviše vremena provele s Ljubom i Josipom. S njima sam još u kontaktu i mislim da će to ostati pravo prijateljstvo. Mirelu moram posebno istaknuti, jer mi se ona zavukla u srce, žena s puno obaveza, ali spremna uvijek na druženje ili razgovor. To se ne sreće često. Naravno i Joško i Jazz, Šajeta i Edi, Ivana i svi ostali. Svi su dragi i ta zajednička avantura nas je posebno povezala. Volim se s njima čuti i dopisivati i veselim se ponovnom susretu.

Koje ste jelo po vama najbolje pripremili u showu?

- Šaran je bio top! Biftek također, neki prilozi ili dijelovi nekih jela, ali ne kao cjelokupni dojam. Ja bih to drugačije da sam mogla.

A koje najlošije?

- Onaj užas od ekvadorskog jela. Taj neki baš ružan začin kojeg sam stavila previše kako bi dobili boju kao na fotografiji prema kojoj smo kuhali. Nisam znala da postoji baš tako ružan začin (smijeh)…

image
Sa svojom partnericom Ksenijom kuhala je u prvoj etapi showa.
Maja Bota/RTL

Jeste li u kuhinji skloni improvizaciji ili se volite držati zadanog recepta?

- Obično improviziram. Kada mi se svidi baš neki određeni recept kuham po njemu, ali ako mi dođe da promijenim neke sastojke ili ih maknem to učinim bez razmišljanja. Naravno, ako pripremam neka nova, nepoznata jela, onda se držim recepta.

Koliko koristite internet za inspiraciju u kuhanju?

Dosta. Na Instagramu ima puno vrhunskih kuhara koji dijele slike, ponekad i recepte, entuzijasti i blogeri koji također rade čuda. Uglavnom mi dođu kao inspiracija ili me podsjete da nešto nisam još pravila. Tu je i Pinterest gdje se također puno toga može vidjeti.

Što nikada ne biste pojeli?

- Larve, kojekakve bube i sl. To mi je ipak malo previše. Dok god ima išta drugo ili nije život u pitanju, mislim da neću probati.

A što ste u showu prvi put kušali?

- Taj ekvadorski začin, manioku i muflona. Pripremam divljač, ali se muflon kod nas jede tako da sam ga prvi put pripremala i kušala..

image
Maja Bota/RTL

Koji vam je omiljeni slavonski recept?

- Fiš, perklet, kao i tačke. Volim domaće tjestenine.

A što biste mogli jesti tri dana zaredom?

- Sarmu! Uvijek! Ima još toga, ali ona mi je prva pala na pamet, znači to je to.

Jeste li uistinu tako mirni i staloženi dok kuhate ili je to samo privid?

- Mislim da jesam. Trudim se da sve što radim napravim najbolje što mogu. Ako ne znam, pitam ili ponovim kad mogu. U showu sam znala ako ne valja, takve će biti ocjene, ali na to je teško utjecati.

Privid bi se teško održao toliko dugo, zar ne?!

Linker
20. travanj 2024 05:20