U 77. godini

Preminuo Krunoslav Kićo Slabinac! Posljednje mjesece proveo je u bolnici boreći se za život

Velikan hrvatske glazbe otišao je u 77. godini života. Preminuo je Krunoslav Kićo Slabinac u zagrebačkom KBC-u, gdje je proveo posljednje mjesece života. Od zahvata koji je imao u kolovozu nije se uspio oporaviti.

Preminuo je Krunoslav Kićo Slabinac. Proslavljeni glazbenik otišao je jutros u 6:50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao protekla tri mjeseca. Kićo je u bolnici završio početkom kolovoza zbog koronarne bolesti koja mu je zahvatila krvne žile. Tijekom zahvata liječnici su mu ugradili tri premosnice, no oporavak se zakomplicirao jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba, piše Jutarnji list.

Glazbenik je proteklih mjeseci prošao kroz nekoliko operacija, a njegovi bližnji nadali su se boljim vijestima, no liječnici su ih u nekoliko navrata pripremali na najteži scenarij. Iza Kiće su ostali njegovi sinovi Pavao i Ivan, brojni prijatelji i obožavatelji.

image
Tijekom mladosti zaljubio se u rock and roll i glazbu Elvisa Presleyja.
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Još kao dijete zaljubio se u tamburicu

Krunoslav Kićo Slabinac rođen je u Osijeku 1944. godine, a glazbom se počeo baviti još u osnovnoj školi. U dječjem kazalištu svirao je tamburicu, koju je gitarom zamijenio kada je otkrio Elvisa Presleyja. Kroz djetinjstvo i mladost glazbeno se obrazovao, a potom 60-ih s kolegama osnovao grupu "Tornado", potom "Kon Tiki" i "Dinamite".

image
Noviju etapu svoje karijere Kićo je posvetio tamburici i narodnoj pjesmi.
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Nakon odsluživanja vojnog roka, vratio se na scenu i 1969. godine nastupio na Splitskom festivalu. Uslijedila je potom ploča "Plavuša" koja mu je osigurala veliki regionalni uspjeh. Među kultnim hitovima ovog velikana nalaze se i klasici poput pjesama "Pokloni mi jedan dan", "Zbog jedne divne crne žene" i "Tri slatke riječi". U nešto novijoj etapi svoje karijere posvetio se narodnoj pjesmi i tamburici. Surađivao je u glazbenom smislu s najvećim autorima ovih prostora poput Arsena Dedića, Zdenka Runjića i Đorđa Novkovića, a za svoj rad dobio je nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije.

Čitajte i:

Pošlo je po krivu: Nakon rutinske operacije, Kićo Slabinac bori se za život

Linker
12. travanj 2024 09:13