MITCH HAASETH/WARNER BROS TV/KOBAL/SHUTTERSTOCK
ODLAZAK PRIJATELJA

Preminuo je Matthew Perry: "Ni slava niti bogatstvo ne mogu ispuniti praznine u životu"

Sa serijom "Prijatelji" stekao je svjetsku slavu i obogatio se - sve ono što je žarko želio, ali novac i slava nisu mu donijeli sreću pa se gotovo pola svojeg života borio s ovisnošću, a na kraju je žalio samo što se nije skrasio i imao obitelj.

Sa serijom "Prijatelji" stekao je svjetsku slavu i obogatio se - sve ono što je žarko želio, ali novac i slava nisu mu donijeli sreću pa se gotovo pola svojeg života borio s ovisnošću, a na kraju je žalio samo što se nije skrasio i imao obitelj.

Matthew Perry, najpoznatiji po ulozi Chandlera Binga u popularnoj seriji "Prijatelji", preminuo je u 55 godini života. Losanđeleska policija potvrdila je vijesti, a uzrok smrti znat će se kroz nekoliko tjedana. Ipak, kako TMZ piše, glumac se utopio u svom jacuzziju.

Matthewa su svi zavoljeli zbog uloge duhovitog Chandlera Binga. Glumac je bio jedan od šest glavnih likova u seriji "Prijatelji" koja je potrajala čak 10 sezona, odnosno emitirano je 200 epizoda. Uz njega su tada glumili i Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer i Matt LeBlanc, a šestorka je ostala u prijateljskim odnosima sve do danas.

Prva epizoda "Prijatelja" emitirana je 1994., 15 godina nakon što je Matthew imao svoju prvu ulogu već kao dijete, u jednoj epizodi serije "240-Robert". Osim u "Prijateljima" glumio je i u drugim uspješnim serijalima kao što je "Mr.Sunshine" i "The Odd Couple", ali Chandler Bing je bila uloga koja mu je obilježila karijeru.

"Želio sam biti slavan. Para mi je izlazila na uši, toliko sam želio biti poznat. Želio sam pozornost, novac, najbolje mjesto u restoranu. Nisam razmišljao o drugoj strani svega toga", izjavio je Matthew u intervjuu za The New York Times 2002. godine.

image

Matthew Perry

CHRIS DELMAS/AFP

Poznato je da se Perry godinama borio s ovisnostima i raznim zdravstvenim problemima, zbog čega je, kako je sam naveo u memoarima “Friends, Lovers and the Big Terrible Thing”, više od pola svojeg života proveo u centrima za rehabilitaciju. Prvi put je na rehabilitaciji završio 1997. - u periodu kada je radio na "Prijateljima" - kada su mediji izvjestili kako se radi o ovisnosti o tabletama protiv bolova, a 2000. je biio hospitaliziran zbog pankreatitisa, upale koja može biti izazvana alkoholom ili drogama.

"Dosegnuo sam vrhunce, ali sam i jako nisko padao. No, preživio sam, iako se ponekad činilo da neću, i uspio objaviti knjigu u kojoj ništa ne skrivam - objasnio je američko-kanadski glumac lani kada je knjiga stigla u prodaju. Upravo je u njoj otkrio kako se malo toga sjeća iz razdoblja od treće do šeste sezone "Prijatelja" jer je stalno bio pijan ili drogiran. Iako mu nije uvijek bilo lako pisati o takvim trenucima u svom životu, a njih je bilo puno, ustrajao je, među ostalim i zato da bi pomogao ili pružio podršku ljudima koji se, poput njega, pokušavaju izvući iz pakla ovisnosti.

image

Matthew Perry lani je objavio memoare

"Kad god bih došao do onoga što nisam želio podijeliti s drugima, sjetio bih se svih ljudi kojima mogu pomoći ako ispričam svoja iskustva i to mi je davalo snagu da nastavim pisati. Pakao postoji, nemojte da vas itko uvjerava u suprotno. Znam to, bio sam u njemu", poručio je tada glumac.

Zbog ovisnosti je zamalo izgubio život prije šest godina kada mu je organizam bio toliko istrošen analgeticima da mu je puknulo debelo crijevo.

"Liječnici su mojim roditeljima rekli kako imam jedva dva posto šanse da preživim. Dva tjedna sam bio u komi, a ukupno sam pet mjeseci proveo u bolnici. Stavili su me na aparat ECMO, neku vrstu umjetnih pluća koju kolokvijalno nazivaju Zdravo, Marijo jer samo rijetki prežive kad su u takvom stanju. U bolnici je bilo još pet pacijenata na ECMO-u, a četiri su umrla. Bio sam na 14 operacija i imam ožiljke koji su mi podsjetnik zašto moram prestati piti i uzimati analgetike. Moj liječnik mi je rekao da kad sljedeći put poželim uzeti oxycontin, neka se samo sjetim da bih mogao do kraja života koristiti vrećicu za kolostomu", otkrio je Perry, koji se nakon izlaska iz bolnice oporavljao punih devet mjeseci. Lani je potvrdio kako je već više od 18 mjeseci trijezan, organizam je jačao igrajući pickleball, a na scenu se nije imao planova vratiti.

Matthew Perry je rođen 19. kolovoza 1969. u Williamstownu u Massachusettsu. Matthewovi su se roditelji razveli kad je on još bio beba pa se Suzanne vratila sa sinom u Kanadu, u Ottawu. Tamo je ostao sve do 15. godine. Perryja tada gluma još nije zanimala jer je maštao o sportskoj karijeri. Trenirao je tenis, i po deset sati dnevno, te vrlo rano postizao sjajne rezultate za svoju dob. U Kanadi je bio jedan od najviše rangiranih mladih tenisača, no sve se promijenilo kada je u dobi od 15 godina otišao živjeti ocu u Kaliforniju. Tamo je konkurencija bila puno jača pa kad je shvatio da u tenisu, kako je sam rekao, nikada neće postati novi Jimmy Connors, prestao je trenirati i okrenuo se glumi, poput svoga oca.

image

Matthew Perry, portret iz 1994., na početku snimanja Prijatelja

?WARNER BROS/COURTESY EVERETT COLLECTION

Imao je sreće: ponudili su mu priliku ne u jednoj nego u tri humoristične serije, a iako ni jedna od njih nije bila naročito uspješna, uvjerila je i mladog Matthewa i njegove roditelje da ima šanse uspjeti kao glumac.

"Nevjerojatno sam uporan kad nešto želim. Imam strašan poriv da uspijem u svemu što radim jer želim biti zadovoljan sobom. Takav sam bio na teniskim terenima, a takav sam bio i kad sam krenuo u glumačke vode", priznao je jednom. Ulogu života dobio je pak posve slučajno. U to je doba, naime, već poznavao neke svoje buduće kolege u "Prijateljima" pa im je pomagao kad su vježbali za audiciju, a kad je pročitao scenarij za prvih nekoliko epizoda, vidio je i ulogu za sebe.

"Lik Chandlera Binga izgledao je kao da je napisan za mene. Iskočio je sa stranica scenarija, zgrabio me za ruku i rekao - to si ti, čovječe!", napisao je u memoarima. Perry se prijavio za audiciju, prošao je u petak i već u ponedjeljak bio na setu. Serija je brzo postala popularna, a kako se povećavala njena gledanosti, rasli su i slava i honorari njezinih glumaca. Sve što je želio, ali je uz slavu i bogatstvo došao i pritisak stalnih snimanja i dugih sati na setu te nedostatak privatnosti...

image

Matthey Perry, David Schwimmer i Matt Leblanc

CHRIS DELMAS AFP

Glavna šestorka "Prijatelja" već je u trećoj sezoni dobivala 24 tisuće dolara po epizodi, da bi im se honorar kasnijih godina popeo i do 750 tisuća, a zadnje dvije sezone i po milijun dolara za svaku epizodu.

"Kad se serija počela emitirati, činilo mi se kao da sam u Disneylandu. To je trajalo nekih osam mjeseci. Osjećao sam se kao da je svijet moj. Bio sam uzbuđen zbog uspjeha, mislio sam da sam riješio sve svoje probleme. No, nakon nekog vremena shvatio sam da nisam ništa postigao, da ni slava niti bogatstvo ne mogu ispuniti praznine u životu".

Jednom prilikom je objasnio kako je svoju nesigurnost i želju da se potvrdi kompenzirao neprestano smišljajući šale kojima je zabavljao prijatelje - a i neke od uspješnih skečeva i ideja u "Prijateljima" nisu, kažu upućeni, smislili scenaristi, nego baš Matthew Perry.

Osim što je u društvu imao ulogu zabavljača, Perry je svoju nesigurnost pokušavao rješavati i umjetnim stimulansima. Još dok je živio s majkom u Ottawi, dakle prije 15. godine, postao je, kaže, ovisnik o Baby Ducku, piću na bazi vina, popularnom u Kanadi tih godina. Kasnije je pak prešao na votku i pio gotovo litru dnevno, a zatim je postao ovisan i o tabletama protiv bolova, osobito nakon što je doživio nesreću kad se tijekom zimovanja 1997. vozio motornim sanjkama.

"Nisam znao za mjeru, no postavio sam si neka pravila i njih sam se pridržavao. Nikad nisam prešao na heroin i nikada nisam pio na setu, što doduše ne znači da sam na snimanju bio trijezan", priznao je u memoarima te otkrio da je jedno vrijeme uzimao i do 55 analgetika dnevno.

"Žonglirao sam s liječnicima, ponekad čak i s osmoricom. Jednom bih rekao da me bole leđa, drugome da patim od migrena, trećem da sam ozlijedio nogu... Od svih njih bih tražio da mi propišu tablete protiv bolova. Kad si ovisnik, moraš dobro računati. Prije nekog sastanka uzeo bih dvije tablete, ako sam očekivao da će biti duži, znao sam da ih moram uzeti više. Jedino sam tako mogao preživjeti dan", opisao je to razdoblje. Priznao je i da je krao lijekove. Pretvarajući se da traži novi dom, nazivao je agente za nekretnine i tražio da pogleda neku kuću - a onda bi u kupaonici potražio je li vlasnik kuće ostavio nešto protiv bolova. Ponekad je, priznao je, imao puno sreće s tim.

"Nakon nekog vremena shvatio sam da nisam ništa postigao, da ni slava niti bogatstvo ne mogu ispuniti praznine u životu"

Uz takve količine opijata, nije čudno što mu je organizam patio. Prekomjerno se debljao i mršavio, ponekad i oko dvadeset kilograma tijekom, primjerice, jedne sezone snimanja "Prijatelja".

"Moja se ovisnost može pratiti u seriji, samo treba obratiti pažnju na to izgledam li predebelo ili sam prekomjerno smršavio. Ako sam deblji nego inače, znači da pijem. U sezonama u kojima sam kost i koža to znači da uzimam tablete protiv bolova. I to jako puno", napisao je.

Nije to, doduše, bilo najgore što mu se dogodilo. Iako su mu kolege iz serije pomagali koliko su mogli, nisu ga mogli izliječiti od ovisnosti.

"Jennifer ili Lisa znale bi doći do mene na setu. Po zadahu bi osjetile da sam pijan, htjele su mi pomoći, rekle da su uz mene. No, ovisnik se nikada neće izliječiti ako sam ne shvati da to mora učiniti", rekao je. Ponekad se upravo zbog toga osjećao loše. Tijekom deset godina, koliko je proveo s njima, zaljubio se u - sve tri. Ne u isto vrijeme, naravno, ali to mu je svejedno stvaralo neugodnosti.

image

Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Matthew Perry i Courtney Cox

MIKE NELSON AFP

"Bio sam stalno s njima. A one su prekrasne, divne djevojke. Kako se ne bih zaljubio? A onda bih se počeo čudno ponašati i stalno sam se bojao da ću se izdati pogledom ili gestom pa sam se ponekad bojao dolaska na set", opisao je u knjizi svoje ljubavne probleme na setu.

A njih je bilo i izvan studija. Tijekom deset godina, koliko je glumio u "Prijateljima", Matthew Perry izlazio je s glumicama Yasmine Bleeth, Neve Campbell i Lauren Graham, ali ni s jednom nije ostao dulje u vezi. Sredinom devedesetih nekoliko je mjeseci hodao i s Julijom Roberts, ali ju je ostavio.

"Julia je velika zvijezda i prekrasna žena, a ja sam samo junak televizijske serije. Znao sam da će to i ona shvatiti i da će me ostaviti pa da si prištedim bol, rekao sam joj da ne mogu više biti s njom. Nije joj bilo jasno zašto to činim", opisao je kraj njihove ljubavne veze.

Osim toga, tih su ga godina mučili i drugi problemi, ne samo ljubavni. Krenuo je na odvikavanje, i to ne samo jednom, izdržao bi neko vrijeme bez pića i tableta, a onda bi se vratio starim navikama i sve bi krenulo ispočetka. Od devedesetih do unatrag posljednjih nekoliko godina potrošio je, otkriva, oko devet milijuna dolara na razne klinike za odvikavanje. Novca, na sreću, još ima sasvim dovoljno. Osim milijunskih honorara za "Prijatelje", i više nego pristojno zarađivao je i u filmovima.

image

Bruce Willis i Matthew Perry

LUCY NICHOLSON AFP

Za romantičnu komediju "Brak na brzaka" iz 1997., u kojoj mu je partnerica bila Salma Hayek, dobio je, primjerice, milijun dolara. Dvije godine kasnije, za film "Troje za tango" s Neve Campbell, honorar mu je iznosio 2,5 milijuna, 2000. je za "Ubojicu mekog srca", komediju u kojoj je glumio uz Brucea Willisa, dobio tri milijuna, a za nastavak tog filma, snimljen 2004., čak pet milijuna dolara. Iako kritičari nisu imali puno riječi hvale ni za jednu od njegovih uloga, filmovi su ostvarili dobit producentima pa se nitko nije žalio.

image

Matthey Perry i Elizabeth Hurley na premijeri filma ‘Serving Sara‘

CHRIS DELMAS AFP

Iako je u životu napravio mnogo krivih koraka, Perry je poručio da ne žali ni zbog čega, osim što se nije oženio i zasnovao obitelj. "Tko zna, možda nađem pravu ljubav i dobijem dijete. Mislim da bih bio dobar otac", poručio je lani.

Linker
26. travanj 2024 16:15